Fair Play -lehti: Perusasioiden äärellä
3.6.2020 9:57 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Fair Play -lehti: Perusasioiden äärellä

Korona humahti kaikkien elämään viimeistään maaliskuun puolessa välissä, kun suomalaisten liikkumista ja sosiaalista kanssakäymistä alettiin rajoittaa. Urheilutoimituksissa oltiin hetken aikaa äimän käkenä, kun urheilusarjat keskeytettiin ja tulevia tapahtumia alettiin perua.

Medioiden piti reagoida nopeasti, ja valitettavan useissa tapauksissa vastaus oli urheilutoimittajien lomauttaminen tai freelancereiden tapauksessa vieläkin pahempi – töiden loppuminen kokonaan.

Akuuttiin hätään ei ole yksinkertaista ratkaisua. Valtiolta toivotaan tukitoimia, jotta vielä ennen koronaa elinvoimaiset mediat pysyisivät pystyssä tämän epävarmuuden yli. Voi olla, että toimituksissakin pohditaan enemmän eloonjäämiskamppailua kuin kehitystyötä, mutta nyt niillä olisi tilaisuus luoda nahkansa ja rakentaa journalisminsa arvopohja uudestaan.

Viime vuosituhannella urheilujournalismi oli pääsääntöisesti viihdettä ja menestysnälkäistä patriotismia. Sitä olivat usein tekemässä juttujensa kohteita lähellä olevat henkilöt. Vuosituhannen vaihteessa urheilutoimittajakunta alkoi ammattimaistua, ottaa journalistista etäisyyttä kohteisiinsa. Paino alkoi kääntyä yhdyssanan urheilujournalismi jälkimmäiselle osalle. Viimeistään Lahden 2001 MM-hiihdot valitettavan ikimuistoisine tapahtumineen paljasti urheilua siihen saakka sinivalkoisten silmälasien läpi tarkkailleelle toimittajakunnan osalle sen kääntöpuolen.

Tänä taloudellisen laskuveden aikana yhteiskuntien, yhteisöjen, yritysten ja urheilun arvopohja tulee näkyviin – se mitä kukakin pitää omassa toiminnassaan ja elämässään tärkeänä. Urheilumedioissa pitäisi pohtia, millainen sisältö on merkityksellistä juuri meidän yleisöllemme.

Lue lisää Esko Hatusen kolumnista uusimmasta Fair Play -lehdestä: Fair Play -lehti 2/2020.


Esko Hatunen.   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Syyskuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat