Paavo Arhinmäki HUT:n lounasvieraana
19.10.2011 0:52 Uutiset / Helsingin Urheilutoimittajat

"Vuonna 2012 on kiva olla urheiluministeri!"

-Vuonna 2012 on kiva olla urheiluministeri. Helsingissä on jääkiekon MM-kisat, sitten on jalkapallon EM-kisat, Helsingissä yleisurheilun EM-kisat, olympialaiset ja paralympialaiset, ja syksyllä alkavat vielä jalkapallon MM-karsinnat, Arhinmäki naurahti HUT:n lounastilaisuudessa 18. lokakuuta.

 

Arhinmäki_Paavo2.jpg (480 x 300)Paavo Arhinmäelle soviteltiin viime kesän hallitusneuvottelujen yhteydessä julkisuudessa liikenneministerin salkkua. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Arhinmäki valitsi kuitenkin toisin, eikä hänen ainakaan ensi vuonna tarvitse katua ryhtymistään kulttuuri- ja urheiluministeriksi.
– Vuonna 2012 on kiva olla urheiluministeri. Helsingissä on jääkiekon MM-kisat, sitten on jalkapallon EM-kisat, Helsingissä yleisurheilun EM-kisat, olympialaiset ja paralympialaiset, ja syksyllä alkavat vielä jalkapallon MM-karsinnat, Arhinmäki naurahti HUT:n lounastilaisuudessa 18. lokakuuta.
Mamma Rosan kabinetin täyteen vetänyt Arhinmäki oli HUT:n kaikkien aikojen 18. lounasvieras. Timo Huotisen ideoimien lounastilaisuuksien ensimmäinen vieras oli  syksyllä 2002 silloinen urheiluasioista vastannut ministeri Kaarina Dromberg.
Drombergin seuraajaa Tanja Karpelaa HUT ei koskaan kutsunut lounasvieraaksi, ja Stefan Wallin perui viime hetkellä tulonsa keväällä 2007.

Kohta 200 stadionia täynnä

Arhinmäen toimenkuva kattaa toki enimmäkseen muuta kuin penkkiurheilemisen, joka tosin on helsinkiläisministerille mieluisa harrastus. Juuri lounastilaisuutta edeltäneellä viikolla Arhinmäki osallistui Puolassa EU:n urheiluministerien kokoukseen, ja pääsi siellä bongaamaan kolme uutta stadionia.
– Kohta on 200 stadionia täynnä ulkomailla, Arhinmäki laski.
Puola on tänä syksynä EU:n puheenjohtajamaa, ja stadioneihin tutustuminen liittyi ensi kesän EM-futikseen, jota Puola isännöi yhdessä Ukrainan kanssa.
Eteläisen naapurin Viron yltämistä EM-jalkapallokarsintojen jatkopeleihin Arhinmäki piti osoituksena siitä, että Suomellakin on mahdollisuuksia. Edes arvontakorien suhteen ei kannata olla huolissaan, jos vain osuu sellaiseen lohkoon, jossa pelataan mahdollisimman paljon ristiin.
– Viro hävisi muun muassa Färsaarille, mutta ylsi silti lohkossaan toiseksi, Arhinmäki muistutti.

Veikkauksen asema syytä pitää vahvana

Kotimaassa urheiluasioista vastaavan ministerin iso työsarka on pitää urheilun ja muiden Veikkauksen tuottojen edunsaajien puolia. Kireässä taloustilanteessa valtionvarainministeriö siirtäisi veikkausvoittovaroista maksettavaksi mielellään uusia kohteita.
– Ensi vuoden budjetissa urheilun rahat pysyvät ennallaan, Arhinmäki kertoi.
Veikkauksen tuottojen säilyminen vähintään nykytasolla on Arhinmäen mukaan suomalaisen urheilun ja kulttuurin etu. Syksyn aikana julkisuudessa virinneessä keskustelussa Veikkauksen roolia muun muassa jalkapallon Veikkausliigan tukemisessa on arvosteltu, ja toisaalta loimaalaisen koripalloseura Bisonsin Aleksi Valavuori harmitteli sitä, ettei seura voinut ottaa kansainvälistä vedonlyöntiyhtiötä tukijakseen Veikkauksen monopoliaseman takia.
Arhinmäki ei lämpene vedonlyönnin vapauttamiselle, vaikka kansainväliset yhtiöt tukisivatkin suomalaista urheilua.
– Kansainvälisiä vedonlyöntiyhtiöitä ei kiinnosta urheilun ruohonjuuritaso, vain huippu-urheilu, Arhinmäki sanoi.

Lasten ja nuorten liikuntaan panostuksia

Ministerille itselleen etenkin lasten ja nuorten liikunta on tärkeä painopiste työssä. Lapset ja nuoret liikkuvat terveyteensä nähden liian vähän, ja se voi tuottaa tulevaisuudessa kansantaloudellekin arvaamattomia menoja.
– Ministerinä onneksi on mahdollista vaikuttaa liikunnan oloihin. Mielestäni meidän pitäisi rakentaa lähiliikuntakenttiä esimerkiksi koulujen pihoille, Arhinmäki linjasi.
Pasilasta kotoisin oleva Arhinmäki kertoi lapsena viettäneensä vapaa-aikansa Bragiksella, ja kun jalkapallo alkoi kyllästyttää, kaverukset vaihtoivat tennikseen tai skeittaukseen. Samanlaista omaehtoista liikuntaa on etenkin kaupunkioloissa entistä vaikeampi harrastaa, kun monet liikuntapaikat ovat aidattuja.
– Toinen tärkeä painopiste on se, että saamme seuratasolle mahdollisimman paljon täysipäiväisiä valmentajia ja valmennuspäälliköitä, Arhinmäki sanoi.
Jos valmentajien määrä pomppaisi moninkertaiseksi nykymääriin nähden, lasten ja nuorten liikuntaharrastusten rytmitys voitaisiin vaihtaa perheiden kannalta suotuisammaksi.
– Nykyään lapset viettävät yksinäisiä iltapäiviä, koska vanhemmat tulevat töistä joskus kuuden jälkeen. Sitten vanhemmat kuskaavat lapset harrastuksiin, vaikka he voisivat harrastaa liikuntaa jo heti koulupäivän jälkeen, Arhinmäki sanoi.

Arhinmäki_Paavo_Toffe_Herbe.jpg (480 x 300)Lisää juttuja naisten urheilusta

Arhinmäki vastaa hallituksessa myös tasa-arvoasioista. Ministeri esitti tiedotusvälineille toivomuksen, että naisten urheilu näkyisi entistä vahvemmin myös viestimissä.
– Jotain pitäisi yhdessä tehdä. Tässä on nyt noidankehä, että kun naisten urheilu ei kiinnosta, siitä ei kirjoiteta, ja kun ei kirjoiteta, se ei kiinnosta, Arhinmäki kuvasi.
– YLEllä oli tv-oikeudet naisten MM-jalkapallosta, mutta sieltä taidettiin näyttää vain neljä ottelua jälkilähetyksinä, hän ihmetteli.
Ministeri oli kuitenkin mielissään siitä, että esimerkiksi naisten jalkapalloliigan ratkaisuvaiheet saivat lokakuussa paljon mediahuomiota.

HUT:n puheenjohtaja Christoffer Herberts ojensi Paavo Arhinmäelle kravatin kiitokseksi.

Teksti: Kaija Yliniemi
Kuvat: Anu Karttunen


   
Helsingin Urheilutoimittajat
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat