Helsingin Urheilutoimittajilla kunniakas tappio Tukholmassa
11.10.2015 16:55 Uutiset / Helsingin Urheilutoimittajat
Helsingin Urheilutoimittajilla kunniakas tappio Tukholmassa

Helsingin Urheilutoimittajat kaatui 23. syyskuuta Tukholmassa lukemin 0–2.

Helsingin Urheilutoimittajien jalkapallojoukkue lähti vierasmatkalle Tukholmaan toiveikkuutta henkien. Alla oli vakuuttavat kaksi peräkkäistä voittoa länsinaapurin kollegoista, mikä piti itseluottamuksen korkealla.

– Joukkueen kasauksessa panostettiin tällä kertaa määrän sijaan laatuun, kapteeni Mikko Innanen huikkasi lentokoneen renkaiden noustessa ilmaan Helsinki-Vantaan lentoaseman kiitoradalta.

Huoltojoukkojen lisäksi matkaan oli saatu loukkaantumisten ja muiden poissaolojen jälkeen kasaan yhteensä 12 pelikelpoista urheilutoimittajaa, mikä tiesi hikistä ottelua heikompikuntoisille.

Tampereelta lentänyttä Tuomas Virkkusta lukuun ottamatta joukkue oli kasassa Tukholman Arlandalla jo kello yhdeksän.

Kun ottelun oli määrä alkaa kello 13, ylimääräinen aika käytettiin tehokkaasti taksien metsästykseen sekä Fridhemsplanin kupeessa sijaitsevassa kahvilassa istuskeluun.

Armoton alku

Virkkusen saapuessa muu joukkue oli jo etsiytynyt pelipaikalle hakemaan tuntumaa paikallisesta tekonurmesta

Alkulämmittelyssä vieraiden huomion herätti Tukholman joukkueen ikärakenne: kovakuntoiselta näyttänyt ryhmä oli keski-iältään alle 30-vuotiaita, kun taas Helsingin ryhmästä ainoastaan maalivahti Zavros oli alle 29-vuotias.

Kun ennakkosuosikin viitta oli pujotettu Tukholman harteille, Helsinki lähti otteluun puolustavalla taktiikalla. Tarkoitus oli pitää pakka alhaalla, jotta vastustajan nopeat vastahyökkäykset eivät kostautuisi takaiskuina.

Valmennuksen laatima taktiikka osoitti haavoittuvuutensa jo kolmannella minuutilla. Rauhassa palloa pyörittäneet tukholmalaiset saivat liian paineettomasti tuotua pallon helsinkiläisten kenttäpuoliskolle.

Loppu oli seurausta tukholmalaispelaajien verrattomasta yksilötaidosta sekä vierasjoukkueen alun varovaisesta otteesta. Ristipallo kentän vasemmalta laidalta tavoitti oikeaa laitaa kiitäneen isäntäjoukkueen pelaajan, joka otti pallon eleettömästi haltuun ja laukoi sen rangaistusalueen reunan ylitettyään vasurilla takakulmaan. 1–0.

Helsinkiläisten maalilla torjunut Christos Zavros ei mahtanut laukauksen voiman ja tarkkuuden edessä mitään.

Pakotettu muutos

Helsingin Urheilutoimittajien oli pakko reagoida sokkialkuun muuttamalla taktiikkaa selvästi aktiivisemmaksi. Isänniltä otettiin tila pois jo syvältä sen omalta kenttäpuoliskolta lähtien.

Muutos toimi: Helsinki pääsi pyörittämään omaa syöttöpeliään, ja Tukholman pelinrakentelu puuroutui vastustajan prässäyksessä.

Helsinkiläisten mukaantulo ei kuitenkaan tuottanut suuria maalipaikkoja ensimmäisellä jaksolla, muutamia keskikentän pelaajilta lähteneitä laukauksia lukuun ottamatta.

Oikeusmurha

Toinen jakso oli puolestaan helsinkiläisten – ainakin pelillisesti.

Tilanteita alkoi syntyä.

Keskikentällä pelannut Antti Salo lähetti vihaisen vedon, jonka Tukholman maalivahti sai vaivoin torjuttua yli.

Kärkimies Innanen pääsi yksin läpi, mutta tukholmalaispuolustus ehti hätiin viime hetkellä.

Ottelun kulminaatiopiste ja samalla huutavin vääryys nähtiin, kun laidalla viilettänyt Kasperi Kunnas murtautui rangaistusalueelle pallon kanssa.

Vastustaja ei epäröinyt käyttää sääntöjenvastaisia otteita Kunnaksen pysäyttämisessä, mutta erotuomari ei helsinkiläisten hämmästykseksi viheltänyt rangaistuspotkua.

Helsinkiläisten katkeruuden kruunasi Tukholman 2–0-maali, joka maistui selvältä paitsiolta. Osuma syntyi vastaiskusta kesken Helsingin tiukan painostusjakson.

Tappiosta huolimatta vierasjoukkue sai olla kohtuullisen tyytyväinen otteluunsa. Paremmalla tuurilla ja tuomaroinnilla tulos olisi saattanut kääntyä päälaelleen.

Arvokas vierasmaali jäi toki saamatta marraskuun kotiottelua ajatellen, mutta mietoa pettymystä lievitti illan Hammarby–Gefle sekä joukkueen nestorin Juha Kanervan 50-vuotisjuhlat.

”Kanen” syntymäpäiviä vietettiin, kuinkas muuten, jalkapalloa katsellessa. Ravintolan tv-näytöistä kajasti Pohjois-Lontoon paikalliskamppailu.

 

Ville-Veikko Valta

 

 

 

 

 

 

 

 

Helsingin Urheilutoimittajat:

Christos Zavros, 9

Torjui varmalta maalilta vaikuttaneen läpiajon ja hoiti alakerran vastaantulot itseluottamuksella. Ei voinut kummallekaan maalille mitään.

Jaakko Sandqvist, 8

Itse rauhallisuus puolustuksen vasemmalla laidalla. Hoiti tonttinsa jykevällä otteella niin pallollisena kuin ilman. Arvosanaa heikensi avausmaali, joka syntyi Sanqvistin tontilta.

Kim Sanden, 8

Alakerran henkinen johtaja. Jakoi palloa erinomaisesti ja paikkasi sijoittumisellaan sen, minkä nopeudessa hävisi.

Anssi Tamminen, 8

Taidoiltaan suvereeni toppari pelasi tasollaan. Pysäytti lukuisia vaarallisia hyökkäyksiä ja rakensi peliä rauhallisella otteella.

Juha Kanerva, 9

Syntymäpäiväsankari pelasi lähes virheettömän ottelun puolustuksen oikealla laidalla. Vuonna 1994 joukkueessa debytoinut Kane ei osoita hidastumisen merkkejä.

Kasperi Kunnas, 7

Debytoi vasempana laiturina. Ensimmäiset kosketukset olivat louhikkoisia, mutta pallopelilahjat tulivat ottelun edetessä yhä selvemmin ilmi.

Antti Salo, 9

Johti keskikentällä pelin rytmittämistä xabialonsomaisella otteellaan. Pari hyvää kaukolaukausta. Zavrosin ohella Helsingin paras.

Jonas Britschgi, 8

Otti vastuun erikoistilanteista. Dominoi keskialuetta ja oli taidoiltaan selvästi kentän eliittiä. Tulosta hyökkäyspäässä ei kuitenkaan tullut.

Topi Tiihonen, 7

Oikealla laidalla ja hyökkäyksessä pelannut koristaituri juoksi pystyyn ja haastoi ahkerasti. Haki ratkaisuja ehtymättömällä energialla. Iltajuhlien MVP.

Tuomas Virkkunen, 7

Ei päässyt kunnolla esittämään taitojaan Tukholman puolustuksen puristuksessa. Jakoi palloa epäitsekkäästi. Tehottomuus vaivasi.

Mikko Innanen, 7

Johti äänellään ja esimerkillään hyökkäyksessä. Lähti takareisi jäykkänä peliin taistelemaan. Aikailu maalipaikassa kostautui. Otti lapun suunsoitosta.

Ville-Veikko Valta, 7

Kunnaksen ohella toinen debytantti. Kuntopohja ei riittänyt, vaikka aloitti ottelun vaihdosta. Keskittyi antamaan helppoja syöttöjä keskikentän maestroille.


   
Helsingin Urheilutoimittajat
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat