Fair Play -lehti: Pirisen HIFK-teos palkittiin vuoden 2019 parhaana
3.3.2020 16:03 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Fair Play -lehti: Pirisen HIFK-teos palkittiin vuoden 2019 parhaana

Pystyykö raumalaislähtöinen urheilutoimittaja-kirjailija, joka on syntynyt vasta vuonna 1977, kirjoittamaan HIFK:n ensimmäisestä, vuonna 1969 voitetusta jääkiekkomestaruudesta kirjan, jossa on aineksia Vuoden urheilukirjaksi? Vastaus saatiin Villa Kivessä Helsingissä 4. helmikuuta: Kyllä pystyy.

Vuoden urheilukirjana 2019 palkittiin Harri Pirisen teos HIFK Stadin kingit – Vuoden 1969 mestarijoukkue ja Carl Brewerin perintö. Teoksen on kustantanut Minerva Kustannus.

Vuoden urheilukirja -palkinto, viralliselta nimeltään Helge Nygrenin palkinto, on jaettu vuodesta 1980 lähtien. Vuoden urheilukirjan valitsee Urheilumuseon nimeämä palkintoraati, josta kerrottiin tarkemmin edellisellä aukeamalla. Raati perusteli tämänkertaista ratkaisuaan muun muassa sillä, että voittajateoksen aihe on taitavasti rajattu ja esittää ajankuvan tyylikkäästi ollen samalla kunnianosoitus yhdelle joukkueelle ja jääkiekon kasvuvuosien sukupolvelle.

Sysäys naapurin sedästä

Sysäyksen HIFK:n ensimmäisestä mestaruudesta kirjoittamiseen antoi Piriselle raumalainen, HIFK:ssa kaudet 1968–1971 pelannut Juhani Jylhä – tai tarkemmin ottaen Jylhän parin vuoden takainen poismeno.

– Kun olin vuoden vanha, Jylhän Jussi muutti perheineen meidän perheemme rivitalonaapuriksi Ihoden kylään, Pirinen kertoi.

– Pääsin jo pikkupoikana mukaan hänen muutamaa vuotta minua vanhempien poikiensa pihapeleihin ja sittemmin Jussin Datsunin kyydissä lukuisia kertoja katsomaan poikien treenejä ja pelejä Äijänsuolle. Vasta myöhemmin minulle alkoi vähitellen valjeta, kuinka kova pelimies naapurin Jussi-setä aikoinaan oli ollut.

Juhani Jylhä kuoli tammikuussa 2018.

– Jo pari vuotta ennen kuolemaansa Jussi itse ehdotti minulle kirjan tekemisestä hänen lätkämuistoistaan. Se jäi kuitenkin mietinnän asteelle, Pirinen totesi.

– Jussin siunaustilaisuudessa tapasin hänen HIFK-aikaisia pelikavereitaan. Samoihin aikoihin olin älynnyt, että se vuoden 1969 mestaruus oli HIFK:n ensimmäinen ja että siitä oli vuonna 2019 tulossa kuluneeksi 50 vuotta. Siitä kaikki lähti liikkeelle.

Lue lisää Vuoden urheilukirjasta uusimmasta Fair Play -lehdestä: Fair Play -lehti 1/2020.

Harri Piriselle korvaamattomana apunaVuoden urheilukirjan
tekemisessä olivat HIFK:n ensimmäisen mestarijoukkueen
elossa olevien pelaajien haastattelut. Pelaajista palkitsemistilaisuudessa
Villa Kivessä olivat paikalla Jorma Thusberg (vas.) ja Heikki Järn (oik.).
Myös HIFK:n jääkiekkomenestyksen luoja Göran Stubb, joka ei ollut
palkitsemistilaisuudessa paikalla, oli muisteloineen Pirisen kirjalle
tärkeä palanen. Kuva: Matti Hannula.


   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Syyskuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat