Matti Hannula HUT:n puheenjohtajaksi
15.3.2015 11:48 Uutiset / Helsingin Urheilutoimittajat

Helsingin Urheilutoimittajien puheenjohtajuus siirtyi maaliskuussa uusiin, mutta HUT:n toiminnassa vakaiksi todettuihin käsiin.

Pesäpalloliitto isännöi HUT:n vuosikokousta, ja HUT kiitti perinteisesti Marja Kurjen solmioilla. Christoffer Herbertsin tarjoamia solmioita valitsivat Pesäpalloliiton toiminnanjohtaja Arto Ojaniemi (vasemmalla), liiton puheenjohtaja Ossi Savolainen ja Superpesiksen toimitusjohtaja Jussi Pyysalo.

Pesäpalloliiton isännyydessä 10. maaliskuuta kokoontunut vuosikokous valitsi uudeksi puheenjohtajaksi Matti Hannulan. Aiempi puheenjohtaja Christoffer Herberts luopui paikastaan neljän vuoden jälkeen.

- Ei tässä nyt ihan nuorennusleikkausta tehty, Hannula naurahti ottaessaan tehtävän vastaan.

Hallituksesta vaihtui kolmasosa, sillä uusina mukaan valittiin MTV Sportissa työskentelevät Jani Merimaa ja Antti Salo sekä jalkapallon toimittajapiireissä tuttu freelancer Taru Nyholm. Erovuoroisista hallituksen jäsenistä jatkaa vain Jarmo Färdig, sillä Herbertsin lisäksi Mikko Innanen ja Riitta Koivuranta halusivat irtautua hallituksesta. Koivuranta tosin jatkaa HUT:n teatteriasiamiehenä, ja Innanen on luvannut olla mukana HUT:n jalkapallojoukkueen toiminnassa.

Hallituksessa jatkavat myös Matti Lehtisaari, järjestäytymiskokouksessa varapuheenjohtajaksi valittu Janne Vakio, Nina Vanhatalo ja asiamies Kaija Yliniemi, joka aikoo luopua paikastaan ensi vuonna.

Vuosikokouksessa oli mukana 24 jäsentä, ja puhetta johti tuttuun tapaan Kauko-Aatos Leväaho. Varsinaisten kokousasioiden ohella jäsenistöä puhutti 25. maaliskuuta odotettavissa oleva UL:n vuosikokous, jossa HUT:n hallitusjäsenistä ovat erovuorossa puheenjohtaja Heikki Miettinen ja Herberts. Kokousväki oli mielissään, kun paikalla ollut Miettinen kertoi olevansa valmis kahden vuoden jatkokauteen. Herbertsin tilalle HUT:n on etsittävä uusi ehdokas. Lisäksi UL:n hallituksessa ovat HUT:n edustajina Hannula ja Vanhatalo.

Pesäpallon Itä–Länsi Hyvinkäällä

Ensi vuonna HUT:n vuosikokouksessa on vähintään 25 osallistujaa, sillä tämänvuotisten osallistujien lisäksi Pesäpalloliiton toiminnanjohtaja Arto Ojaniemi lupasi tulla mukaan. Ojaniemi on HUT:n jäsen, mutta tällä kertaa hän oli kokouksessa isännän roolissa.

Pesäpallo on HUT:n jäsenalueella kesällä vahvasti esillä, sillä kesäkuun lopussa pelattavat Itä–Länsi-ottelut juhlistavat Hyvinkään Tahkon 100-vuotisjuhlia.

Ojaniemi, Pesäpalloliiton puheenjohtajana vuodenvaihteessa aloittanut Ossi Savolainen ja Superpesiksen toimitusjohtaja Jussi Pyysalo näkisivät mielellään enemmänkin pesäpalloväkeä pääkaupunkiseudulla ja lähialueilla.

- Seurojen junioritoimintaan olisi tulijoita, mutta etenkin pääkaupunkiseudulla hiekkakenttien puute on junioritoiminnan esteenä, Ojaniemi sanoi.

Superpesis rantautuu Meilahden kentälle 21. toukokuuta, kun Sotkamo ja Hyvinkää ottavat Helsingissä mittaa toisistaan. Hyvinkää miehissä ja Vihti naisissa ovat pääkaupunkiseudulta katsoen lähimmät superpesisjoukkueet, koska Roihuvuoren Roihu putosi syksyllä naisten Ykköseen. Junioritoiminta on se tapa, jolla pääkaupunkiseutu voi jatkossa olla Superpesis-tasoa, sillä keinotekoisesti ja ilman perinteitä seuran toiminta olisi kivuliasta.

- Roihu ja Espoon Pesis ovat esimerkkejä aktiivisista junioritoiminnan seuroista, joiden avulla Uusimaa saadaan pesäpallossa paremmin esille, Savolainen sanoi.

Yleisöstä lähes puolet naisia

Superpesis on ylpeä siitä, että viime vuonna kaikki naisten Superpesiksen seurat tekivät voitollisen tuloksen. Se on suomalaisessa palloilussa harvinainen saavutus.

- Vielä on matkaa siihen, että kaikki seurat ovat velattomia. Tavoitteemme on, että joukkueiden kulut pienenevät, ja seurat saavat parannettua taloustilannettaan, Pyysalo sanoi.

Yleisömäärissä Superpesis on omilla paikkakunnillaan vahva. Katsojakeskiarvojen osalta miehissä jyllää Pohjanmaa ja naisissa Satakunta, jossa Porin Pesäkarhut vetää yli tuhat katsojaa lähes joka otteluun.

- Tutkimustemme mukaan pesäpallon yleisöstä 55 prosenttia on miehiä ja 45 prosenttia naisia, se on aika poikkeuksellista, Pyysalo sanoi.

Vaikka lajilla on vähän junttimainetta, sosiaalista mediaa pesäpalloväki käyttää ahkerasti. Digitaaliset päätelaitteet ovat katsomoissa ahkerassa käytössä, ja pesäpallon tulospalvelulla on runsaasti käyttäjiä.

Suomi softballissa olympialaisiin?

Lahden MM-hiihdot 2017 markkinoivat kisojaan Suomen itsenäisyyden sadan vuoden merkkipaalulla. Pesäpallossa juhlavuosi näkyy muun muassa siinä, että Suomessa pelataan tuolloin lajin maailmancupia.

- Maailmancup on ollut toiminnassa leikkimielisenä 1990-luvulta lähtien. Tänä vuonna tapahtuma on Sveitsissä, ja joka vuosi joukkueissa on vähemmän suomalaiset sukujuuret omaavia pelaajia, Ojaniemi kertoi.

Pesäpallo on mukana Euroopan unionin kahdessa projektissa, jossa ei-globaalit lajit yrittävät ottaa toisistaan oppia. Ojaniemen mukaan hyvä esimerkki vahvasta kansallisesta lajista on irlantilainen hurling, joka vetää tuhansien katsojien yleisöjä, vaikka lajia ei juuri tunneta muualla kuin Irlannissa.

Pesäpallon kansainvälisyyteen kuuluvat myös baseball ja softball, jotka saattavat palata olympialajeiksi 2020 Tokion kisoissa. Baseball on Japanissa suosittu laji, ja Suomi aikoo ottaa suosiosta osansa.

- Toivottavasti pääsen silloin edustamaan Suomea olympialaisiin softballin merkeissä, sanoi Savolainen, joka johtaa Pesäpalloliiton lisäksi Suomen Baseball- ja softballliittoa.

Teksti: Kaija Yliniemi
Kuvat: Lauri Karppinen

 

Kauko-Aatos Leväaho johti puhetta HUT:n vuosikokouksessa maaliskuussa.


   
Helsingin Urheilutoimittajat
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat