HUT tasapeliin Tukholman kollegoiden kanssa
11.1.2016 15:08 Uutiset / Helsingin Urheilutoimittajat

HUT tasapeliin Tukholman kollegoiden kanssa

Helsingin Urheilutoimittajien jalkapallojoukkue joutui tyytymään 1-1-tasapeliin 8. tammikuuta Talin jalkapallohallissa pelatussa kotiottelussa. Ruotsi iski kamppailun tasoihin toisen jakson lopulla.

Perinteisen Tukholma-ottelun lähtökohdat olivat Helsingin Urheilutoimittajille hieman syyskuun vierasottelua suotuisammat. Kun länsinaapurin kollegat veivät edellisen, Ruotsissa pelatun ottelun syksyllä nimiinsä 2-0, poissaolojen vaivaama HUT:n joukkue sai kasaan vain 12 pelimiestä. Nyt miesvahvuus oli huomattavasti parempi, 14.

Kaikkien aikojen 69. HUT:n ja Ruotsin toimittajien välinen kohtaaminen piti alun perin pelata Töölössä Saharan ulkokentän tekonurmella, mutta kova pakkanen ja lumentulo hankaloittivat suunnitelmia.

- Tässä ei kannata valittaa, kun olosuhteet ovat nyt kohdallaan, kotijoukkueen keskikentän uurastaja Antti Salo heitti hymyillen pukukopissa ennen ottelun alkamista.

Kuten viime kerrallakin, vastustajan keski-ikä oli huomattavasti HUT:n joukkuetta alhaisempi. Keltapaitojen ikämittarin keskiarvo oli noin 27, kun taas kotijoukkueella se oli huomattavasti enemmän, noin 35.

Ruotsalaistoimittajat peluuttivat ottelussa ensimmäistä kertaa naispuolista pelaajaa. Entinen näyttelijä, nykyinen TV4 Sportin toimittaja Tina Luoma urakoi laitapelaajana.

Vastustajalla oli riveissään myös yksi selkeä vahvistus. Bosnian alle 21-vuotiaiden maajoukkueessakin pelannut Rasim Reiz, 27, on edustanut uransa aikana muun muassa bosnialaista FK Sarajevoa, Ruotsin pääsarjaseura Kalmaria sekä Sarajevon toista joukkuetta Zeljeznicaria.

Uusi valmentaja motivoi

HUT:n joukkue pelasi uudessa komennossa, kun suomalainen pelaajalegenda, muun muassa Bayern Münchenin ja Werder Bremenin kaltaisia Saksan suurseuroja urallaan edustanut Pasi Rautiainen toimi ryhmän päävalmentajana. 29 A-maaottelua Suomen paidassa pelannut entinen keskikenttäpelaaja joutui vaikeaan paikkaan, sillä hän ei luonnollisesti ehtinyt opetella kaikkien pelaajien nimiä. 

Nimiä Rautiainen ei tosin valmentamiseen tarvinnut. Hän antoi kentän laidalta jatkuvalla syötöllä neuvoja, joiden avulla HUT hallitsi ottelun tapahtumia alkuvihellyksestä lähtien.

Ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana vasemmalla laidalla viilettänyt Topi Tiihonen pääsi kokeilemaan ratkaisua lähietäisyydeltä, mutta ruotsalaismaalivahti torjui kääntölaukauksen.

Kotijoukkue sai syyn riemuun 19. minuutilla. Hieman yllättäen ylös topparin tontilta noussut Kim Sanden sai pallon kulmapotkun jälkitilanteesta, jonka jälkeen hän tykitti pallon lähietäisyydeltä vasempaan etuylänurkkaan ohi voimattoman ruotsalaistorjujan.

Tilannetta oli edeltänyt selkeä rangaistualueen sisällä tapahtunut käsivirhe, joka jäi tuomarilta viheltämättä. Koska maali syntyi, HUT:n pelaajat jättivät tapahtuneen huomioimatta.

Tähän väliin mainittakoon, että ottelun tuomitsi valmentaja Rautiaiselle hyvikin tuttu mies, Jari Pylvänäinen. Rautiainen valmensi PK-35:ttä kun "Pylvis" pelasi punamustissa.

Avausjakso sujui kokonaisuudessaan HUT:n hallinnassa, eikä maalivahti Christos Zavros joutunut torjuntatöihin kertaakaan ensimmäisen 35 minuutin aikana.

Rankkarit jäivät viheltämättä

Toinen jakso jatkui siitä mihin ensimmäinen päättyi. HUT piti palloa ja loi useita vaaratilanteita vierailijoiden maalille, mutta ratkaisut ontuivat. Suureksi osaksi vedot suuntautuivat päin ruotsalaismolaria. 

Vaikka HUT hallitsi kenttätapahtumia pääsääntöisesti, tukholmalaisten hyökkäyspää onnistui ajoittain luomaan vaarallisia vastaiskuja. Toisen jakson puolivälissä ruotsalainen karkasi läpiajoon, mutta kärkkärillä lähtenyt sijoitusyritys suuntautui isäntien onneksi ohi maalin.

Lopussa kiitos seisoo, kuuluu sanonta. Keltapaitainen vierailija onnistui tasoittamaan lukemat 58. minuutilla. HUT-puolustus menetti pelivälineen oman rangaistusalueen tuntumassa, josta pallo ajautui oikeaan laitaan ja siitä maalin eteen. Jo vuonna 1994 joukkueessa debytoinut Juha Kanerva esti upeasti ruotsalaisten ensimmäisen yrityksen liukumalla tilanteeseen, mutta kun pallo lirui takatolpalta noin kahden metrin päähän maaliviivasta, oli valkopaitojen pakko katsoa, kun vastustajan debytantti Ali Reza Zohori Pour tökkäsi pallon verkkoon ja tasoitti lukemat 1-1:een.

HUT:lle jäi maalista paljon jossiteltavaa, sillä tasoitusta edelsi kaksi tilannetta, joista herkempi tuomari olisi saattanut viheltää pallon 11 metriin. Tiihosta ja Riku Riihilahtea rikottiin boksin sisällä, mutta pilli pysyi Pylvänäisen kädessä.

Pian takaiskun jälkeen kapteeni Mikko Innanen pääsi laukomaan kohti etunurkkaa, mutta ruotsalaisveskari veti jälleen pidemmän korren.

Lopussa HUT painoi sähäkästi päälle, mutta tuuriakaan ei ollut mukana. Joukkueen oli pakko tyytyä tasapeliin.

- Tämä tuntuu ihan tappiolta, keskikentällä hyvän pelin pelannut Riihilahti harmitteli ottelun jälkeen.

Ottelun jälkeen joukkueet siirtyivät Pitäjänmäen Blanccoon ansaitulle lounaalle. Joukkueiden 70. kohtaaminen pelataan todennäköisesti alkukesästä tai syksyllä Tukholmassa.

HUT kiittää hartaasti Hartwallia, joka sponsoroi joukkueelle pelijuomat.

Teksti: Christos Zavros
Kuvat: Jesse Terho 

Tukholman joukkue

HUT:n joukkue 

Helsingin Urheilutoimittajat: 

Christos Zavros (mv), 7

Ei joutunut varsinaisiin torjuntatöihin kuin kerran lopussa tulleen takaiskumaalin lisäksi. Ohjasi aktiivisesti puolustuslinjaa, joka hoiti ansiokkaasti suuren osan tilanteista. Jäi vaille mahdollisuuksia tasoitusmaalissa.

Jaakko Sandqvist, 8

Perusvarmaa pelaamista läpi ottelun. Vaikka viikinkiparta olikin selkeästi lyhentynyt syyskuusta, se ei vaikuttanut otteisiin. Muutama ruotsalainen jäi "Jaskan" jyrän alle.

Kim Sanden, 9

Helsinkiläisten paras pelaaja. Iski avausjaksolla johtomaalin ja antoi useita avaavia syöttöjä topparin tontilta. Hoiti pääpallot ja katkot itsevarmasti.

Anssi Tamminen, 8

Joukkueen taitavimpiin pelaajiin kuuluva toppari avasi totuttuun tapaan peliä hyvällä vasurillaan. Rauhoitti peliä ja toimi kotijoukkueen puolustuslinjan johtajana yhdessä Sandenin kanssa.

Saku-Pekka Sundelin, 8

Keskikentän maestro tarjoili hyökkäyspään miehille muutaman oivan noston linjan taakse, mutta tällä kertaa tulosta ei tullut. Toimi sekä keskiakselin vahvana ankkurina että kymppipaikan pallonjakelijana.

Juha Kanerva, 8

Puolustuspään tukipilari joutui usein ahtaaseen tilaan oikeana laitapuolustajana, mutta selvitti suurimman osan tilanteista siitä huolimatta tyylikkäästi, kokemuksella. Antoi useita oivia pystysyöttöjä.

Antti Salo, 8

Haki tapansa mukaan palloa jalkaan ja kokeili pari kertaa laukoa vähän kauempaakin. Hallitsi keskikenttää paria pallonmenetystä lukuun ottamatta.

Jesse Terho, 7

Toi sähäkkyyttä laidalle. Piti pariin otteeseen vastustajaa pilkkanaan ja oli runnoa pallon sisään upealla henkilökohtaisella suorituksella ensimmäisellä jaksolla.

Riku Riihilahti, 8

Keskikentän keskustan johtava pelaaja pelasti HUT:n monelta vastahyökkäykseltä pistämällä kroppansa likoon. Teki monia hyviä katkoja ja nousi aktiivisesti mukaan hyökkäyksiin.

Jussi Eskola, 8

Kokenut hyökkäyspään raataja toi taitoa kärkeen. Antoi useita hyviä keskityksiä oikealla jalallaan. Paikkasi sijoittumisellaan pientä nopeusvajetta.

Topi Tiihonen, 7

Oikealla laidalla kirmannut koristaituri teki useita raskaita pystyjuoksuja. Sai pari hyvää paikkaa, mutta viimeistely ontui. Ei hävinnyt ainuttakaan olkapää olkapäätä vasten-tilannetta.

Ville-Veikko Valta, 7

Mitä pidemmälle peli kulki, sen paremmin pääsi ottelun mukaan. Alussa pari harhasyöttöä, jonka jälkeen ryhdistäytyi ja jakeli helppoa passeja omille. Kuntopohja noussut syksyn ottelusta.

Mikko Innanen, 7

Antoi neuvoja pelaajille yhdessä Rautiaisen kanssa silloin kun oli vaihtopenkin puolella. Kapteeni oli lähellä iskeä HUT:n voitto-osuman pelin lopulla, mutta ruotsalaisten maalivahti veti pidemmän korren. Johti jälleen kerran joukkuetta antaumuksella.

Ville Kuusinen, 8

Pehmeä ensimmäinen kosketus, jonka avulla joukkue rakensi hyviä tontteja. Sai lopussa elämänsä tilaisuuden niitata lukemat tasoihin, mutta laukaus meni reilusti ohi. Lähes täydellinen syöttöprosentti.


   
Helsingin Urheilutoimittajat
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat