Media saa aitiopaikat EM-yleisurheilussa
7.3.2012 15:45 Uutiset / Helsingin Urheilutoimittajat
Toimittajat pääsevät yleisurheilun EM-kotikisoissa parhaille paikoille Helsingin Olympiastadionilla. Tv-selostajat ja kirjoittavat toimittajat istuvat pääkatsomossa katoksen alla.

- Vuoden 2005 MM-kisojen tapaisia tilapäisiä katoksia emme nyt rakenna medialle, kertoi EM-kisojen pääsihteeri Esa Honkalehto HUT:n vuosikokouksessa.
EM-kisaorganisaatio tarjosi 5. maaliskuuta kokoontuneelle vuosikokoukselle tilat, tarjoilut ja paljon tietoa. Honkalehdon lisäksi mukana olivat kisojen RTV-päällikkö Pasi Rein, joka työskenteli STT:ssä urheilutoimittajana vuoteen 2000 asti, sekä viestintäpäällikkö Mika Noronen ja mediapalvelukoordinaattori Ulla Ruuskanen.

Akkreditointi menossa

Kesä-heinäkuun vaihteessa kilpailtaviin EM-kisoihin odotetaan noin 1500:aa median edustajaa. Iso osa joukosta kuuluu tv-tuotantoihin, jotka ovat Euroopan yleisradioliiton EBU:n vastuulla. Tuotannot hoitaa pääosin YLE, mutta ruotsalainen SVT vastaa joistakin hyppylajeista.
Suomalaisille kirjoittaville toimittajille on 80 paikan kiintiö, ja suomalaisvalokuvaajia kisoihin pääsee 30. Akkreditointi on menossa, joten kannattaa pitää kiirettä.
Akkreditoinnit ratkaisee lopulta Euroopan yleisurheiluliitto EA kansallisten liittojen tuella.
– Nettimedia on hakenut akkreditointeja enemmän kuin ennen, Noronen kertoi.
Urheiluliitossa on hyvä tuntuma suomalaisiin toimittajiin vuosittaisen Ruotsi-maaottelun ansiosta. Muutamia kirjoittavien toimittajien paikkoja oli maaliskuun alussa vielä vapaana.

Rakentamiseen tuhti rahatukku

Olympiastadion on tunnetusti vanhanaikainen ja arvokisastadioniksi auttamattoman pieni. Siksi median olojenkin rakentaminen vaatii vaivaa ja rahaa.
- Median olojen luomiseen menee noin neljä miljoonaa. Stadionilla ei esimerkiksi ole kiinteää verkkoa, vaan jokainen toimija rakentaa aina tietoliikenneyhteydet, Noronen kertoi.
EM2012 kaipaa toimivia tietoliikenneyhteyksiä tiedotusvälineiden lisäksi myös katsojille, koska se haluaa mobiilisovellutuksilla palvella katsojia yhtä hyvällä tulospalvelulla kuin minkä toimittajat saavat tulosmonitoreihinsa.
Rakentamisbudjettia kasvattaa myös tv-yhtiöille rakennettava alue, TV compound, jonne tulee 60 konttia yhtiöiden käyttöön.
- Moderneilla stadioneilla, kuten Berliinissä tai Pariisin Stade de Francella, tv-yhtiöiden rekat ajetaan stadionin uumeniin, laitetaan virta päälle ja aletaan lähettää tv-kuvaa. Me joudumme rakentamaan kaiken, Honkalehto totesi.
Kirjoittavien toimittajien ja selostajien mediapaikkojen rakentaminen Olympiastadionille on sekin iso urakka, sillä ne pitää rakentaa tavallisten penkkirivistöjen päälle. Media vie A-katsomosta täsmälleen 2249 paikkaa, keskimäärin 2,5 katsojapaikkaa/mediapulpetti.
Lisäksi A-katsomoon tulee muun muassa maalikamerakuvauksen tiloja ja kameralavoja. Kutsuvieraskatsomot lohkaisevat myös ison osan A-katsomosta, joten lipunmyyntiin jää varsin pieni osa pääkatsomon halutuista paikoista.

Mixed zonelle lyhyt matka

Etelä-Korean Daegussa MM-kisoissa olleet toimittajat muistavat hyvin, kuinka sokkeloista ja aikaa vievää omilta työpisteiltä oli siirtyä mixed zonelle odottelemaan urheilijoiden kommentteja. Helsingissä avautuu sen suhteen taivas.
– Jokaiselta paikalta pääsee alle minuutissa mixed zonelle, Noronen valotti.
Kirjoittavien toimittajien haastattelupaikat ovat stadionin kaarteen taakse rakennettavassa tilassa. Tv ja radio haastettelevat urheilijoita stadionin sisäpuolella etukaarteessa, ratojen ja katsomon välissä, johon aukeni tilaa kaarteiden uudelleen muotoilun jälkeen.
EM-yleisurheilun kisapäivät ovat 27. kesäkuuta–1. heinäkuuta.

Teksti: Kaija Yliniemi
Kuvat: Jukka Suomela


   
Helsingin Urheilutoimittajat
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat