”Viestintä on mahdollisuus”
3.11.2015 16:05 Uutiset / Helsingin Urheilutoimittajat

”Viestintä on mahdollisuus”

HUT mukana kehittämässä seurojen viestintää.

Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu, ESLU, pyysi yhteistyökumppaniltaan, Helsingin Urheilutoimittajilta, koulutusapua urheiluseurojensa viestinnän virkistämiseksi. Hädässä ystävä tunnetaan, tuumasi HUT ja tarttui haasteeseen. 

Ennakkoon seuroille markkinoidun tiedon mukaan illan aikana tarjottaisiin viestintävinkkejä seura-aktiiveille HUT:n valiojoukkojen johdolla. Se oli paljon luvattu.

Sokos Hotel Pasilan kokoussali pullistelikin koleana lokakuun iltana viestinnästä innostuneita seuratoimijoita. Osallistujia oli paikalla 70. Odotuksia yrittivät parhaansa mukaan lunastaa HUT:n hallituksen jäsenet Janne Vakio ja Taru Nyholm.

Median moniosaaja Vakio olikin elementissään ottaessaan lavan haltuun. Esityksessään hän muisteli värikkäitä vuosiaan Karstulan kesäteatterissa.

Freelancer-toimittaja Nyholmille yleisön innoittaminen teki henkisesti tiukempaa, sillä hänen leipälajinsa on kirjoittaminen. ”Tulta päin” kaksikko kuitenkin tuumasi ja syventyi illan aiheeseen.

”Jätä omakuva ottamatta”

Mikä ilta siitä tulikaan. Aika sujahti siivillä, kun seuratoimijat värittivät koulutussisältöä omin kokemuksin. Agendalla olleet seuraviestinnän tavoitteet, suunnittelu, sisällöt, sosiaalinen media ja visuaalisuus saivat mureaa lihaa luidensa ylle mehukkain esimerkein. 

− Monimuotoinen ja rohkea keskustelu yllätti iloisesti. Hienoa, että ihmiset jakoivat konkreettisia toimintatapoja ja ideoita seurakollegojensa tiedoksi, Janne Vakio kiitteli osallistujien aktiivisuutta.

Selväksi tuli, että seurat ponnistavat viestintään kovin erilaisista lähtökohdista. Jos tekijöitä ei ole, jää viesti välittämättä.

− Viestintä itsessään ei ole urheiluseuran tavoite, mutta iso mahdollisuus se on, Vakio muistutti tuumailijoita ja jatkoi.

− Seura tavoittaa ihmisensä parhaiten siellä missä he ovat. Jos jäsenet ovat somessa, pitää seurankin siellä olla. Toisaalta elämme aikoja, jolloin on arvokasta jättää välillä omakuva ottamatta ja keskittyä elämyksiin itse tapahtumapaikalla. Nauttia hetkestä.

Arjen sankarit

ESLU:n seuratoiminnan kehittäjä Kari Ekman toimi viestintäillan sydämellisenä isäntänä. Leppoisasti esiintynyt Ekman tuntee kenttäväen haasteet ja kohtaa seuratoimijoita työkseen. 

− Koulutuksiin osallistuvat pääasiassa seurat, joilla homma usein jo on hallussa. Miten saisimme mukaan ne seurat, jotka tukea kipeimmin kaipaavat, Ekman pohti.

Samaa miettivät osallistujat.

− Aktiivitoimijoiden tavoittaminen seuratyössä on ”helppo” osuus. Kuinka sitouttaa mukaan uusia toimijoita, kuului salista useasta suusta.

Vakion vastaus oli selvä. Romantisoi arki.

− Tuokaa tekijät, ihmiset, houkuttelevasti esiin tarinoiden kautta. Sankaritarinat eivät kuole koskaan. Ihmiset tahtovat samaistua onnistujiin, vaikka ne olisivat pieniäkin nostoja arjesta, Vakio innosti kuulijoitaan ja vinkkasi väkeä.

− Kaikkea ei tarvitse osata kirjoittaa auki. Kuvat ja videot puhuvat toiminnan puolesta tehokkaasti. 

Tieto on valtaa

Seuraväki pohti ansiokkaasti, onko medianäkyvyyteen syytä panostaa. Kannattaako lehdistötiedotteiden laatimisen käyttää jatkuvasti arvokasta aikaa, jos tulos on yksittäinen juttu ulos? 

Urheiluseurassa itsekin aiemmin työskennellyt Nyholm innostui vaahtoamaan aiheesta.

− Ensin on laitettava kotipesä kuntoon. Kunnioita toiminnassa jo mukana olevia jäseniä pitämällä heidät ajan tasalla seuran asioista. Tieto voi olla positiivista valtaa. Ihmiset tahtovat tuntea olevansa tilanteen tasalla, tiedon päällä.

− Onnistunut sisäinen viestintä on mahdollisuus sitouttaa toimijoita seuraan. Tyytyväiset jäsenet ovat samalla paras ja tehokkain viestintävälineesi ulos maailmaan, Nyholm paasasi ja muistutti, että viestintä on jatkuva prosessi.

Kohtaamisen voima

Koulutusillan tärkeää antia oli, että seuraviestintä on tiedonvaihtoa enemmän. Toimijoilla on tunteet pelissä. Niitä tunteita tulee kuulla ja arvostaa. Kuinka siellä kentällä jaksetaan?

Vireä viestintäilta Pasilassa päättyi lopulta seuroissakin jatkuvasti ajankohtaiseen ja tärkeään teemaan – kiitoksiin.

− Kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että osallistujia ja toimijoita tulee kohdata ja kiittää panoksestaan myös henkilökohtaisesti. Kättelyn voima on edelleen sähköpostia ja somea väkevämpi, Nyholm sanoi.

Ekmanin välityksellä ESLU puolestaan kiitti Vakiota ja Nyholmia osallistumisesta ojentamalla heille palkintolusikat. Lahjasta innostuneina kaksikko ryhtyi heti muistelemaan lapsuutensa urotöitä laduilla.

− Tänään ei vuodatettu räkää, mutta kaikkemme annoimme. 

Teksti: Taru Nyholm
Kuvat: Taru Nyholm ja Kari Ekman

Lauteilla Taru Nyholm ja aiheena seuran sisäinen viestintä. Kuulijoiden edustama seura- ja lajikirjo oli laaja - ratsastusseurasta krikettiin ja vapaahypystä cheerleadingiin. Myös perinteisemmät lajit olivat  edustettuina.
 
Selfiekin illan päätteeksi otettiin, vaikka Vakio korostikin aidon läsnäolon tärkeyttä.
Janne Vakio (vas.), ESLU:n seuratoiminnan kehittäjä Kari Ekman ja Espoon Miekkailijoiden Kaija Kaakinen keskustelivat seuraviestinnän haasteista hymyssä suin.     
Helsingin Urheilutoimittajat
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat