Fair Play -lehti: Kieli pelittämään
3.1.2020 10:14 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Fair Play -lehti: Kieli pelittämään

Miten mestaruuksista tulisi kirjoittaa, jotta menisi oikein? Voittaako Suomi jääkiekossa maailman mestaruuden vai maailmanmestaruuden? Entä jalkapallossa: voittaako Saksa Euroopan mestaruuden vai Euroopan-mestaruuden?

Maailmanmestaruus ja maailmanmestari ovat tietenkin yhdyssanoja. Kirjoitusasun voi tarkistaa yleiskieltä kuvaavasta Kielitoimiston sanakirjasta.

Erisnimen sisältävistä mestari- ja mestaruus-ilmauksista on ohje Kielitoimiston ohjepankissa. Ne voidaan kirjoittaa kahdella tavalla: Suomen mestari tai Suomen-mestari, Euroopan mestaruus tai Euroopan-mestaruus. Suomessa yleiset mestaruuden ilmaukset on mahdollista kirjoittaa myös kuten maailmanmestaruus ja maailmanmestari eli pienellä alkukirjaimella ja yhteen: esimerkiksi suomenmestari ja euroopanmestaruus.

Mutta pitäisikö kirjoittaa ”vuoden urheilija” vai ”Vuoden urheilija”? Palkintojen ja niihin rinnastuvien kunnianosoitusten nimistä ollaan laatimassa erillistä ohjetta Kielitoimiston ohjepankkiin. Kummallekin kirjoitustavalle on perusteensa, joten isokin alkukirjain on näissä tapauksissa mahdollinen, siis Vuoden urheilija käy. (Tavaramerkki kannattaa kirjoittaa julkisessa viestinnässä yleiskielen suositusten mukaisesti, vaikka rekisteröity kirjoitustapa on toinen.)

Fair Play -lehden uudella Kieli pelittämään -palstalla käsitellään urheiluun liittyviä kieliasioita monenlaisista näkökulmista. Palstan sisällöstä vastaavat Kotimaisten kielten keskuksen asiantuntijat (www.kotus.fi). Lue lisää uusimmasta Fair Play -lehdestä: Fair Play -lehti 4/2019.   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Syyskuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat