Boström suunnisti Pääkaupunkiseudun parhaaksi
17.12.2013 23:51 Uutiset / Helsingin Urheilutoimittajat
Mårten Boström suunnisti Pääkaupunkiseudun parhaaksi, Team Uniquen nousu muodostelmaluistelun maailmanmestaruuteen oli Vuoden urheiluteko.

Boström Team Unique.jpeg (600 x 450)HUT:n vuoden 2013 Pääkaupunkiseudun paras Mårten Boström poseerasi Mäkelänrinteessä Team Uniquen keskellä. Muodostelmaluistelijoista kuvassa Marianna Jalava (vasemmalla), Laura Valli, Minttu Palsola ja valmentaja Mirjami Penttinen.

Mårten Boström on sprinttisuunnistuksen ensimmäinen suomalainen maailmanmestari. Heinäkuussa Sotkamossa MM-kultaa juhlinut Boström on myös ensimmäinen suunnistaja, jonka HUT valitsi Pääkaupunkiseudun parhaaksi urheilijaksi. Kaikkiaan palkinto on jaettu 34 kertaa, vuodesta 1980 lähtien.

Boström sai painavan kiertopalkinnon tiistaina 17. joulukuuta Mäkelänrinteessä järjestetyssä komeassa juhlassa.

- Pidän tätä pokaalia vaikka väkisin, sen verran iso kunnia tämä valinta on, Boström vastasi palkitsemiset juontaneelle Nina Vanhatalolle, kun tämä kyseli, selviääkö Boström pokaalien kera. Kiertopalkinnon lisäksi 31-vuotias rastimestari kannatteli käsissään omaksi jäävää pienempää pokaalia ja palkintoruusua.

Boströmin palkitseminen juuri Mäkelänrinteessä osui kohdalleen, sillä hän on loistava esimerkki opintojen ja urheilun yhdistämisestä. Helsingissä asuva Boström on geoinformatiikan maisteri ja tekee väitöstutkimusta Helsingin yliopistossa.

- Opiskelu on hyvää vastapainoa urheilulle, uran missä vaiheessa tahansa. Tykkään molemmista asioista, Boström kertoi.

Tohtorinhattua hän ei vielä vähään aikaan luvannut, vaan pääpaino on urheilussa.

- MM-kulta on antanut uskoa, että joku toinenkin päivä voin olla maailman paras.

Gärderud uudeksi valmentajaksi

Boström julkisti juuri Pääkaupunkiseudun paras -tilaisuuden alla, että on vaihtanut ruotsalaisvalmennukseen. Valmentaja on vielä suojattiaan tunnetumpi, sillä Boströmiä valmentaa estejuoksun ruotsalainen olympiavoittaja Anders Gärderud.

Gärderudilla on suunnistustaustaa, mutta Boströmin silmissä iso arvo on sillä, että estemestari on itse pystynyt nousemaan maailman huipulle.

- Hänellä on osaamista, ja minulla on paljon osa-alueita, joita voi parantaa.

Juokseminen radalla on Boströmillekin tuttua, mutta enää hän ei tavoittele esimerkiksi paikkaa ensi kesän EM-maratonilla. Pääpaino on rastien parissa, mutta juoksu palvelee hyvin suunnistusta. Tämän vuoden syksylläkin Boström oli mukana Ruotsi-maaottelussa Tukholmassa, jossa tuli kolmossija kympiltä.

Sotkamon MM-tunnelmia Boström muisteli lämmöllä. Hänellä oli ennen finaalia vahva ja luottavainen olo, eikä edes monituhatpäinen yleisömassa hermostuttanut.

- Olin valmistautunut kotiyleisöön, siihen, että he kannustavat minua mitaleille, Boström kertasi.

Team Unique psyykkasi rajusti

Vuoden urheiluteko -palkinnolla HUT palkitsi muodostelmaluistelun maailmanmestarijoukkueen Team Uniquen. Helsinkiläisryhmä oli huhtikuisissa Bostonin kisoissa lyhytohjelman jälkeen vasta neljäntenä, mutta loistava vapaaohjelma nosti joukkueen kultaan.

Suomessa Team Unique on usein jäänyt Marigold IceUnityn ja Rockettesin jalkoihin, mutta pääsy MM-kisoihin toi kovat tavoitteet.

- Me oltiin jo mestareita, kun menimme kisoihin, valmentaja Mirjami Penttinen sanoi.

Hän joutui kuitenkin tekemään rajun urakan psyykatessaan luistelijat uskomaan MM-kultaan ennen vapaaohjelmaa.

- Näytin varmaan siltä, että heillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin voittaa. Mutta oli se kovin psyykkinen maraton ikinä, Penttinen muisteli.

Hänen lisäkseen palkintoa olivat noutamassa kapteenit Minttu Palsola, Laura Valli ja Marianna Jalava. He kaikki olivat silminnähden iloisia huomionosoituksesta. Se tuli ansiosta.

- Hämmästyttää, mihin kaikkeen sitä voi pystyä, Palsola sanoi.

Valli korosti joukkueen joka jäsenen merkitystä, sillä yksin kukaan heistä ei olisi pystynyt urotekoihin. Kovaa puristusta on luvassa täksikin talveksi, sillä SM-valintakilpailut eivät ole sujuneet parhaalla mahdollisella tavalla.

- Petraillaan nyt näitä syksyn tuloksia, Jalava totesi.

Uudet ohjelmat ovat ainakin näyttäviä, mutta samalla entistäkin haastavampia.

Kilpatanssiparit avasivat illan

Pääkaupunkiseudun paras -tilaisuuden isäntiä olivat HUT:n yhteistyökumppani Helmi Liiketalousopisto ja Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urhea. Sen opiskelijoista juhlaväelle esiintyivät kilpatanssiparit  Jaak Vainomaa/Taina Savikurki sekä Roope Antila/Veera Hedman. Kumpikin pari kertoi harjoittelevansa vähintään 25 tuntia viikossa.

- Ensi kauden päätavoite on olla mitaleilla 10-tanssin MM-kisoissa, Vainomaa ja Savikurki kertoivat. Heidän kisatahtinsa sai yleisön huokaamaan: tänä vuonna kertyi 39 kisaa ulkomailla.

Nuorempien haastajien Antilan ja Hedmanin päätavoite on keväällä Blackpoolissa järjestettävässä British Openissa.

Teksti: Kaija Yliniemi
Kuvat: Lauri Karppinen 

Team Unique.jpeg (600 x 450) Vainomaa Savikurki.jpeg (600 x 450) 
Muodostelmaluistelun Team Unique teki mahdottomasta mahdollista ja nousi kevään MM-kisoissa neljänneltä sijalta mestariksi loistavan vapaaohjelman ansiosta. Vuoden urheiluteko -palkintoa olivat vastaanottamassa valmentaja Mirjami Penttinen (oikealla) sekä kapteenit Minttu Palsola, Laura Valli ja Marianna Jalava.
Pääkaupunkiseudun paras -tilaisuudessa esiintyneet kilpatanssijat Jaak Vainomaa ja Taina Savikurki (vasemmalla) sekä Roope Antila ja Veera Hedman kertoivat lajinsa vaatimuksista Urhean Simo Tarvosen haastattelussa.
 


   
Helsingin Urheilutoimittajat
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat