HUT vierailulla Diacorissa
20.9.2011 19:00 Uutiset / Helsingin Urheilutoimittajat

HUT:n jäsenet vierailulla Diacorissa

Ralliautoilua markkinoidaan monesti sillä, että kilpa-autojen kehittämisessä autotehtaat saavat arvokasta tietoa tavallisten henkilöautojen parantamiseen. Samaa voisi sanoa urheilukirurgiasta, jonka huippuosaajia Suomesta löytyy. Tämä selvisi HUT:n jäsenten vierailulla Diacorissa Helsingin Ruoholahdessa 19. syyskuuta.

Harri_Heliö.jpg (599 x 449)Ortopedi Harri Heliö kuuluu maan johtaviin olkapääspesialisteihin. Diacorissa hän päästi HUT:n vieraat seuraamaan kiertäjäkalvosimen tähystystä.

- Aina sanotaan, että urheilijat saavat etua terveydenhuollossa, kun he pääsevät nopeasti hoitoon. Asian voisi kääntää niinkin päin, että urheilijoita hoitaessaan ortopedit ovat oppineet tekemään esimerkiksi olkapään tähystyksen erinomaisesti, eivätkä he tee tähystystä yhtään huonommin tavallisellekaan potilaalle, tiivisti Heikki Tikkanen HUT:n jäsenten vierailulla Diacorissa Helsingin Ruoholahdessa 19. syyskuuta.
Tikkanen viittasi helsinkiläissairaalan olkapääspesialistiin, ortopedi Harri Heliöön, jonka tekemää olkapään tähystystä kymmenen HUT-vierasta pääsi seuraamaan läheltä. Vieraat ihmettelivät leikkaussalissa, kuinka repaleiselta rikkinäinen olkapää tähystyksen kuvassa näytti ja toisaalta sitä taitoa, jolla Heliö instrumentteineen toimi tähystyksessä.
Monitoriin suurentuneen kuvan perusteella Heliö näytti käyttävän olkapäässä lähes "laivaköyden paksuista" ompelulankaa, mutta todellisuudessa se oli parimillistä.

Heikki_Tikkanen.jpg (599 x 449)Kuva vasemmalla: Kliinisen fysiologian ja urheilulääketieteen erikoislääkäri Heikki Tikkanen toivoi Suomeen parempaa verkostoa urheilussa toimivien lääkärien kesken. Hän valotti HUT:n vieraille mykoplasman saloja Diacorissa 19. syyskuuta.

Mykoplasman hoito tuottaa päänvaivaa

Liikuntalääketieteen ja kliinisen fysiologian erikoislääkäri Heikki Tikkanen perehdytti itse vieraat mykoplasmaan, joka on ollut suomalaisessa urheilujournalismissakin tapetilla pari viime vuotta. Bakteeriperäinen infektiotauti on vaivannut etenkin hiihtäjiä, suunnistajia ja yleisurheilijoita.
Tikkanen ei pidä mykoplasmaa periaatteessa kovin poikkeavana moneen muuhun infektiotautiin, ja urheilijat ovat sairastelleet niin kauan he ovat kokoontuneet yhteen. Mykoplasma paranee hiljalleen itsestäänkin, mutta urheilija ei välttämättä ehdi odottaa niin kauan.
Mykoplasman hoito ja urheilijan harjoittelu hoidon aikana aiheuttavat kuitenkin päänvaivaa urheiljoille, valmentajille ja lääkäreille.
- Mykoplasman itämisaika on viikosta neljään viikkoon. Kun urheilija tulee vastaanotolle, mykoplasma on voinut olla elimistössä jo kuukauden ja haitata sinä aikana harjoittelua. Taudista toipuminen voi viedä pari kuukautta, joten yhteensä siihen voi kulua kolmekin kuukautta. Monesti urheilijalla on paineita kilpailla jo tuona aikana, Tikkanen sanoi.
Painetta voi tulla muun muassa valmentajien, urheilujärjestön ja sponsorien taholta. Miksei myös median suunnasta.

Lääkärien verkosto tarpeen

Tikkanen kaipasi urheilulääketieteeseen nykyistä parempaa lääkärien verkostoa, jotta lääkärit voisivat vaihtaa keskenään tietoja sairauksista. Verkostoa ei ole sen paremmin kotimaassa kuin kansainvälisesti, joten Tikkasella ei ollut tietoa siitä, onko mykoplasmaa liikkeellä muuallakin maailmalla.
- Kun meiltä lähtee kohta edustaja kongressiin Coloradoon, pyydän häntä selvittämään mykoplasman levinneisyyttä. Tämä on kuin teollisuusvakoilua, Tikkanen naurahti.
Suomessa mykoplasman yleisyyden tunnistaminen vei aikaa, koska tapauksia oli yksittäin eri puolilla maata. Verikokeesta mykoplasman vasta-aineiden etsiminen vaatii kaksi erillistä näytettä, joiden väli on pari viikkoa.
- Urheilukirurgian lisäksi olisi tärkeää, että urheilussa pystyttäisiin hoitamaan myös tavallisia sairauksia. Ne aiheuttavat urheilussa enemmän poissaoloja kuin loukkaantumiset, Tikkanen muistutti.
Tikkanen markkinoi itse sääntöä, jonka mukaan esimerkiksi kaksi kuumepäivää vaatii 16 päivän toipumisen täyteen harjoituskuntoon. Harmista (kuume) toipumisessa on ensin akuutti toipumisjakso ja sitten pitää vielä toipua normaalille harjoitustasolle.
Valelääkärit.jpg (599 x 449)Diacorissa HUT:n vierailun järjesti viestintäjohtaja Esko Heikkinen, jolle suuri kiitos mielenkiintoisesta ohjelmasta ja maukkaasta iltapalasta. Diacorin sairaalan päällikkö Markku Mård lupasi, että kiinnostuneet voivat käydä tutustumassa sairaalan toimintaan pitemmänkin kaavan mukaan, kunhan vain sopivat käynnistä etukäteen.
HUT:n jäsenkuntaan kuuluvan Esko Heikkisen kautta apua saa moneen muuhunkin lääketieteen alan pulmaan, jos jutunteossa jokin alkaa mietityttää. Tikkasella oli ainakin toive toimittajille:
- Älkää kirjoittako, että urheilija sai tautiin antibioottikuurin ja lähti sitten kilpailemaan. Se on vaarallinen viesti tavallisille kuntoilijoille. Urheilijat saattavat liioitella sairauttaan medialle, mutta sitä kuntoilija ei tiedä, Tikkanen sanoi.

Teksti: Kaija Yliniemi
Kuvat: Lauri Karppinen

HUT:n "valelääkärit" Arno Seiro (vasemmalla), Timo Mustonen, Hannu Ranta ja Jorma Kankkunen matkalla seuraamaan olkapään tähystysleikkausta Diacorissa syyskuussa.


   
Helsingin Urheilutoimittajat
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat