Puheenjohtajana jatkava Herberts sai nuijan
9.3.2013 11:44 Uutiset / Helsingin Urheilutoimittajat
Suunnistusliiton viestintäpäällikkö Pirjo Valjanen sorvasi HUT:lle oman puheenjohtajan nuijan.

Kokous.jpeg (600 x 450)HUT:n vuosikokouksessa puhetta johti Kauko-Aatos Leväaho (edessä vasemmalla). Suunnistuksen isännöimä kokous pidettiin Valo-talossa.

HUT:n vuosikokousta isännöinyt Suunnistusliitto järjesti kokousväelle mieluisan yllätyksen 7. maaliskuuta. Liiton viestintäpäällikkö Pirjo Valjanen oli sorvannut HUT:lle uuden puheenjohtajan nuijan, koska oli kuullut, ettei HUT:lla ole sellaista käytössään.

Komeaa nuijaa heiluttaa jatkossakin Christoffer Herberts, joka valittiin jatkamaan puheenjohtajana seuraavan kaksivuotiskauden. Uutena hallitukseen valittiin Hesarin Jarmo Färdig, joka korvaa työkiireiden takia vetäytyneen Antti Tirin. Erovuoroisista valittiin jatkamaan Matti Hannula, Mikko Innanen ja Riitta Koivuranta. Hallituksessa jatkavat tämän vuoden lisäksi Riitta Närhi, Lauri Sihvonen, Nina Vanhatalo ja Kaija Yliniemi.

Toiminnantarkastajiksi valittiin Seppo Kannas ja Matti Erkkilä, varalle Jorma Kankkunen ja Jarmo Niemenkari.

Vuosikokouksessa puhetta johti tuttuun tapaan Kauko-Aatos Leväaho. Hän veti kokouksen 14 minuutissa, mikä lienee Kakenkin ennätys. Minuutteja kului vähän, mutta osanottajamääräkään ei ollut suuren suuri: 15 jäsentä.

Vuosikokous hyväksyi hallituksen esityksen, jonka mukaan jäsenkirjeet siirtyvät pääosin sähköisiksi uutiskirjeiksi. Uudistusta varten HUT:n hallitus järjesti 6. maaliskuuta talkooillan, jossa se keräsi jäsenistönsä sähköposteja.

Historiallinen rastivuosi

Ennen varsinaista vuosikokousta kokousväki sai rautaisannoksen suunnistusta. Laji on tänä vuonna esillä laajasti, etenkin siksi, että Vuokatissa järjestetään 7.–13. heinäkuuta MM-kilpailut.

– Tämä on meille historiallinen tv-vuosi. Suunnistusta tulee Yleltä enemmän kuin koskaan. Lähetykset alkavat 20. huhtikuuta Espoossa järjestettävästä Huippuliigan osakilpailusta, kertoi Suunnistusliiton toimitusjohtaja Mika Ilomäki.

MM-kisojen edustaman huippusuunnistuksen lisäksi lajilla pyyhkii hyvin myös kuntopuolella, sillä viime vuonna syntyi uusi ennätys kuntosuunnistuksessa. Kuntorasteilla merkittiin vuoden 2012 aikana noin 360000 kävijää, mikä on kansanterveydellisestikin merkittävä luku,

Myös MM-kisojen yhteydessä kuntosuunnistus on vahvasti esillä, sillä Kainuun Rastiviikoille odotetaan noin 8000 suunnistajaa.

– MM-kisojen neljän finaalipäivän lisäksi Kainuussa on kisaviikolla viisi harrastesuunnitustapahtumaa ja kolme tarkkuussuunnistuksen kilpailua, kertoi MM-kisojen mediapäällikkö Heidi Lehikoinen.

Median olojen pitäisi olla kohdallaan, vaikka useammassa kilpailukeskuksessa toimiminen asettaakin haasteita. Uutta suunnistuksessa on muun muassa mixed zone -haastattelualue, josta rastiväki on ottanut oppia muun muassa hiihdosta. Näin urheilijat ja toimittajat kohtaavat luontevasti.

Valjanen muistutti, että Suomen joukkueen urheilijoita ei voi haastatella kisojen aikana puhelimitse.

– Muuten olisimme puhelimessa koko päivän. Kannattaa tulla paikalle, Valjanen sanoi.

Akkreditointiaikaa on maaliskuun loppuun.

Hiiriä ja HKL:n busseja

Kokousväki pääsi Skypen avulla kurkistamaan urheilijoiden arkeen Kazakstanissa hiihtosuunnistuksen MM-kisoissa ja kesäsuunnistajien leirillä Espanjassa.

Hiihtorasteilla mitaleja oli jo ehtinyt kertyä, vaikka suomalaissuosikeista Staffan Tunis ei ollut kisojen alussa vielä päässyt parhaimmilleen muun muassa sauvarikon takia. Kazakstanin oloissa riitti kokeneillakin suunnistajilla ihmettelemistä.

– Ensimmäinen bussi, jonka me täällä näimme, oli vanha Helsingin kaupungin liikennelaitoksen bussi. Kuljetuskalusto ei ole ihan tuoreinta, ja aikataulut venyvät. Sama se on kuitenkin kaikille, Tunis kertoi.

Mervi Pesu lisäsi olojen eksoottisuudesta sen, että majapaikassa on hiiriä, eivätkä vessatkaan aina toimi. Pesua hankaluudet eivät ole haitanneet.

– Nämä ovat minun parhaat arvokisani 20 vuoteen, hiihtorastien arvokisoihin palannut Pesu naurahti kisojen alun kahteen hopeaansa viitaten.

Espanjan Barbatessa leireilevät kesäsuunnistajat sen sijaan ovat ihanneoloissa. Hyviä harjoitusmaastoja on lähistöllä, ja isoimpana vaarana on liika innostuminen treenaamisesta.

– Seuraamme urheilijoiden palautumista testeillä kerran viikossa, päävalmentaja Juha Teini kertoi.

Suomalaiset ovat aiempina vuosina vetäneet talven aikana useamman etelänleirin, mutta tänä vuonna kokeillaan harjoituskeskustyyppistä ratkaisua, jossa urheilijat voivat oleskella pitempään Espanjassa. Ratkaisu on paitsi edullinen matkakulujen vähennyttyä, myös hyvä joukkueen yhtenäisyyden kannalta.

– Tämä on kuin kotiharjoittelua hyvissä oloissa. Lisäksi ehtii jutella urheilijoiden kanssa eri tavalla kuin lyhyillä leireillä, Taini kertoi.

Leirityksen tulokset näkyvät viimeistään MM-Vuokatissa, neljänsissä Suomessa järjestettävissä suunnistuksen MM-kisoissa.

Teksti: Kaija Yliniemi
Kuvat: Lauri Karppinen

Talkoot.jpeg (600 x 450)

HUT:n hallitus piti talkoot kerätäkseen jäsenistön sähköpostiosoitteita sähköistä uutiskirjettä varten. Asiamies Kaija Yliniemen ja Lauri Karppisen ruokapöydän ympärillä suoraan Malesiasta tullut Christoffer Herberts (vasemmalta), Riitta Närhi, Nina Vanhatalo, Riitta Koivuranta, Andrea Borenius ja Antti Tiri (edessä selin).


   
Helsingin Urheilutoimittajat
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat