Fair Play -lehti: Ilkan ja Pohjalaisen yhdistäminen myllää urheilutoimituksenkin perusteellisesti
11.3.2020 7:04 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Fair Play -lehti: Ilkan ja Pohjalaisen yhdistäminen myllää urheilutoimituksenkin perusteellisesti

Urheilutoimittaja Minna Kallasvuo on helmikuun alusta lähtien paiskinut töitä uudessa vanhassa maakuntalehdessä. Mediamyllerryksen suurimpia uutisia on ollut Pohjalaisen ja Ilkan yhdistäminen yhdeksi lehdeksi. Vaasassa ilmestynyt Pohjalainen ja seinäjokelainen Ilkka ovat yhdistyneet viimein samojen kansien sisään huolimatta erilaisista levikkialueistaan ja kovasta kilpailuasetelmasta.

Kun Kallasvuo meni 1990-luvun alussa Pohjalaiseen urheilutoimittajaksi, oli kaikki ainakin päällisin puolin hyvin. Molemmilla lehdillä oli iso urheilutoimitus: kummassakin vähintään viisi toimittajaa hieman laskentatavasta riippuen ja aluetoimitukset huomioiden.

Lehdillä oli vahvat levikit, mutta internetin tuleminen uutiskilpailuun alkoi vähitellen rapauttaa perinteisten medioiden taloutta. Netin ansaintalogiikkaa ei osattu hahmottaa ennen kuin median rakenteet horjuivat jo pahasti.

– Muutokset alkoivat lopulta nopeasti. Säästöt alkoivat purra, ja urheilutoimitukset yhdistettiin. Teimme muutamia vuosia yhdellä toimituksella kahta päivälehteä, kertoo Kallasvuo.

Vaasan ja Seinäjoen toimituksissa koottiin vuorotellen sivuja kumpaankin lehteen. Iltavuorossa saattoi joutua näpräämään jopa kahdeksan sivua, kun samat jutut eivät aina toimineet molemmissa julkaisuissa.

– Samalla urheilutoimittajien määrä väheni lihavista vuosista puoleen. Ennen syksyn 2019 yt-kierrosta meillä oli Vaasassa esimies ja yksi urheilutoimittaja sekä Seinäjoella kolme urheilutoimittajaa. Yt-neuvotteluissa muutoksen tuulet puhalsivat myrskylukemissa, kun lehdet päätettiin yhdistää ja vielä vähentää urheilutoimituksen vahvuus 1+3:een, kertoo Kallasvuo.

– Se aiheutti siirtymäkaudelle ajoittain kummallisen tilanteen ja työvoimapulaakin, kun emme voineet laittaa lähteneen urheilutoimittajan vuoroihin toimittajaa yt:n jälkivelvoitteiden vuoksi. Helmikuun alussa tilanne selkiytyi, kun jäljelle jäi vain yhden printtilehden tekeminen, mikä tietenkin hieman helpotti, taustoittaa Kallasvuo.

– On kuitenkin muistettava, että digituotanto lisääntyy jatkuvasti, joten ei yhden lehden urheilusivujen sisällön tuottaminen kahden sijasta ainakaan vähennä päivittäistä työtä.

Lajiprobleemaa

Ilkka-Pohjalaisen nimellä ilmestyvällä maakuntalehdellä on varmasti omat hankaluutensa. Esimerkiksi Vaasassa jääkiekolla on vahva asema, kun Seinäjoelta puuttuvat Suomen suosituimman lajin miesten pääsarjojen joukkueet. Sen sijaan Seinäjoen ympäristössä Etelä-Pohjanmaalla urheilun kesän työlistat ovat täyttyneet pääsääntöisesti pesäpallosta, joka taas on nykyisin Vaasan seudulla jäänyt varjoon.

– Muutenkin Etelä-Pohjanmaan urheilussa on tapahtunut paljon muutoksia. Esimerkiksi alueen perinteisistä menestyslajeista yleisurheilu on hiipunut. Uuden lehden sisältöä ajatellen on tehty paljon tutkimustyötä, mutta kaikille sopivan sisällön luominen on oma temppunsa, muistuttaa Kallasvuo.

Kahden maakuntalehden yhteen laskettu levikki oli noin 50 000, mutta uudessa markkinatilanteessa 1+1 on haastava laskutehtävä.

– Paljonkohan esimerkiksi Superpesikselle voisi olla tilaa, jotta se tyydyttäisi lukijoitamme alueen kaikilla osilla ja jotta toisaalla sitä ei koettaisi liialliseksi?” pohtii Kallasvuo.

Ratkaisuja lähdetään hakemaan neljän urheilutoimittajan voimin.

– Uudessa organisaatiossa ja tehtäväkuvien muututtua deski ottaa urheilusivujen kokoamisvastuuta. Deskin vahvuudessa ovat toimitussihteeri, käsittelevä toimittaja ja taittaja. Urheilun iltavuorolainen on jossain määrin mukana sivujen kokoamisessa, mutta deskin myötä urheilun ihmisellä pitäisi olla aikaa reagoida illan uutistapahtumiin. Kun yksi toimittaja joutui tekemään kahden lehden sivuja, reagointimahdollisuus oli olematon, sanoo Kallasvuo.

Lue lisää Minna Kallasvuon ajatuksista uusimmasta Fair Play -lehdestä: Fair Play -lehti 1/2020.


Urheilutoimittajat Petri Heikkinen ja Minna Kallasvuo
tarkastelivat uuden Ilkka-Pohjalaisen testiversiota
tammikuun puolivälissä I-Medioitten Vaasan toimituksessa.
Kuva: Jouko Hänninen/I-Mediat
.   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Syyskuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat