HUT sai naistoimittajat liikkeelle - Urheilutoimittajanainen taistelee yhä uskottavuudesta
7.2.2011 15:33 Uutiset / Helsingin Urheilutoimittajat

HUT sai naistoimittajat runsaslukuisesti liikkeelle

Helsingin Sanomien päätoimittaja Reetta Meriläinen naurahti urheilun naistoimittajien kaikkien aikojen ensimmäisessä kokoontumisessa, että hänen urheilutoimittajauransa alkuvaiheissa 1970-luvulla vastaavaan tapaamiseen olisi saatu kolme tai neljä naista mukaan.

IMG_2640.JPG (599 x 449)Helsingin Sanomien päätoimittaja Reetta Meriläinen sai 30 urheilun naistoimittajaa vieraakseen Sanomataloon helmikuun alussa.

Helmikuun 2. päivänä Reetta emännöi Sanomatalossa hienoa 31 naisen joukkoa. Tilaisuudelle tuntui olevan tarvetta.
Jotkut miehet tuumivat, että naistoimittajat kokoontuivat yhteen vain haukkuakseen mieskollegoitaan. Se oli turha pelko, aiheita riitti alan ylikoulutuksesta urheilutoimitusten tuotteiden lajivalikoimaan.

Taistelua uskottavuudesta

Mukana oli kattava joukko alalla toimivista naisista. Oli eri-ikäisiä, sähköisessä ja printtimediassa toimivia toimittajia sekä urheilun viestinnässä toimivia naisia.
Yhteisiä kokemuksia tilaisuuteen osallistuneilla naisilla oli etenkin siitä, kuinka he ovat joutuneet ja yhä joutuvat taistelemaan uskottavuudestaan. Tuskin koskaan nuorilta kesätoimittajamiehiltä kysellään "tietääkö poika oikeasti jotain kiekonheitosta", mutta nuorelle kesätoimittajanaiselle tuollaiseen kysymykseen reagoiminen on tuttu tilanne.
Toimitusten sisällä sukupuoliroolit alkavat vähitellen haihtua taka-alalle, mutta muu urheilumaailma ei ole vieläkään valmis hyväksymään naistoimittajia urheilun pariin.
Vieläkin puhelimen toisessa päässä voi olla ihminen, joka ei suin surminkaan halua kertoa asiaansa toimituksen ainoalle vuorossa olevalle urheilutoimittajalle, jos tämä sattuu olemaan nainen. "Eiks siellä ole ketään" on aika loukkaavaa puhetta, mutta urheilutoimitusten naisille niin perin tuttua.

Innostus ei ole pahaksi

Alkukesästä eläkkeelle jäävä Meriläinen on edennyt HS:n urheilutoimittajasta päätoimittajaksi, mutta tunnustautuu yhä urheilun suurkuluttajaksi. Hänelle oli suurta juhlaa palata urheilutoimittamisen pariin 2004 Ateenan ja 2008 Pekingin olympialaisissa ja 2005 Helsingin MM-yleisurheilussa.
– Pekingissä koin urani toisen ns. ihokarvahetken, kun Usain Bolt tuli ylivoimaisena maaliin 100 metrillä. Ensimmäinen oli 1976 Montealin olympialaisissa, joissa Lasse Viren voitti loppusuoran kamppailun 5000 metrillä. Hihkuin ja intoilin kisan ratkettua, Meriläinen kertoi.
Hihkuminen herätti ilmeisesti huomiota, sillä HBL:n Göran Wallen, Urheilutoimittajain liiton puheenjohtaja 1982–89,  koputti Reettaa olkapäälle ja tokaisi kuivakkaan tyyliinsä "Sut on erotettu liitosta".
Meriläisen mielestä urheilutoimittajat uskottelevat olevansa usein kyynisiä, vaikka innostus löytyy pintaa vähän raaputtamalla. Hänen mielestään innostus ei ole paha asia toimittajallekaan.

Kunnianhimoa ja osaamista

Meriläinen kaipasi jutuista myös tunnetta, taitoa ja analyyttisyyttä. Reiluudeksi hän laski sen, että kriittisyys olisi jotain muuta kuin keljuilua. Huumorikin on hyväksi.
– Naistoimittajilta erityisesti kaipaan kunnianhimoa osaamiseen ja ammattitaitoon. Sukupuoli ei ole excuse olla tietämättä, hän korosti.
Helmikuinen tilaisuus kannusti naisia ainakin ottamaan oman paikkansa toimituksissa. Kukaan ei tule tarjoamaan esimerkiksi jotain tiettyä lajia hoidettavaksi, jos ei itse osoita kiinnostustaan.
– Urheiluun mahtuu vielä ideoita, Meriläinen muistutti.

Järjestöissä kädet täynnä työtä

Illan toisena alustajana ollut Tennisliiton viestintäpäällikkö, Tennislehden ja liiton verkkosivujen päätoimittaja Riitta Närhi kuvasi toimittajan ja tiedottajan työn arkea urheilujårjestöissä. Osaamisen ja ajankäytön vaatimukset kasvavat kaiken aikaa, vaikka toisaalta järjestöjen resurssit ovat vähissä.
– Nettisivujen lukijat vaativat, että liitto päivittää sivuja 24/7, vaikka urheilijat kilpailisivat eri aikavyöhykkeillä. Nyt pitää olla sosiaalisessa mediassa ja opetella tekemään videojuttuja sekä omille sivuille että välittää niitä sähköiselle medialle, Närhi kertoi.
Järjestöissä on kuitenkin tarjolla mielenkiintoista työtä toimittajankin koulutuksella. Koulutus on kuitenkin avainasia, haluaa toimittajan ammatissa sitten millaiselle oksalle tahansa.

IMG_2649.JPG (599 x 449)Syksyllä uudelleen?

Naistoimittajien kokoontumiset saavat jatkoa, mahdollisesti jo syksyllä. Sana onnistuneesta tilaisuudesta kiiri nopeasti, ja Helsingin ulkopuolelta kuului jo toive kutsuttavien joukon laajentamiseksi.
HUT:ssa naisjäseniä on A- ja B-jäsenet mukaan lukien yli 50, mutta pääkaupunkiseudun ulkopuolella naisjäsenten määrä/aluekerho on pieni.

Teksti ja kuvat: Kaija Yliniemi

 

Koripallon tiedotushommissa toimiva Tytti Nuoramo (vasemmalla) ihmetteli, miksi urheilusivuilla on niin vähän naisten urheilua. Vierellä Leena Mäenpää-Wirtz, joka tekee Hesariin hevosurheilua.


   
Helsingin Urheilutoimittajat
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat