Fair Play -lehti: Urheilutoimittajain Liiton jäseniä on useassa roolissa
4.10.2019 8:13 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Fair Play -lehti: Urheilutoimittajain Liiton jäseniä on useassa roolissa

Perinteisten urheilutoimitusten väki on vähentynyt kiihtyvää vauhtia viime vuosina. Takavuosien suuret urheilutoimitukset ovat muuttuneet vain muutamien toimittajien vahvuisiksi yksiköiksi. Joskus elettiin aikaa, jolloin osa iltavuoron väestä pakeni paikalta, jotta päät eivät olisi kolisseet yhteen kiivaassa taittotyössä.

Samaan aikaan työt ovat kuitenkin lisääntyneet. Mediat yrittävättarjota kuluttajille urheilua lähes yhtä laajassa kirjossa kuin ennenkin, mikä on johtanut ratkaisuihin, joita pyrittiin puhdasoppista journalismia varjellessa välttämään. Seurat ja lajiliitot ovat oppineet viestinnän merkityksen, ja mediat käyttävät yhä enemmän usein lähes painokelpoisena tarjottua valmista materiaalia. Hyvin usein lehtien palstoilta ja niiden nettisivuilta on luettavissa, että uutinen on laadittu tiedotteen perusteella. Tavallista on sekin, että hyvän tiedotteen teksti toistetaan mediassa sanasta sanaan.

Osa freelance-urheilutoimittajista työskenteleekin kaksoisroolissa – samana päivänä toimitetaan journalistista materiaalia ja myös tehdään viestintää.

Nykyään omassa viestintä- ja media-alan yrityksessään Mint Mediassa työskentelevä Petra Olamo tuli aktiiviurallaan tunnetuksi maailmancupia ja arvokilpailuja kiertäneenä alppihiihtäjänä. Hän toimi uransa jälkeen Suomen Hiihtoliiton alppilajeista vastaavana tiedottajana, ja lyhyen Hiihtoliiton pestin jälkeen hän tuli tutuksi toimittajana urheilua seuraaville. Hän on ollut Ylen urheilutoimituksen kanavilla ja kuulunut MTV Sportin alppihiihdon selostajakaartiin. Viime vuodet Olamo on selostanut Eurosportilla.

– Menin Canal+:lle töihin tiedottajaksi, mutta Bonnierin ostettua sen huomasin pian olevani Maikkarilla muun muassa selostamassa alppihiihtoa.

Olamo kertoi Urheilutoimittajain Liiton Urheilutoimittajapäivillä, että hänen kilpakumppaninsa Tanja Poutiaisen kilpailujen seuraaminen toimittajana oli mielenkiintoista työtä.

– Olimme harjoitusleireillä ja kisamatkoilla yhdessä paljon. Toimittajana Tanja oli minulle eräänlainen akilleenkantapää, kun olimme olleet vuosikymmenen yhdessä reissuilla.

– Tiesin paljon Tanjasta, mutta aina en saanut kaikkia asioita juttuihini. Tanja saattoi paljastaa jotain mielenkiintoista vasta jälkeenpäin, kun uutisoitavaa aiheessa ei enää ollut.

Lue lisää Petra Olamon ajatuksista uusimmasta Fair Play -lehdestä: Fair Play -lehti 3/2019.


Petra Olamon tie on kulkenut urheilu-uran jälkeen
alppihiihtäjästä tiedottajaksi, toimittajaksi ja asiantuntijaksi.
MTV:llä Olamo antoi vuonna 2014 asiantuntijan kommentteja
Antti Haajasen haastattelussa. Kuva: Nisse Schmidt
.


   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat