Triathlonin MM-hopea nosti Lehtosen Pääkaupunkiseudun parhaaksi 2014
17.12.2014 21:53 Uutiset / Helsingin Urheilutoimittajat
Triathlonin pitkän matkan MM-hopea nosti Kaisa Lehtosen kovaan seuraan, Pääkaupunkiseudun parhaaksi urheilijaksi 2014.

Yhteiskuva.jpg (600 x 356)Pääkaupunkiseudun paras Kaisa Lehtonen ja Vuoden urheiluteon tehneen HIFK:n jalkapallojoukkueen edustajat yhteiskuvassa HUT:n puheenjohtajan Christoffer Herbertsin (vasemmalla) ja HUT:n urheilupalkintovaliokunnan puheenjohtajan Matti Hannulan (oikealla) kanssa. HIFK:sta palkintoa olivat vastaanottamassa kapteeni Esa Terävä (toinen vasemmalta), joukkueenjohtaja Joona Haavisto ja päävalmentaja Jani Honkavaara.

 

Triathlonin pitkän matkan MM-hopea nosti Kaisa Lehtosen kovaan seuraan, Pääkaupunkiseudun parhaaksi urheilijaksi 2014. HUT on jakanut palkinnon vuodesta 1980 lähtien eli 35 kertaa.

Lehtonen sai kannatella painavaa kiertopalkintoa keskiviikkona 17. joulukuuta HUT:n yhteistyökumppanin Helmi Liiketalousopiston järjestämässä lämminhenkisessä juhlassa, jossa oli niin mukavaa, ettei olisi tohtinut lähteä pois.

– Palkinto on mieletön juttu minulle itselleni ja meidän lajille. Triathlonissa on hyvä buusti, vaikka Suomessa se on paljon pienempi laji kuin maailmalla. Harrastajia on silti paljon, Lehtonen sanoi kiertopalkinto ja omaksi jäävä pysti käsissään.

Himourheilija kertoi päässeensä juuri ohi urheiluvuoden pahimmasta ajasta eli syksyn lepokaudesta. Takana on viikon harjoitusleiri Teneriffalla, ja harjoitus kovenee koko ajan. Lehtonen treenaa Paul Sjöholmin opein, ja kaksikko suuntasi juhlatilaisuudestakin vielä jumppaamaan.

Lehtosen ensi kaudenkin tavoitteet ovat korkealla. Hän tähyää kohti Rio de Janeiron 2016 olympialaisia jäätyään harmittavasti ensimmäiselle varasijalle Lontoon 2012 kisoista.

– Lontoota varten kiersin valtavasti kisoja. Pahimmillaan niitä tuli kahdeksat kymmeneen viikkoon. Henkinen toipuminen kesti kauan, ja siksi vuosi 2013 oli aika huono.

Vuonna 2015 matkalla Rioon hän aikoo ottaa opikseen ja panostaa mieluummin muutamaan hyvään kisaan kuin moneen vähemmän hyvään.

12-vuotiaana MM-kulta tavoitteeksi

Jos on Pääkaupunkiseudun parhaiden joukko tasokas, niin on Lehtosen harjoitusmääräkin. Hän kertoi harjoitelleensa viime kaudella 1086 tuntia, johon päälle tulee vielä noin 400 tuntia huoltavaa harjoittelua. Ja koska pienessä lajissa tienestit ovat ohuet, urheilemiseen pitää saada myös rahaa.

– Olen tehnyt urheilemisen ohessa töitä. Se on lepoon käytettävästä ajasta pois, elintarviketieteiden maisteri kertoi.

Kovasta tahdista huolimatta kisaaminen toi tänä vuonna palkinnon, vaikka elokuisten EM-kisojen viides sija olikin Lehtoselle pettymys. Syyskuussa tuli kuitenkin uran paras arvokisasijoitus, pitkän matkan MM-hopea. Se vaati Kiinan Weihaissa melkoista venymistä, sillä pari päivää ennen kisaa alkanut selän noidannuoli oli kaataa osallistumisen.

– Ehkä se selkäjuttu oli ihan hyväkin kisaa ajatellen. Oli pakko rauhoittaa alkumatkalla, ja voimia jäi pyöräilyyn ja juoksuun.

Kansainvälisen triathlonliiton pitkällä matkalla uintiosuus on jopa Ironman-kisoja pidempi, neljä kilometriä. Pyöräilyosuus on 120 kilometriä ja juoksu 20 kilometriä.

– Uinti on minun heikoin lajini. Pyöräily ja juoksu ovat luontevampia, Lehtonen sanoi. Hän kertoi ihastuneensa triathloniin jo 12-vuotiaana, kun isä kertoi, että on oikeasti olemassa laji, jossa voi ensin uida pitkään, pyöräiilä vielä pidempään ja heittää maratonin päälle.

– Ehkä vanhempani olivat vähän edesvastuuttomia, kun sain jo 12-vuotiaana kokeilla 180 kilometrin pyöräilyä mummolaan. 12-vuotiaana asetin tavoitteeksi MM-kullan, mutta siitä uupuu vielä vähän, Lehtonen kertoi.

Ensi vuonna pitkän matkan MM-kisat ovat naapurissa, Ruotsin Motalassa kesäkuun lopussa. Triathlonin lisäksi Lehtonen aikoo yrittää syksyllä maratonin olympiarajaa.

– Jos pääsisin Rioon triathlonin lisäksi maratonilla, lajit voisi yhdistää, sillä yleisurheilu on yleensä kisojen lopussa triathlonin jälkeen.

HIFK teki Vuoden urheiluteon

Pääkaupunkiseudun parhaan lisäksi HUT palkitsi perinteisesti Vuoden urheiluteon. Sen teki tänä vuonna Helsingin IFK:n jalkapallojoukkue, joka kipusi miesten Ykkösen sarjanousijana hurjalla loppukirillä Veikkausliigaan.

– Kiva, että palkinto ohjautuu koko joukkueelle. Lupaamme pitää tästä kiertopalkinnosta parempaa huolta kuin Ykkösen mestaruuspokaalista, joka on kiertänyt saunat ja mökit, valmentaja Jani Honkavaara naurahti.

HIFK uskoo tuovansa ensi kesänä helsinkiläiseen jalkapalloiluun uutta virtaa. Kapteeni Esa Terävä odottaa innolla, että hän pääsee muun porukan mukana testaamaan itseään liigapeleissä.

– Jo liigacupia odottaa enemmän kuin joulua, vaikka joulu on meidän perheessämme tosi tärkeä, Terävä sanoi.

Harjoittelu kohti ensi kesää on jo vauhdissa, ja joukkueenjohtaja Joona Haaviston mukaan liigajoukkueen kokoaminen on puolivälissä.

Opiskelun ja urheilun voi yhdistää

Kaisa Lehtonen ja HIFK:n kapteeni Esa Terävä ovat malliesimerkkejä urheilijoista, jotka pystyvät yhdistämään urheilun ja opiskelun. Helmi Liiketalousopisto antaa monelle urheilijalle saman mahdollisuuden, ja kokemuksistaan kertoivat illan aikana Helmen osuuden juontanut pikaluistelija, Helmen alumni Mika Poutala ja kaksi päivää palkitsemistilaisuuden jälkeen taloushallinnon opintonsa Helmessä päättänyt pituushyppääjä Roni Ollikainen.

– Kun opettajat joustavat, kaikki on mahdollista. Itse aloitin opinnot pari vuotta sitten harjoitusleirillä Etelä-Afrikassa ja pääsin kouluun vasta neljä viikkoa muiden jälkeen. Kun on omat tavoitteet, saa kaiken tehtyä, vaikka poissaoloja tulee paljon, Ollikainen kertoi.

Hän on ollut parina kautena loukkaantuneiden kirjoissa ensin selän ja myöhemmin vihoitelleiden akillesjänteiden takia. Nyt tavoitteena on onnistuminen EM-hallikisoissa Tshekissä maaliskuussa ja elokuisissa MM-kisoissa Pekingissä.

– Tärkeintä on, että pysyy terveenä, 24-vuotias Ollikainen linjasi.

Juhlatilan lattiaan oli teipattu merkki, joka osoitti, kuinka kaukaa takaseinästä Ollikaisen ponnistus lähti hänen ennätyshypyssään 805 vuonna 2012.

– Täällä sisällä se tuntuu paljon pidemmältä, Ollikainen totesi vaatimattomasti.

Helsingin Urheilutoimittajat kiittää Helmi Liiketalousopistoa mukavasta juhlasta!


Teksti: Kaija Yliniemi
Kuvat: Lauri Karppinen


 

HIFK.jpg (600 x 512) poutala.jpg (600 x 449) unnamed.jpg (600 x 449) 
Helsingin IFK:n jalkapallojoukkue teki Vuoden urheiluteon yltämällä sarjanousijana Ykkösestä Veikkausliigaan. Palkintoa olivat noutamassa kapteeni Esa Terävä, joukkueenjohtaja Joona Haavisto ja päävalmentaja Jani Honkavaara.Helmi Liiketalousopiston alumni, vuonna 2006 valmistunut pikaluistelija Mika Poutala juonsi Pääkaupunkiseudun paras -tilaisuudessa Helmen osuuden. Poutalan kädenjälki näkyy oppilaitoksessa yhä, sillä hän on suunnitellut talon kuntosalin.

Pituushyppääjä Roni Ollikainen saa Helmessä taloushallinnon opintonsa päätökseen 19. joulukuuta. Ensi kevätkauden hän aikoo keskittyä urheilemiseen, mutta mielessä on myös liiketalouden opintojen jatkaminen.

 


   
Helsingin Urheilutoimittajat
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat