Kojonkoski toivoo urheilutoimittajiltakin kärsivällisyyttä
9.12.2013 21:11 Uutiset / Helsingin Urheilutoimittajat
Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajana vajaan vuoden toiminut Mika Kojonkoski toivoo urheilutoimittajiltakin kärsivällisyyttä ja positiivista pilkettä suomalaisen huippu-urheilun suunnan muuttamisessa.

Kojonkoski 2.jpeg (600 x 450)Mamma Rosan alakerran kabinetti on ollut HUT:n lounastilaisuuksien näyttämö parikymmentä kertaa. Pari kertaa tilaisuus on ollut muualla syksystä 2002 alkaneen perinteen aikana. Olympiakomitean Mika Kojonkoski oli HUT:n 24:s lounasvieras.

Olympiakomitea haluaa lähelle hikeä

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajana vajaan vuoden toiminut Mika Kojonkoski toivoo urheilutoimittajiltakin kärsivällisyyttä ja positiivista pilkettä suomalaisen huippu-urheilun suunnan muuttamisessa.

- Loppupeleissä on niin, että suomalainen huippu-urheilu saa mitä se ansaitsee, Kojonkoski sanoi vastaanottaessaan HUT:lta Marja Kurjen solmion kiitoksena lounastilaisuuden vierailusta.

Kojonkoski oli 4. joulukuuta HUT:n 24:s lounasvieras. Perinne alkoi syyskuussa 2002, ja HUT on järjestänyt siitä lähtien lounastilaisuuden joka kevät ja syksy.

Sarja tosin rikkoitui keväällä 2007, kun urheiluasioista silloin vastannut ministeri Stefan Wallin perui tulonsa viime tingassa työkiireiden takia. Vastapainoksi tänä syksynä oli kaksi lounastilaisuutta. Tuplaus johtui siitä, että kaupunginjohtaja Jussi Pajusen isännöimästä lokakuisesta tilaisuudesta ei kertynyt HUT:lle kuluja, ja HUT oli saanut syksyn lounastilaisuutta varten Urheilutoimittajain liiton koulutusavustusta.

Muutos ei valmistu koskaan

Kojonkoski on joutunut vastaamaan kärsimättömien urheilufanien ja -toimittajienkin kysymyksiin, koska suomalaisurheilijoiden asemien parantuminen tuntuu ottavan aikansa. Kojonkoski muistutti lounasvieraille kuitenkin siitä, että muutos on pitkä prosessi.

- Olympiakomitean tehtävä on pyörittää lumipalloa eteenpäin, emmekä ole siinä koskaan valmiita. Kun minä lopetan, tekemistä on vielä paljon, Kojonkoski kuvasi.

Hän kuitenkin uskoi, että muutos tepsii, ja paljon hyvää on vuodessa jo tapahtunut. Esimerkiksi tukirahojen jako on nyt huippu-urheiluyksikön näpeissä, joten tukien suuntaaminen on entistä suunnitelmallisempaa.

Silti esimerkiksi lähestyvät Sotshin kisat voivat mennä poskelleen.

- Jos niin käy, toivottavasti pystymme välttämään turhan hämmingin ja energian valumisen hukkaan, Kojonkoski muistutti huippu-urheilun arvaamattomuudesta.

OK:lla vastuu menestyksestä

Uuden toimintakulttuurin käynnistäminen tarkoittaa Kojonkosken mukaan myös vastuuta menestyksestä.

- OK:n operatiivisilla ihmisillä on vastuu. Olen sanonut, että mitä vähemmän meitä näkee Valo-talossa, sitä parempi, esikuntineen lähelle hikeä pyrkivä Kojonkoski sanoi.

Huippu-urheiluyksikön johtaja on itse mäkihypyn, yhdistetyn ja purjehduksen lajiryhmävastaava. Hän toimii lähellä niiden lajien urheilijoita.

- Mäki/yhdistetyssä on koottu eripurainen porukka yhteen ja rakennettu sitä, miten päästään eteenpäin, Kojonkoski valotti tuntoja lajista, jossa hänellä on vuosien kansainvälinen valmentajakokemus.

Toffe ja Kojonkoski.jpeg (600 x 428)Muutoksen siemen jo itänyt

Vaikka kärsivällisyyttä joskus uupuukin, ja lajien välinen kateus voi vaivata, Kojonkoski uskoo, että suomalaisessa huippu-urheilussa on tapahtunut käänne yhteisöllisempään suuntaan. Suuntaan, jossa yhden lajin menestys ei ole toiselta pois.

- Jotain on tapahtumassa. Esimerkiksi Henrik Dettmann kertoi saaneensa koripallon EM-menestyksen jälkeen enemmän onnitteluja muiden lajien parista kuin koskaan, Kojonkoski heitti esimerkin.

Yhteen hiileen puhaltaminen ja yhdessä tekeminen nousevat arvoonsa, koska Suomessa urheilun taloudelliset resurssit eivät yllä naapurien tasolle.

- Monesti mietitään sitä, mitä meillä ei ole. Voisi miettiä sitä, mitä meillä on. Monessa muussa maassa ei ole Kihun tapaista organisaatiota, ja toiseelta Jyväskylän liikuntatieteellinen on muualla hyvin arvostettu, Kojonkoski totesi.

Kuva ylhäällä: HUT:n puheenjohtaja Christoffer Herberts (vasemmalla) antoi Mika Kojonkoskelle kiitokseksi perinteisen lahjan, Marja Kurjen solmion. Täysillä eteenpäin -mallin kravatti oli Kojonkosken mieleen.

Lasten liikuntaan panostusta

Huippu-urheilun tulevaisuuden yhteydessä puhutaan paljon lahjakkuuksista, ja Kojonkosken mielestä huippu-urheilun olennainen edellytys on lasten aktiivinen liikunta. Lasten pitäisi liikkua parikymmentä tuntia viikossa, jotta heillä olisi tarpeeksi vahva pohja huippu-urheilijan polulle.

- Se vaatii paljon kodin, koulun ja seurojen yhteistyöltä, Kojonkoski muistutti.

Liikunnan määrän väheneminen on iso huoli. Ihan kaikki seurat tai valmentajat eivät ole vielä ymmärtäneet muutoksen vaikutuksia. Nykylapsille ei sovi samanlainen valmentaminen kuin 1970-luvulla.

- Suomalainen valmentaja ei välttämättä ymmärrä, että Mika Myllylän sukupolvi meni jo. Nuoria pitää nykyään innostaa ihan eri tavalla. Maailma on muuttunut, Kojonkoski sanoi.

Kojonkoski uskoo, että lasten ja nuorten liikunnan aktivoimisessa yhteisöllisyys on suuressa roolissa. Jos lajit lopettavat kilpailun nuorista ja tekevät sen sijaan yhteistyötä, suomalainen huippu-urheilukin hyötyy.

Teksti: Kaija Yliniemi
Kuvat: Lauri Karppinen
  


   
Helsingin Urheilutoimittajat
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat