Tulevaisuuden tähdet kaukaloon Helsingissä
17.9.2015 22:36 Uutiset / Helsingin Urheilutoimittajat
Tulevaisuuden tähdet kaukaloon Helsingissä

Jääkiekkoliitto pitää MM-kisojen pääsylippujen hinnat kurissa ja tähyää 150000 katsojaan.

 

Suomalaista jääkiekkoyleisöä hemmotellaan vuodenvaihteessa harvinaisilla kisoilla, kun Suomi isännöi kuudetta kertaa alle 20-vuotiaiden miesten MM-kisoja. Hartwall Areenassa ja Helsingin jäähallissa ovat esillä ikäluokan parhaat pelaajat, joista useista tulee NHL-jääkiekon ja miesten maajoukkueiden vakiokalustoa.

Jääkiekkoliitto toivoo, että suomalaiset junioripelaajat ja heidän vanhempansa hyödyntävät koulujen loma-aikaan osuvan mahdollisuuden katsoa hyvää kiekkoa. Jukka Jalosen valmentaman kotijoukkueen ottelut alkavat puolivälieriin asti perheille sopivaan aikaan kello 18, ja lippujen hinnat ovat kohtuulliset.

– Lippujen hinnoista ei ole tullut huonoa palautetta edes somessa, sanoi kisojen pääsihteeri Timo Bäckman, kun Jääkiekkoliitto isännöi 16. syyskuuta HUT:n jäseniä.

Alle 12-vuotiaat pääsevät koko päiväksi halliin kahdeksalla eurolla, ja 12–19-vuotiaille liput maksavat 15 euroa/päivä. Päivälipulla näkee kaksi ottelua.

U20-kisojen pelaaminen Suomessa on melkoisen harvinaista, sillä kisojen kehto on Pohjois-Amerikassa.

– Kansainvälisellä jääkiekkoliitolla ja Kanadalla on sopimus, että kisat ovat joka toinen vuosi Pohjois-Amerikassa. Suomeen seuraavat ikäluokan kisat voidaan siten saada vuonna 2028, Bäckman kertoi.

Kanadasta odotetaan Helsinkiin jopa neljää tuhatta kiekkofania.

Kisat liiton ja vapaaehtoisten voimin 

Bäckman on kiertänyt urallaan peräti 90 jääkiekon arvoturnausta. Hän uskoo ainakin tietävänsä sen, miten kisajärjestelyjä ei hoideta. 

Suomalaisten etuna on tuoreessa muistissa oleva järjestämiskokemus, kun miesten MM-turnausta pelattiin Helsingissä 2012 ja 2013.

– Emme ole palkanneet kisoja varten uusia ihmisiä, vaan kisat järjestetään Jääkiekkoliiton henkilökunnan ja 400:n vapaaehtoisen voimin. Vapaaehtoisten löytäminen ei ollut ongelma, liiton urheilutoimenjohtajana työskentelevä Bäckman kertoi.

Turnauksessa on mukana kymmenen joukkuetta, joista puolet pelaa alkulohkonsa Hartwall Areenassa ja puolet Helsingin jäähallissa. Suomi pelaa "itälohkossa" Slovakian, Tshekin, Valko-Venäjän ja Venäjän kanssa. "Länsilohkossa" pelaavat Kanada, Ruotsi, Sveitsi, Tanska ja USA.

Samaan aikaan kiekkokisojen kanssa Helsingin jäähallin harjoitushallissa pelataan ringeten MM-kisat.

Jalonen rohkaisee nuoria

Kaksikymppisten päävalmentaja Jukka Jalonen on luotsannut Leijonat maailmanmestaruuteen, ja tähyää myös Pikkuleijonien kanssa menestykseen. Edellisen U20 MM-kullan Suomi voitti tammikuun 2014 alussa Karri Kiven alaisuudessa.

– Tavoite on se, että pelaajan pitää yksilö- ja joukkuetasolla tehdä sellaisia asioita, jotka antavat mahdollisuuden pelata kultamitalista, Jalonen sanoi.

Hänen mielestään aikuisten ja nuorten valmentaminen on pääpiirteissään samanlaista, mutta nuorten pelaajien rohkaiseminen ja kannustaminen on olennaisempaa kuin miehissä. Kotikisoissa on toki ylimääräistä painetta, mutta Jalonen uskoo nuorten kestävän sen ja saavan yleisöstä lisävoimia.

– Tätä tilannetta täytyy käsitellä pelaajien kanssa.

Fyysisesti ja taidollisesti syksy voi tuoda jopa yllättäviä harppauksia eteenpäin.

– Monet suomalaiset kehittyvät syksyn mittaan pohjoisamerikkalaisia enemmän, koska pelaavat miesten pelejä, Jalonen totesi.

Pelillisenä haasteena Jalonen pitää sitä, että alkulohkoissa idän joukkueiden pelitapa eroaa selvästi lännen joukkueiden pelitavasta.

– Itälohkon joukkueet laittavat keskialueen jumiin, kun länsilohkon joukkueet luovat jatkuvaa painetta kiekolliseen pelaajaan. Puolivälierissä meidän pitää sopeuttaa peliämme vastustajan mukaan, Jalonen kuvasi.

Hyökkääjistä ylitarjontaa

Jalonen lyö 20 kenttäpelaajan ja kolmen maalivahdin joukkueen lukkoon aivan joulun kynnyksellä. Hyökkäyspäähän on ehdolla jopa kuusi ketjua tasokkaita pelaajia, mutta puolustuksessa ja maalivahdeissa ei ole ylitarjontaa.

– Lähtökohta on seitsemän puolustajaa, 13 hyökkääjää ja kolme maalivahtia, Jalonen sanoi.

Pääosa joukkueesta on 1996 syntyneitä, mutta mukaan mahtuu todennäköisesti joitakin 1997 ja jopa 1998 syntyneitä pelaajia.

Keväällä työnsä aloittanut valmentaja on katsastanut syksyn aikana jo 45 pelaajaa kahdessa turnauksessa. Lisää pelejä on luvassa marraskuussa, kun toinen joukkue pelaa Tampereella ja Hämeenlinnassa ja toinen Tshekissä. MM-leiritystä on joulukuussa Vierumäellä ja Helsingissä.

– Syksyn aikana käyn katsomassa Liigan ja Mestiksen pelejä kotimaassa ja marraskuussa käyn Pohjois-Amerikassa tarkkailemassa OHL:n pelejä. Muutama pelaaja on jo varma joukkueeseen, ellei tule loukkaantumisia, mutta ei sitä heille ole vielä kerrottu, Jalonen valotti.

Jaloselle Pikkuleijonista tulee yhden kauden savotta, sillä ensi keväänä hän ottaa vastuun Jokerien KHL-miehistöstä.

– Tietysti olisi hyvä, että liitto saisi tehtyä maajoukkuevalmentajan kanssa kahden vuoden sopimuksen, mutta tuskin olisin itsekään sellaiseen suostunut, kokenut valmentaja sanoi.

Teksti: Kaija Yliniemi
Kuvat: Lauri Karppinen

Jukka Jalonen käyttää syksyn pelaajatarkkailuun ja lyö alle 20-vuotiaiden MM-ryhmän lukkoon joulun alla. Ikäluokan MM-kisat pelataan Helsingissä 26. joulukuuta–5. tammikuuta. Kisojen suojelija on Teemu Selänne.

 

 

 

 

 

 

 

 


Alle 20-vuotiaiden MM-kisat tavoittelevat 150 000 katsojaa vuodenvaihteessa Helsingissä. Kisojen pääsihteeri Timo Bäckman uskoo alhaisten lipunhintojen houkuttelevan perheitä katsomoon koulujen loma-aikana.


   
Helsingin Urheilutoimittajat
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat