Timo Marjamaa, pankkimaailmasta myrskyn silmään
31.3.2011 21:14 Uutiset / Helsingin Urheilutoimittajat
Timo Marjamaa, pankkimaailmasta myrskyn silmään

Veikkausliigan toimitusjohtajana viime marraskuussa aloittanut Timo Marjamaa oli 30. maaliskuuta Helsingin Urheilutoimittajien lounasvieraana.

Herberts_Marjamaa_AK.jpg (480 x 270)

HUT:n puheenjohtaja Christoffer Herberts ja Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa kuuntelivat toimittajien kysymyksiä HUT:n lounastilaisuudessa.

Ex-pelimiehen pesti on alkanut mielenkiintoisissa merkeissä. Ensin Palloliiton lisenssikomitea päätti AC Oulun liigakelvottomuudesta, ja sitten hämärän singaporelaisveijarin Suomen-vierailu käynnisti helmi-maaliskuussa tutkimukset pelien manipuloinnista.

Tuore liigapomo on suurimmaksi osaksi joutunut seuraamaan tapahtumien käänteitä ja eri päätöselimien tekemiä ratkaisuja sivusta.

- Silti tämä kaikki on vienyt valtavasti aikaa ja resursseja, Marjamaa toteaa.

- Byrokratia on näiltä osin varsin raskas: liittohallitus tekee isot linjaukset, kurinpitovaliokunta tutkii sääntörikkomukset, ja lisenssikomitea valvoo lisenssimääräysten noudattamista. Liigalla on yhdistyksen maineenhallintapykälänsä myötä jäsenensä erottamismahdollisuus, mikä sekään ei silti poista seuralta pelioikeutta liigassa, Marjamaa painottaa.

Liigakauden alkuun oli yhteisen lounaan päivänä aikaa melko tarkalleen kuukausi, eikä liigassa pelaavien joukkueiden lukumäärästä ollut vielä tarkkaa tietoa. Lisenssivaliokunta oli vastikään vaatinut Tampere Unitedilta lisäselvityksiä, ja Urheilun oikeusturvalautakunnalla oli vielä mahdollisuus palauttaa Oulu liigakartalle.

- Hyvin asiansa hoitaneet seurat joutuvat nyt sijaiskärsijöiksi, Marjamaa pahoittelee ottelumarkkinoinnin ongelmia.

Jotain tämän kevään futissopasta on joka tapauksessa opittu.

- Jatkossa aikatauluja muun muassa lisenssikäsittelyjen osalta on syytä aikaistaa, Marjamaa sanoo.

- Ja optimaalista tietysti olisi, että liigaseurojen tilikartat olisivat yhteneväiset ja reaaliaikaisesti seurattavissa myös pelikauden aikana.

Katseet junioreihin

Kotimaisen pääsarjajalkapallon ikuisuuskysymys on vaatimattomat katsojamäärät. Marjamaalla ei ole poppakonsteja ongelman ratkaisemiseksi, ehdotus kuitenkin:

- Seurojen pitäisi suunnata katseensa omiin junioreihinsa. Edustusjoukkueet elävät liikaa omaa elämäänsä.
Lähinnä keskuspuolustajan tontilla pätenyt Marjamaa pelasi itse liigaa yhteensä 199 peliä: Kuusysissä 1995, FC Lahdessa 1999 ja 2002, FC Jokereissa 2000-2001, AC Alliansissa 2003-2005 ja HJK:ssa 2006.

- Pelasin 12 vuotta ammattilaisena, mutta tuskin olin sinä aikana edes kahtatoista kertaa jossakin yhteistapahtumassa juniorien parissa. Eikä staroja silloinkaan näkynyt samoissa tilaisuuksissa, kun itse olin juniori, Marjamaa muistelee juniorivuosiaan Lahdessa.

Jokainen liigaottelu on nykyään tavalla tai toisella nähtävissä kotisohvalla erilaisilla välineillä ja maksutavoilla. Tuo mahdollisuus ei Marjamaan mukaan vaikuta peleissä paikalla oleviin yleisömääriin.

- Kattava tarjonta tarjoaa jalkapallon ystävälle ensisijaisesti tilaisuuden nähdä myös suosikkijoukkueensa vierasottelut.
Olosuhteiden merkitystä toimitusjohtaja Marjamaa ei kiellä.

- Hyvät olosuhteet ovat äärimmäisen tärkeitä, mutta lisenssimääräysten perusteellakaan emme pysty vaatimaan liigaseurojen kotikaupungeilta liikoja. Toisaalta emme ehkä ole riittävän hyvin lonkeroituneet kunnallispolitiikkaan, hän heittää.

Läheltäkin nähneenä

Timo Marjamaa vakuuttaa Veikkausliigan olevan parhaan kykynsä mukaan koko ajan hereillä taistelussa kansainvälisen vedonlyönnin mukanaan tuomia lieveilmiöitä vastaan.

- Varsinaista ”vasikkapuhelinta” ei ole käytössä eikä näillä näkymin tulossakaan, mutta minuunkin voi toki heti ottaa yhteyttä, jos jonkun korviin kantautuu tietoa pelien manipuloinnista tai muusta vastaavasta, Marjamaa painottaa.

Kesällä 2005 Marjamaa joutui AC Allianssin kapteenina itse läheltä seuraamaan koijareiden soluttautumista vantaalaisseuraan. Se oli Allianssin liigatarun loppu. Viimeiset ottelunsa Marjamaa pelasi HJK:ssa kaudella 2006. Sitä seuraavana vuonna polvivamma pakotti tekemään lopettamispäätöksen. Marjamaa valmistui kauppatieteiden maisteriksi joulukuussa 2007. Lopputyönsä hän teki jalkapalloon liittyvistä mielikuvista. Sen jälkeen Marjamaa ehti työskennellä kolmisen vuotta Sampo Pankissa, ennen kuin ”unelmahomma” Veikkausliigassa kävi toteen.

- Vaimo tuuppi eteenpäin, ”kun kuitenkin jatkuvasti tutkit näitä asioita”. Näiden alkuvuoden tapahtumien myötä vaimo on kääntänyt kelkkansa, Timo Marjamaa hymähtää.

- En todellakaan olisi pystynyt kuvittelemaan, että tällainen helvetti pääsee heti irti.

Teksti: Matti Hannula
Kuvat: Anu Karttunen


   
Helsingin Urheilutoimittajat
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat