HUT:n biljardi-ilta valotti poolin ja snookerin saloja
21.8.2015 13:18 Uutiset / Helsingin Urheilutoimittajat

HUT:n biljardi-ilta valotti poolin ja snookerin saloja

Moni urheilutoimittajakin on pelannut biljardia baareissa, mutta HUT otti lajiin läheisemmän kontaktin 17. elokuuta järjestetyssä biljardi-illassa. Parikymmentä jäsentä sai tietoiskun ja omakohtaista tuntumaa pool-biljardiin ja snookeriin Ritz Biljardin tiloissa salin ja Biljardiliiton isännyydessä.

Jokainen pystyi varmaan omalta osaltaan toteamaan, ettei pallojen pussitus ihan helppoa ole. Oikea lyöntitekniikka vaatisi tuhansia toistoja, mutta lajeista nautti toki vähäisemmilläkin taidoilla.

Lyhyessäkin ajassa lajien erot tulivat selväksi. Kun esimerkiksi snookerissa avauslyönnillä kannattaa hädin tuskin hipaista punaisten pallojen pakkaa, 8-pallossa avauslyönti lyödään erikoismailalla aivan raivoisasti, kuten ammattilaispelaaja Petri Makkonen vierailleen näytti.

Makkosen vasempaan käsivarteen oli tatuoitu "Errare humanum est" eli erehtyminen on inhimillistä. Huipputasolla virheisiin ei juuri ole varaa, sillä muuten on ottelussa katsojan roolissa, kun pelikaveri putsaa pöytää.

Makkonen tähyää syyskuussa 9-pallon MM-kisoihin Qatariin, johon Suomella on kaksi paikkaa 128 pelaajan joukkoon. Makkosen lisäksi kisaan osallistuu kolme poolin maailmanmestaruutta voittanut Mika Immonen.

– Toivon, että peli kulkee. Ensin pitäisi päästä 64:n pelikaavioon ja nousta siitä sitten korkeammalle, Makkonen kertoi.

Lajiharjoittelua usein yksin

Makkonen ja HUT:lle taitojaan esittänyt Jani Siekkinen pelaavat poolia ammatikseen. Laji vaatii tuntikausien harjoittelua, ja Siekkinen kertoi harjoittelevansa useimmiten kuvitteellista vastustajaa vastaan.

– Saatan treenata tunnin tai puolitoista pelkkää aloituslyöntiä. Keskiarvotreenit ovat kuusituntisia, ja lajiharjoittelun lisäksi käyn lenkillä ja teen saliharjoittelua keskivartaloon ja selkään keskittyen.

– Yksi kisapeli kestää usein kaksi, kolme tuntia. Siinä ajassa tulee käveltyä pöydän ympäri kaksi kilometriä, ja päivässä voi olla kuusi peliä, Siekkinen kertoi lajin fyysisistä vaatimuksista. 

Immonen isoin tähti

Makkonen ja Siekkinen ovat kovaa kansainvälistä tasoa, mutta biljardin isoin suomalaistähti on kuitenkin Mika Immonen, joka esiintyy suomalaisyleisölle harvakseen.

Immonen on pool-biljardissa huippunimi maailmalla, mistä liiton valmennusvastaava Heikki Aunio kertoi oivan tarinan. 

Aunion mukaan Immonen oli kilpailumatkallaan käynyt Filippiineillä, ja maaseudulla vastaan tullut paikallinen asukas tunnisti Immosen välittömästi ja huudahti "Iceman". Tapaus kuvastaa pool-biljardin suosiota Aasiassa, ja Immonen oli Jäämies jo ennen kuin Kimi Räikköstä alettiin kutsua samalla lempinimellä. 

Hull on lujilla snookerissa

Snookerissa tunnetuin suomalaispelaaja on Robin Hull. Hänen oli myös määrä tulla urheilutoimittajien vieraaksi, mutta miehen tulo peruuntui viime minuuteilla. Hänen kuulumisiaan valotti HUT:n jäsen Aki Kauppinen, joka selostaa snookeria Eurosportilla.

– Robinin pelaaminen on vuoristorataa. Hän on yli 40-vuotias, ja pelaaminen on todella raskasta, koska taloudellinen tuki on kiven alla.

Kauppisen mukaan Hullilla ei ole yllättäen lainkaan tukijoita, ja paineetta pelaaminen vaatisi noin 30-40000 euron vuosibudjetin. Nyt Hull on palkintorahojen varassa, mikä ei ole omiaan vähentämään paineita.

– Jos snookerissa haluaisi saada rahaa säästöön, pitäisi olla Top-20 pelaaja, Kauppinen arvioi.

Makkonen ja Siekkinen pelaavat poolia noin 10000 euron vuosibudjetilla. Euro Tourilla on kuusi kisaa vuodessa ja lisäksi kisoja on muualla maailmassa.

Kauppisen kanssa Eurosportin snooker-selostuksia tekee Ville Pasanen, joka opasti HUT:n jäseniä snookerin saloihin. Harva tulee miettineeksi esimerkiksi sitä, että likinäköinen silmälasinkäyttäjä voi joutua hankkimaan korkeat erikoislasit, jotta näkee pallon kunnolla.

Viisi lajia liiton ohjelmassa 

Biljardiliiton toiminnanjohtaja Markku Ryytty valotti HUT:n jäsenille liiton lajikirjoa. Poolin ja snookerin lisäksi ohjelmassa ovat suomalaista alkuperää oleva kaisa sekä kara ja pyramidi.

– Meillä on 97 jäsenseuraa ja noin 7000 jäsentä. Aktiivisia kilpapelaajia on noin 1500, Ryytty kertoi.

Snookerin kansainvälisenä tuomarina toimiva Veikko Hannula kävi aikoinaan aina lajin MM-kisojen aikaan Lontoossa, jotta pystyi katsomaan peliä televisiosta. Nyt hänellä on takana 35 vuotta snookerin parissa.

– Amatööritaso on se ruohonjuuritaso, josta voi päästä ammattilaiseksi. Ammattilaissarjassa pelaa kerrallaan 140 pelaajaa. Robin Hull palasi ammattilaiskentille 2013 voitettuaan amatöörien EM-kultaa, Veikko Hannula kertoi.

HUT kiittää Biljardiliittoa ja Ritz Biljardia mukavasta ja lajia hyvin valaisseesta illasta.

Teksti: Kaija Yliniemi
Kuvat: Matti Hannula ja Lauri Karppinen

Ville Pasanen on pelannut snookeria korkealla tasolla, ja nykyään hän selostaa lajia Eurosportilla Aki Kauppisen kanssa. Pasanen opetti lajin saloja HUT:n jäsenille, joista vasemmalta ovat Kristofer Andersson, Riitta Koivuranta, Lauri Sihvonen ja Erkki Koskiniemi.

Pool-ammattilainen Petri Makkonen esitteli kuvaajan pyynnöstä tatutointiaan ennen lyöntiä. Erehtyminen on inhimillistä biljardissakin. 

Biljardiliiton toiminnanjohtaja Markku Ryytty kertoi HUT:n jäsenille, että Suomessa on noin 1500 aktiivista biljardin kilpapelaajaa. 


   
Helsingin Urheilutoimittajat
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat