Asiallinen urheilutoimittaja Dettmannin mieleen
26.10.2014 17:05 Uutiset / Helsingin Urheilutoimittajat
Koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann kaipaa urheilutoimittajilta vaivannäköä ja viitseliäisyyttä juttujen teossa. Dettmann oli HUT:n lounasvieraana lokakuussa.

Dettmann2.jpg (600 x 450)

Henrik Dettmann (keskellä) arvostaa asiallisia urheilutoimittajia, jotka viitsivät tarkistaa juttujensa faktat. HUT:n lounastilaisuudessa hänen vierellään istuivat HUT:n puheenjohtaja Christoffer Herberts ja Hesarin Jarmo Färdig.

Dettmann sanoi 21. lokakuuta HUT:n lounastilaisuudessa, että ymmärtää median tarpeen saada nettisivuilleen klikkauksia, mutta se ei ole hänen näkemyksensä journalismista.
- Laittakaa sinne nettiin niitä juttuja, joilla saadaan klikkauksia, mutta kun kirjoitatte printtiin, älkää printatko paskaa, Dettmann evästi.
Hänen mielestään sellaiset lehdet, joita voi lukea viikonkin vanhoina, ovat mukavia.
Dettmann oli ensimmäinen HUT:n 26 lounasvieraasta, jotka ovat antaneet kotilukemista jo ennen vierailuaan. Mamma Rosan alakerran kabinetissa hän esitti myös pari näytettä televisiosta. Kaksi niistä auttoi selittämään Susijengin edesottamuksia alkusyksyn MM-kisoissa Bilbaossa, ja kolmas kuvasi Ylen Jälkihiki-ohjelman keskustelua MM-koripallon villistä kortista.
- Urheilun hieno puoli on se, että jälkikäteen voi aina spekuloida, Dettmann totesi ja arvioi Suomen Turkki- ja Venäjä-pelien loppuhetkiä.
Hänen mielestään kuvanäytteiden opetus oli koripalloilullisesti se, että "laita vapaaheitot sisään" ja "pelissä on helpompaa olla se, joka jahtaa kuin se, jota jahdataan".
Dettmann uskoo pelaajien intuitioon, myös ottelun ratkaisuhetkillä.
- Olen lukenut jostain, että ihminen tekee päivässä 60 000 päätöstä. Kuinka moni niistä on rationaalisia, Dettmann sanoi.

ToMun kaksi puolta

Jälkihien osuuteen siirtyessään Dettmann arveli tuovansa lounastilaisuuden aikana esiin kaksi puolta ToMu-lempinimestään. Hän voi siis olla Todella Mukava, mutta myös Todella Mu… Ja loput ovat lukijoiden arvattavissa.
Dettmannin oli vaikea ymmärtää, että MM-koripallon villin kortin hintaa arvioidessaan Jälkihien Bror-Erik Wallenius ja Juha Kanerva laittoivat peliin melkoisia syytöksiä Koripalloliiton suuntaan, vaikka esimerkiksi villin kortin hinta olisi ollut yhdellä puhelinsoitolla tarkistettavissa. Sen tiesi noin 70 ihmistä Koripalloliiton hallinnossa ja luottamusjohdossa.
- Hinta oli oikein jo helmikuussa Urheilulehden jutussa, Dettmann ihmetteli kisojen kynnykselle asti venynyttä keskustelua MM-paikan hinnasta.
Kansainvälinen koripalloliitto Fiba on sittemmin lakkauttanut villin kortin mahdollisuuden, mutta Dettmann toivoi sen palauttamista.
- Villi kortti oli helvetin hyvä bisnes suomalaiselle koripalloilulle. Bilbaon ihme oli uskomaton. Me laitoimme villin kortin anomukseemme yläkanttiin, että Suomesta voisi tulla kisoihin 5000 katsojaa. Fiba arvioi suomalaisten määrän tuhanneksi. Lopulta heitä oli 9000.
- On totta, että katsojat olivat pääosin koripallon sisäpiiriläisiä, ja tunsin melkein kaikki. Saa nähdä, mikä tilanne on ensi vuonna EM-kisoissa.
Dettmann sanoi, että Koripalloliiton johtoa pitää onnitella siitä, että se näki mahdollisuuden ja käytti sen.
- Villi kortti -systeemi olisi hyvä, jotta pienikin voi unelmoida, Dettmann arvioi.
Niin kova oli MM-koripallon huuma, että villeistä korteista alkoi tulla huutokauppatavaraa. Dettmannin mukaan esimerkiksi Israel oli tarjonnut kaksi miljoonaa (ilmeisesti frangia) MM-paikasta.

Asiallinen urheilutoimittaja arvossaan

Dettmannin kotiläksyksi lähettämistä mediaklipeistä yksi oli Hesarin ex-päätoimittajan Reetta Meriläisen kolumni Valmentaja-lehdessä. Se päättyy lauseeseen "Media osaa arvostaa arvostamista".
- Myös valmentaja arvostaa asiallista urheilutoimittajaa. Sellaista, joka ymmärtää urheilun tunneskaalan.
Emootioiden välittäminen on Dettmannin mielestä toki urheilumedian tehtävä, mutta hän ei ymmärrä sitä, että toisten tuskalla myydään lehteä.

Urheilijapalkkaa myös joukkuelajien urheilijoille

Koripallon maajoukkuevalmennuksen ohella Dettmann työskentelee Olympiakomiteassa huippu-urheiluyksikön palloilulajien vastuuvalmentajana. Hän on sitä mieltä, että joukkuelajeissakin voitaisiin siirtyä urheilijapalkkaan.
- Oleellista on, että kaikki investoinnit pitää ohjata siihen vaiheeseen, jolloin ollaan vasta valmistautumassa urheilijan ammattiin.
Naisten urheilun arvostuksen nostamiseen voi päteä sama resepti. Ilman ammattimaisuutta ei tule tuloksia.
- Jos halutaan, että meillä on naisten huippu-urheilua, naisten urheilusta pitäisi maksaa palkkaa. Niissä maissa, missä naisten urheilua on arvostettu, on luotu mallit huippu-urheilulle.
- Minä fanitan tulosta, Dettman korosti.

Teksti: Kaija Yliniemi
Kuvat: Lauri Karppinen


   
Helsingin Urheilutoimittajat
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat