Fair Play -lehti: ”Reklaamiarvo”
21.12.2019 9:13 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Fair Play -lehti: ”Reklaamiarvo”

Mikä on tärkein kriteeri Vuoden Urheilijan valinnassa? Eri lajien vertaaminen on mahdoton tehtävä, ja melkoinen fakiiri täytyy olla, jotta pystyy määrittelemään urheilijoiden suoritusten arvon lajiryhmän sisälläkin. Jos tarkasteltaisiin pelkästään mitalien määrää, äänestystä ei tarvittaisi, vaan silloin riittäisi laskutoimitus.

Urheilutoimittajia on usein syytetty vanhoillisuudesta ja perinteisten suomalaislajien suosimisesta äänestyksessä. Kritiikkiä on sadellut erityisesti palloiluväen keskuudesta ja maailmalla suosittujen lajien, kuten tenniksen ja golfin, harrastajilta. Heidän mukaansa äänestäjät eivät ymmärrä, mitä lajeja maailmalla seurataan laajasti.

Näissä lajeissa suomalaisurheilijoiden on lähes mahdotonta nousta maailman kymmenen parhaan eliittiryhmään globaalin kilpailun takia, mutta jo sijoitus TOP20:ssä edellyttäisi Vuoden Urheilijaksi -kruunaamista, kuuluu kriitikoiden perustelu. Esimerkiksi Jarkko Nieminen ja Mikko Ilonen ovat tehneet Suomea tunnetuksi, vaikka eivät koskaan nousseet lajeissaan aivan terävimpään kärkeen. Siitä huolimatta kumpikaan ei ollut koskaan lähelläkään ykköstilaa Vuoden Urheilijasta äänestettäessä.

Valtion urheilulautakunnan ohjesäännössä vuodelta 1924 määritettiin urheilujärjestöjen valtionavun suuruuden yhdeksi kriteeriksi se, ”missä määrin kukin niistä tekee edullisella tavalla Suomea tunnetuksi ulkomailla”. Näin kirjoittaa tutkija Erkki Vasara Valtion liikuntahallinnon historia -teoksessaan (Liikuntatieteellinen seura 2004).

Vaikka Vuoden Urheilijan palkitseminen alkoi vasta vuosikymmeniä myöhemmin eli 1947, valinnassa on muistutettu saavutusten ”reklaamiarvoa” maailman silmissä. Syksyllä 1947 Urheilutoimittajain Kerhon asettama kolmimiehinen toimikunta laati valinnalle kriteerit, joiden mukaan jäsenistö sitten äänesti. Ne olivat 1) saavutetut tulokset, 2) kilpailujen luonne, 3) suorituksen yllätyksellisyys, 4) suoritusten mainosarvo, 5) kilpailuvarmuus ja 6) esiintyminen julkisuudessa kilpailujen ulkopuolella.

Alkuperäisissä kriteereissä mainittua ”mainosarvoa” on mitattu ennen kaikkea arvokisamitaleilla. Kriteeri on satanut hiihtäjien ja ennen kaikkea yleisurheilijoiden laariin. Rata- ja kenttäurheilu on kerännyt 21 ykköstilaa, ja lisäksi ratakelaaja Leo-Pekka Tähti rullasi voittoon yleisurheiluareenalla.

Lue lisää Juha Kanervan
kolumnista uusimmasta Fair Play -lehdestä: Fair Play -lehti 4/2019.


Juha Kanerva.


   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Elokuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat