Kaksi HUT:n jäsentä dopingtestissä
1.11.2013 20:34 Uutiset / Helsingin Urheilutoimittajat
Kaksi onnellista HUT:n jäsentä, Paula Lehtomäki ja Raimo Hienonen, pääsi lokakuussa kokeilemaan, miltä urheilijasta tuntuu dopingtestissä.

purkkeja.jpg (600 x 400)Testattava urheilija saa itse valita, mihin näytepullosettiin hänen näytteensä otetaan.

Suomen Antidopingtoimikunta ja Yhtyneet Medix Laboratoriot kutsuivat HUT:n jäsenet kylään, ja kutsua noudatti 16 jäsentämme.

- Yleensä laboratorioon pääsevät vain testaushenkilöstö ja jotkut it-henkilöistämme, Yhtyneet Medix Laboratorion tieteellinen johtaja Tiia Kuuranne valotti.

Yhtyneet Medix Laboratoriot on Maailman antidopingneuvoston Wadan akkreditoima laboratorio. Taso on jatkuvassa tarkkailussa, ja laboratorio analysoikin vuodessa noin 3500 näytettä.

Testaajat eivät juorua

Tässä jutussa jo ensimmäinen lause rikkoo dopingtestaamisen sääntöjä. Testattavien nimiä ei saisi juoruta ulkopuolisille, mutta sallittakoon se tällä kertaa. Paula ja Raimo olivat onnekkaita, sillä lähes kaikki muutkin mukana olleet olisivat suostuneet innolla testiin.

Kummankaan näytettä ei laboratoriossa sentään analysoitu, mutta testin protokolla tuli selväksi sekä testatuille että käytäntöjä vierestä seuranneille HUT:n jäsenille. Tarkkaa puuhaa.

Testattava esimerkiksi valitsee itse, mihin koeputkeen hänen verinäytteensä otetaan ja kaataa itse virtsanäytteensä A- ja B-näytteiden pulloihin. Testaajilla onkin testaamaan mennessään niin iso arsenaali tavaraa, että testattavat vitsailevat heidän varmaan olevan muuttomatkalla.

Olut ei enää pissata testissä

Muutaman vuoden eläkkeellä ollut Hesarin Timo Järviö muisteli, että entisaikaan urheilutoimittajat saattoivat saada haastateltavaksi melko iloisia veikkoja, kun pitkään testinäytteen lirahtamista odottaneet urheilijat joivat hätää kiirehtiäkseen olutta. Enää sellaista ei testitilanteissa nähdä.

- ADT ei tarjoa alkoholijuomia, testauspäällikkö Katja Huotari muistutti.

Liikaa ei testattavan kannata juodakaan, ettei virtsa jää liian laimeaksi. Jos niin käy, purkkiin pitää pissata uudelleen niin kauan kuin näyte on ominaispainoltaan riittävää.

Koneet hoitavat analyysin

Jos on testaaminen hiottu yksityiskohdiltaan niin aukottomaksi kuin periaatteessa voi, tiukkaa ammattilaisuutta osoitti myös näytteiden käsittely. Laitteistot ovat viimeisen päälle, ja erilaisia tekniikoita kiellettyjen aineiden käytön paljastamiseksi kehitetään kaiken aikaa.

Kalliit laitteet analysoivat näytteet, ja käsityötä analyysissä on enää näytteen valmistelu analyysejä varten sekä tulosten tutkiminen.

Laboratorio ei testiä tehdessään tiedä näytteen antaneen urheilijan nimeä, vain hänen sukupuolensa ja urheilulajinsa. Lisäksi tiedossa on, onko testi tehty kilpailutilanteessa vai harjoituskaudella. Tämä siksi, että joissakin lajeissa kilpailukaudella kiellettyjä ovat eri aineet kuin harjoituskaudella.

Näytteet säilöön 10 vuodeksi

Wada uusii dopingsäännöstöään vuoden 2015 alusta. Marraskuussa hyväksyttävä säännöstö takaa muun muassa sen, että dopingtapaukset voidaan tutkia vielä kymmenen vuotta näytteen antamisen jälkeen.

- Nykyisin näytteet säilytetään kahdeksan vuotta, Kuuranne kertoi, mutta varjeli salaisuutta laboratorion jättipakastimien sijainnista.

adt.jpg (599 x 440)Hänen mielestään myös se, että testinäytteistä saatavaa dataa voidaan tutkia uudelleen ja uudelleen, on samanlainen pelote kuin testinäytteiden säilyttäminen.

Laboratorioon ja testaamisen tutustumisen lisäksi HUT:n jäsenet saivat tuhdin tietopaketin antidopingasioista. Paikalla oli koko ADT:n hallitus ja henkilökuntaa pääsihteeri Pirjo Ruutua ja flunssaisenakin uhrautunutta lääketieteellistä johtajaa Timo Seppälää myöden. Urheilijoiden kuulumisia kertoivat ADT:n hallitukseen kuuluva suunnistaja Matti Keskinarkaus, paralympiavoittaja Toni Piispanen ja viikko tilaisuuden jälkeen Sotshi-valinnan varmistanut freestylen Jouni Pellinen.

- Urheilija pääsee dopinglaboratorioon vain B-näytteen analyysiä varten. Toivottavasti en tule tänne toista kertaa, Piispanen tiivisti.

Teksti: Kaija Yliniemi
Kuvat: Paula Lehtomäki

Kuva yllä: ADT:n testauspäällikkö Katja Huotari (oikealla) esitteli HUT:n jäsenille dopingtestauksen protokollaa. Mukana olivat myös testauskoordinaattori Janne Väre ja testaaja Maija Kopo.


   
Helsingin Urheilutoimittajat
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat