Kummola: Jaetut MM-kisat tulevaisuutta
18.4.2012 13:54 Uutiset / Helsingin Urheilutoimittajat
- Jaetut MM-kisat ovat tulevaisuutta Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Kalervo Kummola totesi HUT:n lounastilaisuudessa 17. huhtikuuta, vain reilu kaksi viikkoa ennen h-hetken alkua.

Kummola_Kalervo2.jpg (600 x 400)Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Kalervo Kummola oli Helsingin Urheilutoimittajien lounasvieraana 17. huhtikuuta. Kuvassa vasemmalla HUT:n puheenjohtaja Christoffer Herberts.

On kulunut kymmenisen vuotta siitä, kun Kummola ensimmäisen kerran mietti jaettujen MM-kisojen mahdollisuutta jääkiekossa. Ajankohtaiseksi ajatus tuli viisi vuotta sitten, kun Suomelle myönnettiin vuoden 2012 MM-kisat, mutta Tampereen uuden jäähallin rakennushanke oli vastatuulessa. Kummola ajatteli pelata Tampereelle lisäaikaa ja ehdotti yhteistyötä vuoden 2013 MM-kisajärjestäjien, Ruotsin, kanssa.
Yksi lisävuosi ei auttanut Tamperetta saamaan uutta jäähallia, mutta Suomen ja Ruotsin jaetut MM-kisat toteutuvat tänä ja ensi vuonna. Kummolan mukaan jaetut kilpailut ovat tulevaisuutta.
- Eihän tämä ole sen kummempi juttu kuin vuonna 2008 Kanadan kisat, jolloin joukkueet matkustivat lentokoneella Quebecin ja Halifaxin välillä. Ja vuonna 2016 tilanne on sama Moskovan ja Pietarin kanssa, Kummola sanoi HUT:n lounastilaisuudessa.
- Muun muassa Berliinin ja Pariisin yhteiskisojen hakemus on vetämässä, mutta ennen kuin niistä kisoista päätetään, halutaan katsoa Helsingin ja Tukholman kisojen kokemukset läpi.

"Lippujen hinnoittelusta otettu opiksi"

MM-kisajärjestäjiä on kritisoitu paljon kisalippujen korkeista hinnoista, ja Kummola myöntää, että viime kevään maailmanmestaruus sokaisi hinnoittelussa.
- Tästä on kuitenkin otettu opiksi. Sokaistuimme maailmanmestaruudesta ja laitoimme kaikille Suomen otteluille saman hinnan. Seuraavan kerran Suomi-Ranska- ja Suomi-Kanada-otteluille on varmasti eriarvoiset hintalaput, hän vakuutti.
- Kalleimmat liput myydään kuitenkin aina ensimmäisenä. Finaalit, semifinaalit, puolivälierät, Suomi-Kanada, Suomi-USA….
Kummolan mukaan otteluihin on saatavilla lippuja halvemmallakin, muun muassa kaksi yhdellä hintaa –tarjouksella Suomi-kiekkokiertuetapahtumissa. Kiertue ulottuu 17 paikkakunnalle ja huipentuu MM-kisojen aattona järjestettävään hyväntekeväisyyskonserttiin. Lisäksi MM-kisaorganisaatio aikoo jakaa päiväotteluihin lippuja koululaisille.

MM-kisojen tuotto juniorikiekolle

MM-kisoista odotetaan suurta tuottoa, vaikka etenkin näin ensimmäisenä vuonna myös menot ovat mittavat. Kummola muistuttaa, että kisojen tuloilla varmistetaan jääkiekon tulevaisuutta, sillä rahat suunnataan nuorisokiekkoon.
- Palkaamme näillä rahoilla seuroihin D- ja E-juniorivalmentajia. Jo vuonna 1997 teimme päätöksen seurojen valmennuspäälliköiden tukemisesta, ja se tuottaa nyt tulosta.
Jääkiekko onkin hyvä esimerkki hyvin toimivasta organisaatiosta, ja Kummola myöntääkin, että hän on huolissaan muutamasta yksilölajista, joka on päästänyt liittonsa rapakuntoon. Suomalaisessa jääkiekossa on tehty määrätietoisesti ja pitkäjännitteisesti työtä ja saatu näin laji kukoistamaan.
- Ensimmäiseksi teimme jo 1980-luvulla töitä olosuhteiden eteen. Tuolloin minulle naurettiin, kun sanoin, että Suomeen tarvitaan ainakin sata jäähallia. Nyt niitä on noin 250, Kummola sanoi.
- Toiseksi jääkiekossa ymmärrettiin, että tämän täytyy olla ammattilaisurheilua. Ja kolmanneksi tämän menestyksen on taannut mittava vapaaehtoistyö.

Kummola_Kalervo3.jpg (600 x 400)Aallonpohjalta ylöspäin

Kummola uskoo, että suomalaisen jääkiekon nousu on taattu, sillä nuorten jääkiekkoilijoiden tilanne näyttää hyvältä. 33 vuoden tauon jälkeen liitossa palautettiin D-junioreiden SM-lopputurnaus, ja Tampereella meno oli Kummolan mielestä lupaavaa.
- Aallonpohja on nyt kääntynyt ja lähivuosina saamme nauttia nuorten menestyksestä. Uskon, että nyt MM-kisoissa pelaava alle 18-vuotiaiden maajoukkue selviytyy aina loppuotteluun asti, Kummola totesi.
- Edellinen sukupolvi, Teemun (Selänne) ja Sakun (Koivu) sukupolvi, on haihtumassa ja Mikon (Koivu) sukupolvi on ottamassa tilaa haltuunsa.

Kalervo Kummola uskoo suomalaisen kiekkoilun tulevaisuuteen. Sen verran lupaavia nuoria kiekkoilijoita hänen mukaansa löytyy Suomesta.

Teksti ja kuvat: Anu Karttunen


   
Helsingin Urheilutoimittajat
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat