Shefki Kuqi vaatii eniten itseltään
15.4.2016 8:59 Uutiset / Helsingin Urheilutoimittajat

Shefki Kuqi vaatii eniten itseltään - peliurasta tekeillä kirja

PK-35 Vantaan päävalmentaja Shefki Kuqi on Myyrmäen stadionilla aamuisin paikalla ensimmäisenä.  

− Pelipäivänä lähden tunnin lenkille ja siihen kevyt puntti perään. Näin virtaa riittää koko päiväksi, Kuqi kertoo rutiineistaan valmentajana. 

Viime kauden päätteeksi joukkueensa Veikkausliigaan nostanut Kuqi on usein ollut myös ensimmäinen, joka on otteluissa saanut erotuomarilta poistumiskäskyn katsomoon. Valmentaja ei löydä vikaa pelkästään peilistä. 

− Kyllä Suomessa tulisi pystyä kommunikoimaan nykyistä enemmän erotuomarien kanssa otteluiden aikana. Varmasti olen lentänyt joskus ulos aiheestakin, mutta välillä maineeni provosoi tuomareita, Kuqi uskoo.

Aiheesta tai aiheetta, valmentaja joutui seuraamaan joukkueensa Veikkausliiga-avausta puustadionin lehtereiltä. Siinä PK-35 Vantaa suli kolmen maalin johtoasemassa ja hävisi lopulta RoPSille.

Veren kiehahdukselle voi tulla hintaa.

− Tuskin olisimme hävinneet, jos olisin ollut johtamassa joukkuettani vaihtoaitiosta.

Uskomattomat Veikkausliiga-seikkailut 

Valmentajan työpäivät venyvät. Kuqi poistuu usein työpaikaltaan viimeisenä.

HUTin lounastilaisuuteen 6. huhtikuuta ravintola Mamma Rosaan valmentaja poikkeuksellisesti kuitenkin saapui viimeisenä, koska vantaalaisten videopalaveri oli venähtänyt. Tunnelma kabinetissa ehti muodostua odottavaksi.

Kuqin juonipaljastukset palkitsivat. Surullista tosin, että pöyristyttävät tarinat suomalaisen huippujalkapallon ytimestä olivat totta tosielämästä.

Samaa tuskaili valmentajauransa Veikkausliigassa Hongan päävalmentajana 2014 aloittanut Kuqi. 

− Miten jalkapalloseura voi ajautua sellaiseen pisteeseen kuin Honka tuolloin? hän ihmetteli ääneen.

− Lähtökohdat kauteen olivat loistavat. Menestystä takana ja unelmia edessä. Nopeasti kävi sitten selväksi, että mikään ei ollut hyvin.

Hongan taloudellinen ahdinko oli hysteerinen. Pelimatkoilla pelaajien jälkiruokien syönti oli keskeytyä, kun rahaa ei ollut. Joukkueenjohtaja lorisi hikeä, kun oli aika kaivaa kuvetta. Hotellikuluihin lainattiin rahaa pelaajan äidiltä. Kuqi kuittasi henkilökohtaisella valallaan joukkueen laskun huoltoasemalta. Seuran taloudesta vastanneet tahot välttelivät postilaatikolla käyntiä. 

− Olin neuvoton. Yhdellä pelireissulla otin jo kassini ulos bussista ja päätin, että raja tuli vastaan, Kuqi muistelee.

Ei se tullut. Sheriffi nousi takaisin satulaan. 

−  Pelaajat taistelivat ja antoivat kaikkensa. En voinut kääntää heille selkääni.

Honka säilytti lopulta sarjapaikkansa Veikkausliigassa kentällä, mutta menetti sen myöhemmin kabinetissa taloussotkujensa seurauksena.

 

Kuva yllä: Mamma Rosan kellarissa eläväinen tarinankertoja Shefki Kuqi naulitsi kuulijansa.

Yli sadan maalin teos

Kuqi saapui Kosovosta 90-luvun alussa perheensä kanssa pakolaisena Suomeen. Pelaajaura sai alkunsa Mikkelin Kissoissa, eteni Mikkelin Palloilijoiden, HJK:n ja Jokerien kautta ammattilaiseksi Englantiin. Saksassa ja Skotlannissakin hän urallaan pelasi. Maailmalla jalkapalloammattilaisena meni kolmetoista vuotta.

Kuqin pallokosketus oli jäätävä, mutta asenne kuuma. Maaleja ulkomaan sarjoissa syntyi yli sata ja Suomi-paidassa hyökkääjä viimeisteli seitsemän kertaa. Ei aina jalalla. Joskus jopa nenällä.

Kuuluisa lentävä härkä –tuuletus nostatti Kuqi-kulttia fanien keskuudessa. Sattuiko se? 

− Ei, vastasi Kuqi ja kertoi uskovansa, että ihminen ei pohjimmiltaan muutu.

− Minulla oli jo pelaajana omat jutut ja nyt minulla on ne samat omat jutut valmentajana.

Kuqin pelaajaurasta on tekeillä kirja. Mukana lounastamassa oli kirjailija Mika Wickström. Hän valotti teoksen tilannetta.

− Kustantaja (Tammi) yhytti minut ja Shefkin yhteen. Kirjassa keskiössä on Shefkin pelaajaura. Hänen vuotensa Englannissa tunnetaan yllättävän huonosti Suomessa, Wickström huomautti.

Lapsuuteen ja pelivuosiin rajoittuva teos on tulossa ulos keväällä 2017. Kirjailija hauskuutti lounasvieraita kertomalla, että työ on toistaiseksi ollut myös rentoutumiskeino.

− Otan hyvän asennon, nauhuri laulaa ja nautin Shefkin tarinoista.

Ottelutapahtumalla on arvoa

PK-35 Vantaa ry yhtiöitti viime syksynä miesten joukkueen toiminnan. Pablo Couñago, Markku Hynninen ja Shefki Kuqi ovat yhtiön osakkaat.

− Omistajuus tuo lisää valtaa, vaikka ei muuten juurikaan kiinnosta minua, Kuqi totesi nauttiessaan Töölössä siikaa lounaaksi.

Kuqin mukaan omistajuus jakautuu miesten kesken ”aika tasaisesti”. Työnjako menee niin, että Couñago ja Kuqi vastaavat urheilupuolesta ja Hynninen hynästä eli taloudesta.

− Harrastustoiminnan aika on ohi. Kyse on nyt liiketoiminnasta.

PK-35 Vantaan organisaatio opettelee asioita. Tavoitteet on aseteltu varovasti. Katsojakeskiarvoksi on budjetoitu alle 2000 katsojaa peliä kohti.

Jopa makkarajonon pituus pääsi yllättämään sarja-avauksessa. Punamustien ottelutapahtumien kehittäminen onkin tehtävälistalla korkealla.

Kuqi tahtoo tuoda tapahtumiin tunteen. Luoda yhteyden joukkueen ja katsojien välille.

− Kaikkein tärkeintä on antaa ihmiselle jotain kentältä takaisin. Vastinetta sille, että he saapuvat paikalle. 

Eteenpäin vaikka väkisin

Kuqin tärkeät ihmiset arjessa ovat valmentaja Jose Riveiro ja omistaja-pelaaja-kuntovalmentaja Pablo Couñago. Kolmikon yhteistyö pohjautuu ystävyyteen. Luottamukseen.

− Pablo tuli Honka-vuonna pelaamaan joukkueeseen ja Rive silloin loppukaudesta valmentajaksi. 

Kuqi pisti persoonansa peliin, kun maalaili aikoinaan espanjalaisille Suomen niemen ihanuuksia. Nykyisin kaksikko on kuulemma aidosti ihastunut uuteen kotimaahansa.

Heidän tuellaan Kuqin keskittyminen valmentajana on nyt siellä missä pitää.

− Voin hallita kokonaisuutta, kun ympärillä on luotettava tiimi.

Kuqista kulkee tarinoita, joissa hän on ottanut omien valmentajiensa kanssa urallaan rajusti yhteen. 

− Minun pitää tuntea pelaajani. Ymmärtää miten saan heistä parhaan irti. Toinen tarvitsee valmentajan käden olkapäälleen ja toinen vaatii piiskaa. Viihdyttäjä tarvitsee rinnalleen likaisen työn tekijän, Kuqi kuvailee omia pelaaja-valmentajasuhteitaan.

Suomalaisen palloilukulttuurin vaatimustasoa Kuqi on ihmetellyt monesti ääneen. Niin nytkin.

− Ulkomailla valmentajalla on kaksi tai kolme peliä aikaa tehdä tulosta. Täällä kaksi tai kolme kautta. Täällä valmentaja ei koe tulospainetta.

Kuqille isoimmat odotukset asettaa hän itse.

− En halua kuulla selityksiä. Haluan kuulla vastauksia. Minua eivät omat tai muiden virheet kiinnosta, jos löytyy halua mennä eteenpäin.

− Minulla on ylin valta. Minun vastuullani on se, mitä kentällä tapahtuu, Kuqi tiivistää.

Kuvat: Lauri Karppinen

Teksti: Taru Nyholm


   
Helsingin Urheilutoimittajat
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat