Fair Play -lehti: Outo, erikoinen ja ristiriitainen Doha
27.12.2019 11:49 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Fair Play -lehti: Outo, erikoinen ja ristiriitainen Doha

Yleisurheilun MM-kilpailut oli vain alkulämmittely kolmen vuoden päästä siintävään jalkapallon MM-lopputurnaukseen. Doha on yksi suuri rakennustyömaa. Kaikki tähtää vuoden 2022 kisoihin.

Kuljettajia olivat muun muassa Jamal, Fahath, Yousuf, Asad, Jaleel, Ruzen sekä eri Mohamed monta kertaa. He olivat yleensä Intiasta, Sri Lankasta tai Pakistanista, joskus Bangladeshista tai Indonesiasta. Moni heistä on ollut Qatarissa jopa 15 vuotta. Lähes kaikilla on perhe kotimaassaan, missä he käyvät vuosittain – tuomassa elannon kotiin. Jotkut olivat palanneet kotimaahansa vain tullakseen takaisin Qatariin. Kamal, Mohamed ja muut sanovat, että kotiin riittää viemistä, kun jaksaa ajaa päivittäin. He ovat Uber-kuljettajia Dohassa. Kahdeksan kilometrin matka perusautolla maksaa noin 12 rialia eli kolme euroa. Uber ottaa päältä 25 prosenttia, toinen firma perii autosta 80 rialia (20 euroa) päivässä.

Nämä miehet ovat siirtotyöläisiä, joita pystyi haastattelemaan Dohassa. Uber toimi moitteettomasti, joten riitti, kun istahti etupenkille ja alkoi puhua englantia. Yksi kuljettaja sen sanoi: kaikkihan me olemme täällä työn ja rahan vuoksi. Etupenkiltä näki usein niitä toisia siirtotyöläisiä, joilla ei ollut ulkona samanlaiset oltavat kuin kuljettajilla ilmastoiduissa autoissaan. Heiltä ei saanut haastattelua.

Dohan MM-kilpailuissa oli paikan päällä kuusi suomalaisen printtimedian toimittajaa ja yksi kuvaaja, jotka asuivat samassa hotellissa. Sen lisäksi sinivalkoiseen rosteriin kuuluivat perinteiseen tapaan ainakin Yle, MTV, STT ja Lehtikuva. Koska meidät oli isketty samojen seinien sisälle, suomalaispoppoo oli normaalia tiiviimmin keskenään tekemisissä. Yhteiset Uber-matkat olivat kuin kokoontumisajo, jossa vaihdettiin ajatuksia ja mielipiteitä Qatarista sekä muisteltiin menneitä urheilutapahtumia.

Sietämättömän kuumuuden ja kosteuden yhdistelmän vuoksi ulkona työskenteleminen oli raskasta. Esimerkiksi yöllä järjestetyt maratonit ja kävelyt saivat toimittajatkin läpimäriksi. Stadion oli – kuten hyvin tiedämme – ilmastoitu, ja se takasi mediallekin erittäin siedettävät työolosuhteet. Suomen kirjoittavat toimittajat oli stadionilla pantu pahnan pohjimmaisiksi, mutta se oli meille pieni lottovoitto. Olimme alimmalla rivillä lähes suoraan maaliviivan kohdalla. Mixed zonelle oli näppärä matka. Työpäivät venyivät tyypilliseen yleisurheilukilpailujen tapaan kellon ympäri.

Lue lisää Kai Nevalan ajatuksista uusimmasta Fair Play -lehdestä: Fair Play -lehti 4/2019.


Lehtikuvan Martti Kainulainen (vas.) otti Dohassa yhteiskuvan,
johon eksyi suomalaistoimittajien lisäksi seitsenottelija Maria
Huntington. Vuodenvaihteessa täysin palvelleena eläkkeelle
jäävä Kainulainen on ottanut neljän vuosikymmenen ajan ryhmäkuvia
urheilutoimittajista. Kuvassa Kainulaisen ja Huntingtonin lisäksi Joska
Saarinen, Pasi Rein, Tapani Salo, Petra Manner, Kai Nevala, Ari Pusa,
Santtu Silvennoinen, Tommi Roimela, Atte Husu ja Suomen joukkueen
tiedottaja Tapio Nevalainen. Kuva: Martti Kainulainen.


   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Syyskuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat