Pajunen haluaa hyödyntää Helsingin talvea
2.10.2013 23:33 Uutiset / Helsingin Urheilutoimittajat
Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen toivottaa kaikki mahdolliset urheilun arvokilpailut tervetulleiksi kotikaupunkiinsa.
Pajunen.jpg (450 x 599)Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen kuvasi itseään Forrest Gump -tyyliseksi juoksijaksi, joka lenkkeilee mieluiten yksin. Tossut ovat kuluneet vuodesta 1984 lähtien lähes 50000 kilometrin verran.

Pajunen muisteli HUT:n lounastilaisuudessa 2. lokakuuta ilolla viime vuotta, jona Helsingissä kisattiin jääkiekon maailmanmestaruudesta ja yleisurheilun Euroopan mestaruuksista.

- Nyt ei ole lähellä isoa hanketta. Helsinki haluaa kuitenkin olla tapahtumien kaupunki. Kuten englanninkielisille vieraillemme kerromme, Helsinki haluaa olla fun and functional, Pajunen korosti tapahtumien merkitystä kaupungin strategiassa.

Kaupunginjohtaja on urheilumies ja harrastaa aktiivisesti lenkkeilyä, joka on oivallinen tapa purkaa työpaineita. Kulosaaren yhteiskoulun kasvatti juoksee mieluiten yksin, ja kuvaa itseään Forrest Gump -tyyliseksi juoksijaksi, vaikka onkin osallistunut viidelle maratonille.

- Vuodesta 1984 olen pitänyt kirjaa lenkeistäni, ja nyt on vähän vaille 50000 kilometriä koossa, Pajunen hymyili.

Talviklassikon soisi jatkuvan

Kaupungin lajikirjossa Pajunen toivoo etenkin talviurheilun vahvistuvan. Hänen mielestään Olympiastadionilla pari kertaa järjestetty jääkiekon Talviklassikko on ollut hieno tapahtuma, ja talveen sopisi panostaa muutenkin.

- Meistä ei tule etelän lomakohdetta, vaikka Kauppatorin läheisyyteen onkin nousemassa uimala. Meidän pitäisi hyödyntää talvi paremmin, Pajunen sanoi tarjotessaan urheilutoimittajille lounaan Vanhan Raatihuoneen tyylikkäässä Empiresalissa.

Talviklassikolle hän toivoo jatkoa, vaikka sen perinteiset joukkueet HIFK ja Jokerit pelaavatkin ensi kaudella eri liigoissa.

- Sarjapisteet eivät tähänkään asti ole olleet ratkaisevia Talviklassikossa. Mikäs olisi parempaa kuin KHL vastaan pohjoismainen liiga tai Suomen liiga, Pajunen suunnitteli.

Sprinttihiihto sopisi Helsinkiin

Kaupunginjohtaja toivoi, että Lahden 2017 MM-hiihtoihin liittynyt suunnitelma sprinttikilpailujen kisaamisesta Helsingin Olympiastadionilla toteutuisi. Pajunen tuntui kuitenkin lokakuun alussa epäilevän hankkeen toteutumista.

- Mielellämme ottaisimme kisat Helsinkiin, mutta emme ota niitä väkisin.

Pajunen katselisi mielellään myös maailmancup-tason sprinttihiihtoa Helsingin maisemissa. Olympiastadion olisi hyvä areena, ja sen toiminnallisuutta hiihdon suhteen parantaa uusi Auroran silta stadionin lieppeiltä Keskuspuiston puolelle.

- Talviklassikonkin yhteyteen voisi suunnitella muita talvilajeja, jotta saataisiin aikaan esimerkiksi talvilajien viikko, Pajunen toivoi.

Kaupunki luo mielellään puitteita arvokisoille, mutta kaipaa seurojen ja lajiliittojen aktiivisuutta niiden järjestämisessä. Yhteistyötä voi rakentaa naapurien kanssa, Tallinnaa myöden.

- Tallinnan ja Helsingin välillä tehdään vuosittain kahdeksan miljoonaa lauttamatkaa. Käymme pari kertaa vuodessa neuvotteluja yhteistyöstä. Olemme sopineet, että Viron vaalien jälkeen luomme konseptin siitä, mitä voimme tehdä yhdessä, Pajunen sanoi ja kuulosteli mieluusti toimittajien ehdotuksia esimerkiksi pyöräilyvelodromin rakentamisesta yhteistyössä virolaisten kanssa.

Toistaiseksi niin velodromin kuin pikaluisteluhallin rakentaminen ovat kaatuneet taloudelliseen realismiin. Hallien käyttöaste olisi niin pieni, ettei niiden ylläpito ole Pajusen mielestä taloudellisesti kannattavaa.

HIFK Gardenin talous ei vielä selkeä

Tapahtumien ohella liikuntapaikkojen asianmukaisuus on Helsingin kaupungin strategiassa olennaista. Pajusella oli tilaisuudessa mukanaan lista alle miljoonan euron hankkeista, jotka eivät paljon otsikoissa näy. Eri puolille kaupunkia nousee monipuolisia liikuntapuistoja, joissa kaupungilaisten on hyvä harrastaa.

Kilpaurheilussa näkyvin lähivuosien hanke on Olympiastadionin täysremontti. Pajusen mielestä noin 200 miljoonan euron hanke on kaupungin kannalta hyvä, koska valtio on siinä puolikkaallaan mukana. Kaupunginjohtaja ei usko, että uuden stadionin rakentaminen vanhan Olympiastadionin kunnostuksen sijaan olisi taloudellisesti realistista.

- Ajattelen stadionin aluetta mielelläni kokonaisuutena. Miten kehitämme aluetta, johon liittyy Linnanmäen seutu ja Töölönlahti, Pajunen totesi.

Stadionin kupeeseen Mäntymäen kentälle ehdotettua HIFK Gardenia Pajunen pitää toistaiseksi taloudellisesti raakileena.

- Kaupunkilaiset varmasti hyväksyisivät hallin niin keskeiseen kaupunkitilaan, mutta hallihankkeen taloudellinen pohja ei ole vielä selkeä. Siksi siihen on vaikea ottaa kantaa, Pajunen totesi ja arveli hankkeen mahdollisesti toteutuvan vasta 2020-luvun alkupuolella.

- Ehkä vaihtoehto on uusi halli vanhan viereen, ja vanhasta kunnostettaisiin sisäpalloilulajeille tilat, Pajunen arvioi.

Purjehdus vahvistuu Helsingissä

Pajunen1.jpg (600 x 450)Pajusen mainitsemaan talviurheiluun panostamisen lisäksi Helsinki haluaa tulevaisuudessa hyödyntää muitakin luonnon luomia mahdollisuuksia. Purjehdus on Pajusen mielestä tulevaisuuden laji.

- Kaivopuiston edestä on hiljattain ruopattu iso kari, mikä mahdollistaa isojenkin kisojen saamisen Helsinkiin, Pajunen totesi.

Hänen mielestään purjehduksen vahvistumiselle luo edellytykset se, että monet uudet asuinalueet rakentuvat pääkaupungissa meren äärelle.

- Puhdas Itämeri kuuluu Helsingin strategiaan. Purjehdus sopisi siihen hyvin, joten Helsinki voisi olla vahva purjehduskilpailujen järjestäjä, Pajunen suunnitteli.

Teksti ja kuvat: Kaija Yliniemi

Jussi Pajunen toivoo talviurheilun vahvistuvan Helsingissä. Kaupunginjohtaja arvioi HUT:n lounastilaisuudessa, ettei Helsingistä saa etelän rantakohdetta, mutta talvea voisi hyödyntää urheilussakin nykyistä paremmin.


   
Helsingin Urheilutoimittajat
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat