Fair Play -lehti: Karu tilitys urheilutoimittajan arjesta
24.1.2020 8:42 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Fair Play -lehti: Karu tilitys urheilutoimittajan arjesta

Tapio Suominen oli urheilukansan suosikkiselostajia 30 vuoden mittaisen uransa ajan Ylessä. Tarvittiin karu sarja ikäviä tapahtumia, jotta urheilutoimittajan elämäkerrasta saatiin koskettavaa luettavaa. Jo kirjan nimi Urheiluhullu on taitavan sanankäyttäjän otsikko: Suomisen esiintymistavalle ominaisesti se viittaa sekä hänen suhteeseensa rakastamaansa urheiluun että lähes miehen tuhonneeseen sairauteen.

Kirjan dramatiikka kietoutuu Suomisen kokemaan masennukseen ja kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Suureen osaan teoksessa nousee, oikeastaan sankarittareksi saakka, Suomisen entinen vaimo Birgit. Hän piti ensin miehestään ja sitten entisestä avomiehestään hyvää huolta, tapahtui mitä tapahtui.

Suominen paukuttaa Lasse Lindqvistin kirjoittamassa tekstissä asioita rohkeasti ja häpeämättä. Hiipivä sairaus on varoittava esimerkki työtovereille ja esimiehillekin. Omalla tavallaan urheilutoimittajan uran kuopat paljastuivat Suomiselle jo hänen ensimmäisellä keikallaan helmikuussa 1990 Säkylässä järjestettyihin ampumahiihtokilpailuihin. Edellisenä iltana ravintolan pöydässä olleen vanhemman kollegan tunsivat muut asiakkaat, ja olut alkoi virrata seurueessa. Lähetysauton takana kilpailupaikalla tullut paha olo oli varma seuraus kosteasta illasta, mutta ei siitä ollut varoittavaksi esimerkiksi.

Vasta kevättalvi 2011 toi mukanaan vakavia oireita: Suominen tajusi vointinsa huonontuneen. Bratislavassa jääkiekon MM-kilpailujen Ylen kisaisäntä hyytyi työnsä ääreen. Finaalissa Suomi voitti Ruotsin 6–1, mutta kilpailut olivat studioisännälle koettelemus.

Lue lisää Markus Karjalaisen kirjoittamasta Urheiluhullu-kirja-arviosta uusimmasta Fair Play -lehdestä: Fair Play -lehti 4/2019.   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Syyskuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat