Fair Play -lehti: Vuoden urheilukirja: ”Kirjallisuutta me kirjoista loppupeleissä haemme”
2.3.2020 9:01 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Fair Play -lehti: Vuoden urheilukirja: ”Kirjallisuutta me kirjoista loppupeleissä haemme”

Urheilumuseon perustamaa Vuoden urheilukirja -palkintoa on jaettu vuodesta 1980 alkaen. Nyt valittu, Vuoden urheilukirja 2019, on siis järjestyksessään 40:s. Vuoden urheilukirja -palkinto on nykyisin viralliselta nimeltään Helge Nygrén -palkinto urheilutoimittaja ja -kirjailija, professori Helge Nygrenin (1924–1992) mukaan.

Urheilumuseon hallituksen valitsemaan Vuoden urheilukirja -valintaraatiin kuuluvat tätä nykyä Esko Heikkinen (puheenjohtaja), Juha Kanerva, Kristiina Kekäläinen, Susanna Luikku ja Mika Wickström. Luikkua lukuun ottamatta raatilaiset ovat Urheilutoimittajain Liiton jäseniä. Raadin työskentelyssä ovat lisäksi mukana esittelijänä ja sihteerinä Urheilumuseon tuottaja Matti Hintikka sekä asiantuntijana Urheilumuseon erikoistutkija Kalle Rantala.

Raadin kokoonpano on tietysti vuosien mittaan elänyt. Kekäläinen – raadin nuorin jäsen sekä iältään että ”virkaiältään – oli nyt valitsemassa neljättään, Kanerva viidettään. Nykyjäsenistä pisimpään raadissa on ollut Wickström, jonka romaani Kunniakierros palkittiin vuoden 1998 urheilukirjana. Raatiin tuli kutsu muutama vuosi sen jälkeen. Raatilaisten omat teokset eivät tietenkään voi olla ehdolla. Kanerva teki vuonna 2012 yhdessä Vesa Tikanderin kanssa kirjan Urheilulajien synty, joka palkittiin Vuoden urheilukirjana, mutta siis ennen kuin Kanerva sai kutsun valintaraatiin.

– Raadissa on nyt siis kolme miestä ja kaksi naista, eli ei sukupuolijakauma paljonkaan tasaisempi voisi olla. Toki tässä voisi yhtä hyvin olla kolme naista ja kaksi miestä, Heikkinen selvittää.

– Ja ikäjakaumakin on ihanteellinen: joukossamme on 1950-, 1960-, 1970- ja 1980-luvulla syntyneitä. WhatsApp-ryhmänä viestittelemme tiiviisti keskenämme, kokoonnumme useamman kerran vuodessa ja käymme aina läpi siihenastisen tarjonnan, selvittää työskentelytapaa puheenjohtajana vuodesta 2014 toiminut Heikkinen, jota edelsi Hilla Blomberg ja häntä puolestaan Anna Sorainen.

Museon missio

Puheenjohtaja Heikkinen näkee selvästi Urheilumuseon mission ja motiivin siihen, että se on aikoinaan perustanut tällaisen palkinnon.

– Että tehtäisiin urheilukirjoja ja että niitä luettaisiin.

On sanomattakin selvää, että osasta kirjoja näkee heti ensisilmäyksellä, ettei niistä ole Vuoden urheilukirjaksi.

– Toisaalta vuositasolla ei ole yhtään sellaista merkittävää urheilukirjaa, jota yksikään raatimme jäsenistä ei olisi lukenut, Heikkinen uskoo.
– Luettujen kirjojen määrä ei mene jäsenten kesken tasan. Mutta ei sen tarvitsekaan mennä, Wickström toteaa.
– Puheenjohtajamme on todella kova lukemaan, kenties Suomen kovin urheilukirjojen lukija, Wickström naurahtaa.
– Hän on suurenomainen apu tässä kokonaisuudessa.

Lue lisää Vuoden urheilukirja -palkinnosta uusimmasta Fair Play -lehdestä: Fair Play -lehti 1/2020.


Vuoden Urheilukirja -valintaraatilaiset yhteiskuvassa
Urheilumuseossa ennen ratkaisevaa tammikuista kokousta.
Edessä vasemmalta Susanna Luikku, Kristiina Kekäläinen ja
Juha Kanerva, takana vasemmalta Kalle Rantala (asiantuntijajäsen),
Mika Wickström, Esko Heikkinen ja Matti Hintikka (esittelijä).
Finalistikirjat on jaettu raatilaisten käsiin sattumanvaraisesti.
Kuva: Matti Hannula.


   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Elokuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat