Fair Play -lehti: Vuoden urheilija -valinnat kertovat Pohjoismaiden urheilukulttuurista
27.12.2019 11:24 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Fair Play -lehti: Vuoden urheilija -valinnat kertovat Pohjoismaiden urheilukulttuurista

Ampumahiihtäjä Hanna Öberg, Ruotsi; yleisurheilija Jakob Ingebritsen, Norja; tennispelaaja Caroline Wozniacki, Tanska; jalkapalloilija Sara Björk Gunnarsdóttir, Islanti ja Iivo Niskanen, Suomi, valittiin vuoden 2018 urheilijoiksi Pohjoismaissa.

Ruotsin Radion (SR) urheilutoimituksen perustama Jerringpriset on suomalaisille tutuin muissa Pohjoismaissa vuoden parhaalle urheilijalle myönnettävistä palkinnoista. Viime vuoden palkinnon sai Pyeongchangin talviolympialaisissa ampumahiihdon kultaa voittanut Hanna Öberg.Hän vei palkinnon niukalla äänierolla yleisöäänestyksessä toiseksi tulleeseen suunnistaja Tove Alexanderssoniin. Lopputuloksissa eroksi muodostui 2 315 ääntä. Kaikkiaan valintaan osallistui 479 749 innokasta ruotsalaista urheilun seuraajaa.

Jerringprisetin ehdokaslistan laatii Sveriges Radion urheilutoimituksen asettama raati. Yleisö saa äänestää ehdokkaista suosikkiaan. Vuosina 2016 ja 2017 äänestysmenettely sai kovaa kritiikkiä. Vuoden 2016 äänestyksen voitti ratsastaja Peder Fredricson, joka saavutti hopeaa Rion olympialaisten esteratsastuksessa. Taakse jäi golfin British Openin kautta aikain ensimmäinen ruotsalainen voittaja Henrik Stenson.

Fredricsonin skandaalinmakuinen valinta ei jäänyt viimeiseksi, sillä hänet valittiin Ruotsin parhaaksi urheilijaksi heti seuraavana vuonna. Tällä kertaa kakkoseksi jäi uinnin kaksinkertainen pitkien ratojen maailmanmestari Sarah Sjöström.

Norjassa runsaudenpula menestyjistä

Maileri Jakob Ingebritsen valittiin vuoden 2018 Norjan parhaaksi urheilupersoonaksi (urheilija tai valmentaja) ohi Etelä-Korean talviolympialaisten 21 mitalistin. Näiden joukossa oli muun muassa maastohiihtäjä Marit Björgen, joka voitti viisi olympiamitalia – siis kaikilla matkoilla, joille hän osallistui. Lisäksi arvokilpailut ja kausi jäivät kaikkien aikojen naishiihtäjän uran viimeisiksi.

Norjalaiset urheilutoimittajat ovat valinneet vuoden urheilijan tai valmentajan (Årets idrettsnavn) vuodesta 1948 lähtien. Useimmin palkinnon on saanut yleisurheilun edustaja, 19 kertaa, ja toiseksi eniten valintoja on osunut maastohiihtoon, 13 kertaa. Talvilajien urheilija (maastohiihto, ampumahiihto, alppihiihto, pikaluistelu ja mäkihyppy) on saanut eniten norjalasten urheilutoimittajien ääniä 56 kertaa. Kesälajien edustajat ovat saaneet huomionosoituksen yhteensä 13 kertaa.

Naisurheilijat eturivissä Tanskassa

Tanskassa vuoden urheilijapersoonan tai joukkueen valitsee paikallinen Olympiakomitea yhdessä maan suurimman sanomalehden Jyllands-Postenin kanssa. Vuoden 2018 palkinnon voitti tennistähti Caroline Wozniacki. Hän sai saman huomionosoituksen ensimmäisen kerran jo läpimurtokaudellaan 2010, jolloin hän nousi WTA-listan ykköseksi. Tanskassa nainen on saanut Årets Sportsnavn -palkinnon kahdeksan kertaa 11 edellisestä valinnasta.

Maan palkittujen urheilijoiden lajikirjo kertoo, että Tanska on kesäurheilulajien maa. Vuodesta 1991 jaetun palkinnon on aina voittanut kesälajin edustaja, jos autourheilukin siihen kategoriaan lasketaan. Tom Kristensen voitti Le Mansin 24 tunnin ajon peräti yhdeksän kertaa ja tuli valituksi vuosina 2002 ja 2005 Tanskan parhaaksi urheilijaksi.

Islanti on joukkueurheilumaa

Islannissa vuoden urheilija -palkinto on jaettu vuodesta 1956 lähtien. Viime vuonna palkinnon sai jalkapalloilija Sara Björk Gunnarsdóttir. Hän voitti Saksan Bundesliigan mestaruuden ja cupin Wolfsburgin riveissä.

Maassa on arvostettu joukkueurheilussa menestyneitä, sillä 2000-luvulla ainoastaan neljä yksilöurheilijaa on pokannut palkinnon. Islannin urheiluammattilaisten yhdistys, ÍSÍ, valitsee vuoden urheilijan lisäksi vuoden joukkueen ja valmentajan.

Lue lisää uusimmasta Fair Play -lehdestä: Fair Play -lehti 4/2019.


Peder Fredricson sai vuoden 2017 Ruotsin radion
urheilutoimituksen perustaman Jerringpriset-palkinnon.
Kuva: Sveriges Radio/Alexander Donka.   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat