"Miljonääri-Jussi" tapasi urheilutoimittajat
16.11.2016 21:44 Uutiset / Helsingin Urheilutoimittajat

Espoo Unitedin omistaja Jussi Salonoja Helsingin Urheilutoimittajien vieraana.

Kuvateksti: Jussi Salonoja (oik.) ei ollut sonnustautunut kravatilla lounastilaisuuteen, mutta sai Marja Kurjen malliston solmion HUT:n puheenjohtaja Matti Hannulalta kiitokseksi vierailustaan.

Ravintola Mamma Rosan kellarikabinetissa kuhisi puoliltapäivin keskiviikkona 26. lokakuuta. Helsingin Urheilutoimittajien lounasvieraaksi oli saapumassa monimiljonääri Jussi Salonoja.

Seurapiiritapahtumasta ei ollut kyse, vaan HUT:n puheenjohtaja Matti Hannula oli kutsunut Salonojan yhdistyksen vieraaksi urheilullisin perustein. Salonoja perusti keväällä Espoosen uuden monilajiseura Espoo Unitedin.

Hiljaisuus laskeutui kellariin, kun ruskettunut ja huolitellun oloinen Salonoja saapui paikalle.

- Kiitos kutsusta. Anteeksi, että olen myöhässä. Aamu ei mennyt kuten suunnittelin, hän avasi pelin.

Salonojan aamukahvi oli ollut läikähtää yli kupin reunuksen, kun hänelle oli hyvin nukutun yön jälkeen selvinnyt Espoo Unitedin miesten koripallojoukkueen general manager Aleksi Valavuoren edellisenä iltana tviittaama linjaus. Valavuoren mukaan Espoo Unitediin ei homoja palkata.

- Espoo United on kaikille tasa-arvoinen yhteisö ja työhönotto on henkilön osaamisesta kiinni, Salonoja kertoi heti tilaisuuden aluksi.

”25 miljoonaa”

Pääsarjatason palloilulla katsojien houkuttelu katsomoihin on ollut Espoossa viime vuosina tekemätön paikka.

Salonoja tuntee haasteen. Hän omisti ja rahoitti yli vuosikymmenen ajan jääkiekkoseura Espoo Bluesia.

- Tulin mukaan toimintaan Pekka-isäni johdattamana 2000-luvun taitteessa. Nuorena rahoitin toimintaa, mutta en osannut johtaa. Mitä enemmän ikää on tullut, sitä enemmän olen osallistunut päätöksentekoon, Salonoja valotti rooliaan omistajana.

2012 hän myi Bluesin Jääkiekko Espoo Oy:lle.

”Paljonko olet laittanut rahaa jääkiekkoon?” lounasvieraiden joukosta kysyttiin.

- Paljonkohan sitä on mennyt, Salonoja puntaroi.

- Heitän, että 25 miljoonaa, hän lopulta arveli.

Viime keväänä Bluesin etsiessä ulospääsyä konkurssista Salonojasta oltiin taas leipomassa espoolaisen liigakiekon pelastajaa, mutta tällä kertaa hän passasi.

- Blues olisi ollut älytön setti, Salonoja sanoi.

Sen sijaan hän perusti Espoo Unitedin.

Kuvateksti: Jussi Salonojan mukaan Espoo ei tarvitse uutta jalkapallostadionia, uudet fasiliteetit kyllä. 3 000 katsomopaikkaa yhdessä pääkatsomossa riittää.

”Maailman huipulle”

Salonoja haluaa yhdistää espoolaisen huippu-urheilun oman organisaationsa alle.

- Visiona on luoda espoolaisille urheilijoille polku maailman huipulle. Se tarkoittaa kansainvälisen tason valmennusta, tukitoimia ja olosuhteita.

- Akatemiatoimintaa tavoitellaan seuran C-, B- ja A-ikäluokkiin. Hetkeen, jolloin todellinen huipulle tähtäävä harjoittelu nuoren urheilijan elämässä käynnistyy, Salonoja avaa.

Espoo United pelaa jääkiekon Mestiksessä. Bluesin naisten SM-sarjajoukkue siirtyi EU-logon alle, kuten myös naisten Korisliigassa ja miesten koripallon ykkösdivisioonassa pelaava Honka.

- Lisäksi tavoitteena on saada lajivalikoimaan jalkapallo ja salibandy. Jenkkifudiksesta on kyselty mahdollisuutta olla mukana toiminnassa ja lentopallo on yksi mahdollisuus, Salonoja puntaroi.

Visiönääriksi itsensä mieltävän Salonojan suunnitelmassa kaikki seuran joukkueet pelaavat kymmenen vuoden sisällä pääsarjassa mitaleista ja espoolainen junioriurheilu on maailmankuulua.

- Seuralla on tulevaisuudessa vahva oma pelaajapohja.

“Kilpailukausi aina päällä”

25-vuotiaana Salonoja peri arviolta sadan miljoonan omaisuuden isosedältään ”makkararuhtinas” Erkki Salonojalta.

Lohta lounastaessaan nyt 40-vuotias miljonääri juttelee toimittajille junioriurheilun kuluhaasteista. Hän kertoo etsivänsä siihen ratkaisuja.

- Pystymme tukemaan urheilijoita olosuhteissa ja esimerkiksi varusteasioissa, Espoo Metro Areenan ja oman varustebrändin omistava Salonoja sanoo.

Espoo United hakee synergiaetua lajien yhteisestä hallinnosta ja kannattajapohjasta.

- Tavoitteena on, että meiltä saa neljä lajia kattavan kausikortin. Kilpailukausi on aina päällä ja meillä on myytävää koko vuoden.

”Paskaa niskaan”

Salonojalla on 5- ja 7-vuotiaat tyttäret. Perheellä on asunnot sekä Suomessa että Sveitsissä.

Lapsiperheitä houkuttelevan ilmapiirin luominen ottelutapahtumiin on miljonäärin tehtävä-listalla korkealla.

Ajankäytön jakautumista on kuulemma sen sijaan vaikea arvioida. Salonoja tuumailee sen menevän ehkä puoliksi sijoitusyhtiö Joy Group Oy:n hallitusammattilaisena ja Espoo Unitedin omistajana.

- Eihän näitä hulluja paljon löydy, jotka urheiluseuraan tahtovat investoida. Mutta mistään muualta kuin urheilusta en ole samanlaisia elämyksiä saanut, ”miljonääri-Jussi” naurahtaa ja kiittää lounaasta.

Pientä katkeruutta Salonojan puheista hetkittäin tihkuu. Tikari iskee myös mediaan.

- 2008 ja 2011 voitimme Bluesissa hopeaa, mutta se ei näkynyt eikä kuulunut missään. Ei paljon palstatilaa tullut. Kauniisti sanottuna paskaa on tullut niskaan.

Poistuessaan Salonoja pahoittelee vielä kohteliaasti kiireistä aikatauluaan. Hänellä on kiire palaveriin.

Myöhemmin päivällä Espoo United tiedotti vapauttaneensa Aleksi Valavuoren tehtävistään.

Kuvateksti: Jussi Salonoja paljasti, että Blues-vuosina kohtaamistaan valmentajista Lauri Marjamäki teki häneen suurimman vaikutuksen.

Teksti ja kuvat: Taru Nyholm


   
Helsingin Urheilutoimittajat
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat