Helsinki Garden mullistaa halliajattelun
20.11.2015 20:02 Uutiset / Helsingin Urheilutoimittajat

Helsinki Garden mullistaa halliajattelun

HIFK:n Everi uskoo uudenlaisen kokonaisuuden mahdollistavan kunnon palvelut myös urheiluyleisölle

Kirkkaampiin valoihin ja tuoreelta maalilta tuoksuviin pukukoppeihin siirtyminen ei ole itsetarkoitus jääkiekkoseura Helsingin IFK:lle. Vanhassa hallissa kunnollisten palvelujen tuottaminen yleisölle on kuitenkin tullut tiensä päähän.

– Suomessa on käsitys, että jos vanha telkkari on loppuun katsomatta, uutta ei voi hankkia. Sellainen ajattelu ei toimi viihdeliiketoiminnan ympäristössä, sanoi HIFK:n taustayhtiön Oy HIFK-Hockey Ab:n hallituksen puheenjohtaja Timo Everi HUT:n lounastilaisuudessa 18. marraskuuta.

Everin mukaan HIFK:ssa ymmärrettiin, että yhteiskunnan kukkarolle ei uuden hallihankkeen kanssa kannata lähteä. Siksi Helsinki Gardenia rakennetaan erilaisella rahoitusratkaisulla.

– Meidän ei kannata tehdä sellaisia rakenteita, joiden jälkeen ei voi itse toimia, Everi sanoi ja painotti järkevän rahoitusrakenteen oleellisuutta.

Urheilulle soveltuvien tilojen lisäksi kompleksiin on tulossa asuntoja, parkkitilaa ja ruokakauppa, jotta Gardenin käyttäjät voisivat tehdä ruokaostoksensa samalla kun käyvät liikkumassa tai vievät lapsensa harrastuksiin. Nämä kaikki pönkittävät hankkeen taloudellista onnistumista

– Rahoitusrakenteen pitää olla sellainen, että toimija voi elää. Ettei ole vain hienompi halli, mutta seuralla on raskaampi elää, Everi muistutti.

Valmis tällä vuosikymmenellä

Everi toivoi urheilutoimittajilta, että viimeinkin lopetettaisiin puheet uudesta jäähallista. Helsinki Garden on jotain aivan muuta kuin pelkkä jäähalli.

– Teemme arjen liikuntapalveluita tuottavan kokonaisuuden, jossa tuhansia helsinkiläisiä käy päivittäin. Gardeniin tulee konsertteja, konferensseja, yritystapahtumia ja lisäksi liikuntaa ja urheilua, Everi selvitti.

Everi arvioi Helsinki Gardenin voivan valmistua kahdessa vuodessa, kunhan Helsinki tekee päätökset ja demokratialle varataan aikaa valitusmahdollisuuksineen.

– Jos Helsinki Garden valmistuu 2020, sitä voi pitää jonkinlaisena epäonnistumisena, Everi totesi. 

Kolme eri areenaa

Helsinki Gardenista tulee valmistuessaan HIFK:n uusi kotiareena. Everi maalaili urheilutoimittajille maailman hienointa pääareenaa, joka vetää 5000–13000 katsojaa.

Lisäksi tilaa luvassa on sisäpalloilulle, jolle rakentuu 1000–2500 katsojaa vetävä areena. Se sopisi Everin mukaan koripallolle, käsipallolle, lentopallolle, salibandylle ja miksei myös nousussa olevalle futsalille.

– Lisäksi Gardeniin saa yleisurheilun kilpailu- ja harjoituspaikat, Everi kertoi. 

Eteläinen vaihtoehto parempi 

Toistaiseksi Helsinki Gardenille on esitetty kaksi vaihtoehtoista sijaintia. Everi pitää Mäntymäen kenttää Kisahallin tuntumassa parempana kuin nykyisen jäähallin viereistä parkkipaikan tonttia.

– Alueesta rakentuisi kansainvälisesti poikkeuksellinen tapahtumakeskus, Everi sanoi ja esitteli Helsinki Gardenille suunnitellun tontin vierestä muun muassa Kisahallin, Oopperan, Olympiastadionin, Uimastadionin, Pallokentän ja Sonera Stadionin.

Eteläinen ratkaisu olisi paremman toimivuuden lisäksi noin sata miljoonaa halvempi, sillä nykyisen jäähallin viereen ahtaasti rakennettuna Helsinki Garden maksaisi noin 500 miljoonaa.

CHL mahdollistaa kasvun

Uutta bisnestä HIFK ja jääkiekkoilu hakevat myös Mestarien liiga CHL:stä, mutta Everin mukaan sarja ei ole lähtenyt ihan hänen toivomaansa lentoon, etenkään Suomessa ja Ruotsissa.

– Eurooppalainen seurajääkiekko hakee kasvua. CHL:ssä kasvu on ollut 30 prosenttia ilman ruotsalaisia, ruotsalaisten kanssa 15 prosenttia, CHL:n hallitukseen kuuluva Everi kertoi.

Ongelma on kuitenkin ottelumäärissä. Kun Suomessa pelataan 60 runkosarjan ottelua, CHL:n on vaikea tunkea apajille. Ainoa mahdollisuus on ollut aloittaa kausi jo elokuussa, mikä on etenkin Pohjoismaissa hankalaa.

– Tämä vuonna kesä tuli vasta elokuussa. On selvää, että ihmiset menevät lauantaina mieluummin mökille kuin jäähalliin. Kyllä heitä pitää ymmärtää, Everi muistutti CHL:n markkinoinnin haasteesta.

Saksa on CHL:lle tärkeä maa, mutta siellä jalkapallon valta-asema rajoittaa pelipäiviä.

– Saksassa ei kannata pelata CHL:ää samaan aikaan Bundesliigan tai jalkapallon Mestarien liigan kanssa, Everi totesi.

Pelaajille ja valmentajille liiga tarjoaa kuitenkin mainion tilaisuuden testata joukkuetta ja itseään.

– Pelaajat voivat esitellä itseään. Jääkiekko voi olla eurooppalainen ammatti, Everi muistutti.

Suositumpi kuin Veikkausliiga

CHL:n formaattia mietitään taas joulukuun alussa. Everi pohtikin, pitäisikö joukkueita lisätä niistä maista, joissa pelit vetävät yleisöä ja vähentää niistä maista, joissa pelit eivät kiinnosta.

– CHL tuotti järjestämiskulunsa jo ensimmäisenä vuonna, mutta kyllä siitä pitää saada myös taloudellisesti kannattava, Everi totesi.

Vaikka kritiikkiä sataa, CHL oli kuitenkin ensimmäisenä vuotenaan Suomen toiseksi katsotuin palloilusarja jääkiekon Liigan jälkeen. Katsojakeskiarvoissa taakse jäi mm. jalkapallon Veikkausliiga. 

Teksti: Kaija Yliniemi
Kuvat: Lauri Karppinen

Timo Everi veti Mamma Rosan alakerran täyteen HUT:n jäseniä. Etualalla vastikään 90 vuotta täyttänyt Kauko-Aatos Leväaho, joka sai tilaisuudesta jutun juurta Demokraattiin.

HUT:n lounastilaisuuden marraskuinen vieras, Oy HIFK-Hockey AB:n puheenjohtaja Timo Everi arvioi, että uusi Helsinki Garden -monitoimiareena voisi olla valmis ennen vuotta 2020.

Timo Everi on mukana kehittämässä jääkiekon Mestarien liiga CHL:ää. HIFK:lle tämänvuotinen putoaminen pudotuspelivaiheesta oli pettymys. 


   
Helsingin Urheilutoimittajat
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat