Niinistö toivoo Suomi-futiksen nousevan kympin sakkiin
21.4.2010 17:34 Uutiset / Helsingin Urheilutoimittajat

- Tavoitteemme on saada Suomen maajoukkue kymmenen parhaan joukkoon Euroopassa kymmenen vuoden sisällä. Jos aikoo saada muutosta aikaan, pitää muuttaa rakenteita, Palloliiton uusi puheenjohtaja ja eduskunnan puhemies Sauli Niinistö toi terveisensä Helsingin Urheilutoimittajien perinteisellä lounaalla 21. päivä huhtikuuta.

 

Niinistö.jpg (500 x 480)Huippujalkapallon strategiassa ison roolin saa sarjajärjestelmä. Huippujalkapalloa pyritään kehittämään kotimaisen sarjajärjestelmän muutoksilla.  Liigan kohdalla ottelumääriin tulee kasvua jo parin vuoden päästä, kun liigassa pelataan 3x11 ottelun sarja eli yhteensä 33 ottelua nykyisen 26:n sijaan. Vuonna 2013 sarjat ovat uudessa uskossa aina kakkosdivisioonaa myöten.

Toinen huippujalkapalloa palveleva suunnitelma on valmennusjärjestelmän parantaminen.  Valmentajatyöhön on kiinnitetty huomiota jopa myös Olympiakomitean taholta. Niinistö kiitteleekin maajoukkueen päävalmentajan Stuart Baxterin panostusta valmennusjärjestelmän kehittämisessä.

- Baxterin ajatus on hyvä.  Toivottavasti hän on mahdollisimman paljon mukana. Tärkeää on se, miten valmentajille annetaan tietoa ja miten linkitys pelaa kentälle, Niinistö esittää toivomuksensa.

TV-sopimus kiinnostaa

Suomen maajoukkueen otteluiden näkyvyydestä käydään vielä neuvotteluja, eikä Niinistö paljasta kenen kanssa tv-sopimus on syntymässä. Liitossa pidetään hänen mukaansa kuitenkin tärkeänä, että ottelut olisivat nähtävissä myös yleisillä kanavilla.

- Sen voin kuitenkin sanoa, että poikkeuksellisen hyvää kiinnostusta on ollut, Niinistö toteaa pilke silmäkulmassa.

Niinistö3.jpg (500 x 480)Liigaohjelma kirvoitti kritiikkiä

Niinistön mukaan Palloliiton tavoitteena on tehdä jalkapallo-otteluista, etenkin Suomen cupista todellisia tapahtumia, ei pelkästään pelejä. Sysäyksen ajatukselle antoi naisten EM-turnaus. Se osoitti, että jalkapallo-ottelu voi olla perhetapahtuma. 

- Tässä voimme ottaa jääkiekosta mallia, jossa otteluun tullaan enemmän oleskelemaan, Niinistö kertoo.

Eniten keskustelua lounasväen keskuudessa kirvoitti uusi liigaohjelma. Otteluohjelman hajottaminen useammalle eri päivälle ei liiemmin saanut kannatusta. Myös otteluiden myöhäistä ajankohtaa ihmeteltiin. Niinistö kuunteli diplomaattisesti kriittisimmätkin kommentit ja lupasi viedä terveiset liittoon asti.

- Jos joku päivä on pyhitetty pelipäiväksi voi se vaikuttaa katsojakäyttäytymiseen. Huippu-urheilu ilman katsojia, on vaikea ymmärtää, mitä se on.

Jalkapallo kiinnostaa poliittisissa piireissä

Marraskuussa puheenjohtajaksi valittu Sauli Niinistö on kierrellyt perehtymässä maakuntien organisaatioihin. Kansainväliseen toimintaan hän on tutustunut osallistumalla EM-arvontoihin Varsovassa, ja tilillä on myös yksi Euroopan jalkapalloliiton, UEFA:n, kokous.

- Asioiden valmistelu on joka tasolla huippuluokkaa. En ole törmännyt missään sellaiseen ammattimaisuuteen kuin jalkapallopiireissä, uransa aikana lukuisia kokouksia kierrellyt Niinistö hehkuttaa.

Mikäli lentoliikenteeseen vaikuttava tuhkapilvi ei estä, on Niinistön tarkoitus lähteä liiton toimitusjohtajan, Kimmo J. Lipposen kanssa vappuna tapaamaan UEFA:n puheenjohtajaa, ranskalaista Michel Platinia.  Niinistö toivoo poliittisten yhteyksiensä poikivan positiivista myös suomalaiselle jalkapallolle. Mitä se konkreettisesti olisi, sitä Niinistö ei osannut vielä tarkemmin kuvailla. Käydäänkö keskustelu ranskankielellä?

- Peut être (Ehkä), Niinistö naurattaa lounasväkeä.

Joka tapauksessa puhemiehen uusi luottamustehtävä on noteerattu poliittisissa piireissä laajemminkin.

- Viimeksi Saksan puhemiehen kanssa keskustelimme jalkapallosta, kun valmistelimme puhemiesten konferenssia. Työpuolella ei tule muuten puhetta, ellei jalkapallo muuten kiinnosta, mutta paljon tuntuu kiinnostavan, Niinistö kertoo.

Teksti: Nina Vanhatalo
Kuvat: Anu Karttunen


   
Helsingin Urheilutoimittajat
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat