Fair Play -lehti: Korona mullisti urheilutoimitusten arjen – Urheilujournalismin uusi mahdollisuus
1.6.2020 10:22 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Fair Play -lehti: Korona mullisti urheilutoimitusten arjen – Urheilujournalismin uusi mahdollisuus

Poikkeustilanne on haastanut urheilutoimitukset uudenlaisen ajattelun ja tekemisen äärelle. Historiallisia aikoja voi pitää myös mahdollisuutena urheilujournalismille.

Sanomatalo kumisee hiljaisuuttaan Helsingin keskustassa rautatieaseman kupeessa. Ilta-Sanomien urheilutoimituksen toimittajatkin tekevät etätyötä. Yhteyttä pidetään digitaalisilla sovelluksilla. Slack-pikaviestipalvelulla hoidetaan kirjallinen viestintä, ja toimituksen videopalaverit hoituvat Teams-sovelluksella. Sen avulla on mahdollista myös pitää yhteishenkeä yllä.

– Siinä on hetki aikaa rupatella ennen palaveria ja sen jälkeenkin. Esimiehet ovat soittaneet myös henkilökohtaisesti toimittajille inhimillisen kontaktin säilyttämiseksi, etteivät seinät kaatuisi kenenkään niskaan, Ilta-Sanomien urheilun esimies Petri Lahti toteaa.

Kilpa- ja huippu-urheilu loppui Suomessa maaliskuun puolivälissä kuin seinään. Silti, ainakaan vielä, Ilta-Sanomien urheilussa ei ole tarvinnut tehdä suuria muutoksia työvuorolistoihin. Uutisia, juttuja ja tarinoita on urheilun liepeiltä riittänyt. Sisällöissä on keskitytty urheilun ilmiöitä, henkilöitä ja taloutta käsitteleviin juttuihin – koronaa tietenkään unohtamatta.

– Tässä on ollut hyvä tilaisuus pohtia rauhassa, millaisia juttuja haluamme tarjota lukijoillemme. Vastaus on ollut tarinallisuus, kerronnallisuus ja osittain myös nostalgia, jolle on ollut aina tilaus, Lahti valottaa.

Hänen mukaansa mahdollisuus olisi viedä sisältöjä tulevaisuudessa tarinallisuuden lisäksi pintaa syvemmälle. Siihen hän toivoo yhteistyötä myös juttujen kohteilta, urheilijoilta. Muutakin työsarkaa riittää.

– Meillä on paljon tekemistä urheilukulttuurin osalta. Se ei ole vain sitä, mitä kentällä tapahtuu, vaan myös sitä, mitä kentän ulkopuolella on.

Paikallisuus edelleen valttia

Maakuntamedioissa urheilutoimitusten tilanteet ovat erilaisia. Oululaisen sanomalehti Kalevan urheilutoimituksella on siitä kiitollinen asema, että kaikki neljä vakituista toimittajaa ovat saaneet jatkaa työtään urheilun parissa niin normaalisti kuin se näissä oloissa on ollut mahdollista.

– Olemme jatkaneet toimitustyötä suurin piirtein tavanomaisilla sivumäärillä. Toki meitä siirrettiin viikonlopuista arkeen ja illoista entistä enemmän aamuihin, mutta muuten olemme tehneet urheilua kaksi aukeamaa päivittäin ja pääsääntöisesti omin voimin, Kalevan urheilutoimittaja Kai Nevala kertoo.

Sisällöissä Kalevassakin on uutisoitu koronan vaikutuksista urheiluun, mutta sen lisäksi toimittajille on jäänyt aikaa kirjoittaa menneistä tapahtumista ja henkilöistä. Kalevan urheilutoimitus tekee etätöitä, mutta yksi toimittaja vuorollaan on käynyt taittamassa urheilun sivuja toimituksessa iltaisin. Haastattelut on tehty videoyhteydellä, mutta muutaman kerran Nevala on tavannut haastateltavan kasvokkain – tosin aina ulkotiloissa ja turvaetäisyydestä huolta pitäen.

– Videohaastattelu on ihan jees, mutta eihän se korvaa sitä henkeä, jota juttuihin saa kasvokkain haastateltaessa, kun näkee haastateltavan esimerkiksi harjoittelemassa tai tekemässä jotakin muuta urheiluun liittyvää.

Nevala on huomannut tilanteessa myös, että syvällisempiin juttuihin jää paremmin aikaa, kun ei tarvitse kiirehtiä ilta toisensa jälkeen erilaisissa urheilutapatumissa ja peleissä.

– Ehkä tulevaisuudessa esimerkiksi historiajutuille on suurempi tilaus.

Urheilutoimittajat kiertoon

Yle Urheilu reagoi nopeasti urheilutapatumien peruuntumiseen. Urheiluruutujen kestosta nipistettiin minuutteja pääuutislähetykseen, ja kaikki urheilutoimittajat, jotka pystyivät työskentelemään kotoa käsin, siirtyivät etätyöhön. He ovat kotioloissa tehneet myös inserttien spiikkejä, ja osa tv-juttujen leikkaajistakin editoi niitä etänä.

– Juontajien täytyy toki olla edelleen Pasilassa tekemässä Urheiluruutua, mutta he tekevät esimerkiksi maskeerauksen lähetystä varten itse ohjeistusten mukaan, Yle Urheilun päällikkö Joose Palonen kertoo.

Talossa etätöitä tekee Palosen mukaan noin 80–90 % henkilöstöstä. ”Uutta normaalia” Ylen urheilutoimitus on elänyt jo viikkoja, ja suuri osa toimittajista on päässyt tekemään töitä muilla osastoilla.

– Urheilun toimittajia on ollut uutistoimituksessa, tekemässä verkkojuttuja, juontajina korona-erikoislähetyksissä ja Yle-olohuoneen lähetyksissä. Niissä on ollut mukana toimittajien lisäksi myös ohjaajia ja lähetyskoordinaattoreita Yle Urheilusta.

Poikkeustilanne on mitannut toimituksen journalistista osaamista. Urheilun aihekirjo on laajentunut, ja urheilun merkitys yhteiskunnallisena ilmiönä on ollut juttujen kohteena. Tilanteessa on opin paikka kaikille urheilutoimituksille, myös Yle Urheilulle.

– Jokainen toimittaja voi yksilötasolla miettiä, mitkä asiat ovat omassa työssä tärkeitä. Rakenteellisella tasolla etätyön mahdollisuudet on huomattu, mikä palvelee tulevaisuutta, Yle Urheilun päällikkö Joose Palonen analysoi.

Lue lisää Petri Lahden, Kai Nevalan ja Joose Palosen ajatuksista uusimmasta Fair Play -lehdestä: Fair Play -lehti 2/2020.


Ylen talvistudio. Kuva: Yle Kuvapalvelu.   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Syyskuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat