Sulin: Olympiakomitea tarvitsee varainhankintaa
24.10.2012 17:26 Uutiset / Helsingin Urheilutoimittajat
Olympiakomitean tuore pääsihteeri Mika Sulin uskoo tuotteistamisen auttavan Olympiakomiteaa varainhankinnassa.

Sulin_Mika.jpg (600 x 400)Kuva vasemmalla: Lokakuun alusta asti virallisesti Olympiakomitean pääsihteerinä työskennellyt Mika Sulin oli Helsingin urheilutoimittajien 20. lounasvieras.

Jääkiekon MM-kisojen pääsihteerin työstä Olympiakomitean pääsihteeriksi loikanneella Mika Sulinilla riittää tulevina vuosina työmaata, sillä Olympiakomitean tehtävä on jalkauttaa Huippu-urheilun muutosryhmän (Humu) laatimat kolme ohjelmaa (osaamis-, urheiluakatemia- ja huippuvaiheen ohjelmat) kentälle ja pitää huolta siitä, ettei urheilijan polku ole pelkkää sanahelinää.
- Huippuvaiheen ohjelma koskee nyt ensisijaisesti Sotshia ja Rioa. Akatemiaohjelma on äärettömän tärkeä huippu-urheilulle, ja siihen on minusta hyvät eväät ja suunta. Osaamisohjelmasta vastaa huippu-urheilujohtajaksi valittu Mika Kojonkoski  ja KIHU (Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus) integroidaan tähän mukaan. Jos ei ole osaamista, ei tule menestystä, Sulin totesi.
Sulin vakuutti, ettei Humun ohjelmia ole kopioitu Norjasta, jonka Olympiatoppenia on pidetty useasti hyvänä mallina toimivaan huippu-urheiluorganisaatioon. Suomessa jokaiseen ohjelmaan on tehty oma suunnitelmansa. Sulin kuitenkin muistutti, ettei muutos tapahdu nopeasti.
- Norjan olympiatoppenin muutos kesti 18 vuotta jaRuotsin varainhankinnan onnistuminen kesti 7 vuotta. Ajattelen tätä asiaa kuitenkin realistisesti ja pidemmällä tähtäimellä. Kaikki ei mene niin kuin Strömsössä, mutta minä uskon asiaan.

Yhteistyötä pakko tehdä

Humu on työssään ja väliraporteissaan korostanut lajien välistä yhteistyötä ja Sulin allekirjoittaa tämän tarpeen täysin. Hänen mukaansa suomalaisten täytyy muuttaa asennettaan, sillä yhteistyötä on pakko tehdä menestyäkseen.
- (Ampumaurheiluliiton kiväärivalmentaja) Juha Hirven  yhteistyö ampumahiihtäjien olympiajoukkueen kanssa oli hyvä avaus tähän lajien väliseen yhteistyöhön.
Sulinin mielestä on myös ihan turha miettiä sitä, valmentaako suomalaisia huippu-urheilijoita ulkomaalaiset valmentajat vai suomalaiset. Tärkeintä ovat tulokset.
- Hakevathan firmatkin apua ulkomailta. Urheilijalla pitää olla paras valmentaja, on hän sitten ulkomaalainen tai suomalainen.

Yritysmaailma mukaan tuotteistamalla

Yksi Olympiakomiten tärkeimmistä muutoksista koskee varainhankintaa, jota OK:lla Sulinin mukaan ei ole tähän mennessä oikeastaan ollutkaan. Sulinin mukaan koko tuotteistus pannaan uusiksi ja lukuisten tuotteiden lisäksi mukaan tuodaan lisenssituotteen, pooliyhteistyöt, ohjelmien yhteistyökumppanit, projekteja ja tapahtumia.
Sulin_Herberts.jpg (600 x 400)- Yritysmaailma saadaan mukaan tuotteistamisella. Yritysten pitää saada vastinetta, enää pelkkä tarra seinään ei riitä. Emme voi pysyä vain olympiakisoissa. Siksi olemme voimakkaasti mukana esimerkiksi Urheilugaalassa, jonne voimme tuoda yhteistyökumppanimme mukaan. Minun mielestäni meidän pitää nauttia matkasta kilpailuun enemmän kuin aikaisemmin.
Muun muassa urheilumarkkinoinnissa ja myyntitehtävissä kannuksensa hankkinut Sulin kertoi laittavansa kaiken likoon Olympiakomitean työhön ja käyttävänsä paljon suhteitaan hyväksi. Hänellä onkin paljon tehtävänään, sillä Olympiakomitean pitäisi saada kerättyä rahaa vuosittain noin 1,7 miljoonaa euroa.
- Meidän resurssimme ovat niukat verrattuna esimerkiksi Ruotsiin, mutta tätä on turha itkeä. Me pystymme kilpailemaan, kun olemme vain tarpeeksi vikkeliä ja teemme yhteistyötä, hän uskoi.

Kuva oikealla: Mika Sulin ja HUT:n hallituksen puheenjohtaja Christoffer Herberts.

Teksti ja kuvat: Anu Karttunen


   
Helsingin Urheilutoimittajat
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat