Gymnaestrada lupaa elämyksiä
5.12.2014 22:34 Uutiset / Helsingin Urheilutoimittajat
Kun Suomi saa jääkiekon MM-kisat järjestettäväkseen, lähes kaikki suomalaiset mieltävät heti, millaisesta tapahtumasta on kyse. Kun tulee tieto voimistelun Gymnaestradan tulosta Helsinkiin, järjestäjillä on paljon isompi työ saada suurelle yleisölle välitettyä ajatusta siitä, mitä tuleman pitää.

IMG_1961.JPG (600 x 450)Gymnaestradan viestintäpäällikkö Sanna Yli-Patola (vasemmalla) ja Voimisteluliiton viestintäpäällikkö Sanna Mönkkönen tarjosivat naistoimittajille joulukuussa tiukan tietopaketin, josta kumpusi useita juttuideoita.


Ainakin valtava määrä tunnetta ja taitoa Helsingissä nähdään 12.–18 heinäkuuta 2015. Luvassa on 300 tuntia voimistelunäytöksiä, joissa pääsee näkemään maailman voimistelullisen kirjon koko laajuudessaan.

– Gymnaestradaan on tulossa noin 25000 voimistelijaa 60 maasta, Gymnaestradan viestintäpäällikkö Sanna Yli-Patola kertoi HUT:n naistoimittajien illassa 3. joulukuuta.

Helsinki on kotipaikka kaikkien aikojen 15. Gymnaestradalla, voimistelujuhlalle, jossa voimistelijoita ei ole tarkoitus laittaa paremmuusjärjestykseen kilpailuissa, vaan taidot ovat esillä näytöksissä.

Suomalaisille voimistelijoille suuret stadionmittakaavan kenttänäytökset ovat tuttuja, ja maassa on valtava koreografien perinne Raija Riikkalasta lähtien. Sukupolvi on toki vaihtunut, ja Gymnaestradassa suomalaiset haluavat jakaa kenttäohjelmavoimistelun tunnetta myös muiden maiden voimistelijoille.

– Midnight Sun Special -näytöksessä 15. heinäkuuta on 2000 voimistelijan World Team -näytös, jossa voimistelijoita riittää Olympiastadionin nurmen lisäksi sen Mondolle, Yli-Patola kertoi.

Helsingin Messukeskus on näytösten pääpaikka, mutta esityksiä on lisäksi muun muassa Helsingin Jäähallissa ja Sonera Stadionilla. Töölön Kisahalliin on luvassa eri voimistelulajien kokeilumahdollisuus, ja kaupunkilavoilla Helsingin sydämessä pääsee näkemään voimistelua koko viikon ajan.

Paras Gymnaestrada tavoitteena

Gymnaestradan järjestämisessä Voimisteluliitto on kunnianhimoinen, ja järjestäjät haluavat Lontoon olympialaisten tavoin jättää kunnon perinnön tapahtumasta.

– Tavoitteemme on, että kaikilla voimistelijoilla on viikon jälkeen sellainen olo, että tämä oli best Gymnaestrada ever, sanoi Gymnaestradan pääsihteeri Maria Laakso.

Jo tapahtuman hakuvaiheessa Voimisteluliitto haki Helsingin kaupungista yhteistyökumppanin, jonka kanssa Gymnaestrada tehdään yhdessä. Laakson mukaan on paljon tasoja, joilla yhteistyötä voi tehdä uudella tavalla. Esimerkiksi Nuorisoasiainkeskuksen nuoret järjestävät iltaohjelmaa Gymnaestaradan osallistujille ja kaupungin liikuntatoimen työntekijät hakevat tapahtumasta ideoita omaan työhönsä.

– Haluamme, että Helsinki sanoo jälkikäteen, ettei se ole koskaan ennen ollut mukana näin hyvässä yhteistyössä tapahtuman järjestämisessä. Emme ole lähteneet siitä, että kertoisimme vain kaupungille, että tällainen on tulossa ja antakaa rahaa, Laakso sanoi.

Ilman vapaaehtoisia Gymnaestrada ei selviä, ja vapaaehtoisia tarvitaan noin 5000. Iso työsarka heille on runsaan sadan majoituskoulun isännöiminen, ja siinä Gymnaestrada hakee erilaisista järjestöistä apua.

– Me maksamme koulujen isännöimisestä. Se on seuroille tai vaikka eläkeläisjärjestöille hyvä varainhankintakeino, Laakso vinkkasi.

Kevään SM-kisat lajin näyteikkuna

Gymnaestradan lisäksi voimistelussa tapahtuu ensi vuonna paljon muutakin, sillä Rio de Janeiron 2016 olympialaiset lähestyvät kovaa kyytiä. Voimisteluliiton viestintäpäällikkö Sanna Mönkkönen kertoi, että liitto tuo kaikki lajinsa toukokuussa samaan näyteikkunaan, kun kahdeksan lajin SM-kisat järjestetään 8.–10. toukokuuta Espoossa.

Kilpailulajien lisäksi Voimisteluliitto tunnetaan maan suurimpana naisten ja tyttöjen liikuttajana. Ikäihmisiä järjestö houkuttaa Ikiliike-hankkeella, joka liittyy kansainväliseen Active Aging -projektiin.

Volkova tähyää Rioon

Yksi liiton Rio-toivoista on 17-vuotias rytmisen voimistelun taitaja Ekaterina "Katja" Volkova. Viikossa 30 tunnin harjoitustahtia treenaava lahjakkuus tähyää ensi kevään EM-kisoissa Minskissä 15 parhaan joukkoon.

– Syksyn MM-kisoissa Saksassa tavoitteeni on päästä neliottelussa finaaliin eli 24 parhaan joukkoon, Volkova kertoi.

Rytmisessä voimistelussa, kuten muissakin arvostelulajeissa, vaaditaan ahkeraa kilpailemista, jotta nimi syöpyy tuomarien mieliin. Valmentaja Larisa Gryadunovan mukaan Volkova tunnetaan jo, sillä voimistelija on osallistunut kansainvälisiin kisoihin juniori-ikäisestä lähtien.

IMG_1958.JPG (600 x 525)Ihan halpaa leikkiä kisoihin matkustaminen ei ole, sillä rytmisessä voimistelussa urheilija maksaa mukaan aina valmentajan ja tuomarin. Volkovan kanssa kiertävät myös vanhemmat.

– Vuosibudjetti on 40000 euroa, nuori voimistelija sanoi. Leijonanosa siitä tulee vanhempien kukkarosta, mutta tukea hän saa myös Voimisteluliitolta ja Olympiakomitealta.

Gymnaestradaan Volkova aikoo osallistua ohjelmalla, jossa ovat mukana myös Suomen miestelinevoimistelun kärkinimet.

– Voimistelugaalassa se ei vielä mennyt täysin putkeen. Täytyy vielä treenata, hän hymyili ja kertoi esiintyvänsä kesällä myös kahdessa seuransa ohjelmassa.

Teksti ja kuvat: Kaija Yliniemi

Rytmisen voimistelun suomalaislupaus Ekaterina Volkova harjoittelee viikossa 30 tuntia ja tähtää Rio de Janeiron olympiapaikkaan. Mäkelänrinteen urheilulukiossa opiskeleva Volkova nauttii lajinsa tarjoamasta mahdollisuudesta esiintyä ja kertoi naistoimittajien illassa olevansa aika hyvä pirueteissa.


   
Helsingin Urheilutoimittajat
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat