Fair Play -lehti: Urheilujournalismin vastarannan kiiski Seppo Pänkäläinen pitää kiinni perinteistä
4.10.2019 7:41 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Fair Play -lehti: Urheilujournalismin vastarannan kiiski Seppo Pänkäläinen pitää kiinni perinteistä

Keskisuomalaisen tuottaja ja tutkija Seppo Pänkäläisen mukaan urheilujournalismi on huonoimmillaankin journalismia, jota mediassa pitäisi olla. Ihmiset haluavat seurata urheilua.

Pänkäläisen mukaan kilpaurheiluna voidaan pitää lajeja, joilla on perinteitä. Urheilutoimittajat ovat pitäneet niistä kiinni, ja jokaisessa toimituksessa on ollut kuhunkin lajiin perehtynyt lajiniilo. Pänkäläinen valotti ajatuksiaan Urheilutoimittajain Liiton Urheilutoimittajapäivillä.

– Tällä perinteellä olen määritellyt, mikä on huippu-urheilua. Aina, kun Suomeen on ilmestynyt uusi laji, medioissa on pitänyt pohtia, millä painoarvolla sitä hoidetaan ja kuka sitä seuraa. Vaikka maailma muuttuu, Pänkäläisen mielestä urheilujournalismin perusta on säilynyt.

– Ne laatutekijät, jotka ovat olleet suomalaisessa urheilujournalismissa sen historian alusta alkaen, eivät ole muuttuneet ollenkaan.

Tällä jyväskyläläinen viittaa siihen, millaista sisältöä medioissa urheilusta on ja millaista sisältöä yleisö haluaa kuluttaa.

– Se tarkoittaa miesten huippu-urheilua. Välillä mukaan pyrkii uusia lajeja, ja se voi onnistua, jos tällaisessa lajissa Suomi saa menestystä ja lajissa on joku menestyvä tyyppi.

Pitkän linjan urheilujournalistin mukaan tämä tarkoittaa esimerkiksi paraurheilun osalta sitä, että kun sen muutamat nimiurheilijat, Leo-Pekka Tähti etunenässä, lopettavat, laskee yleisön ja median kiinnostus välittömästi.

– Yle pitää paraurheilua esillä, mutta kaupallisia kanavia kiinnostavat vain menestyslajit: lätkä, formulat, ralli ja niin edelleen.

Lue lisää Seppo Pänkäläisen ajatuksista uusimmasta Fair Play -lehdestä: Fair Play -lehti 3/2019


– Ne laatutekijät, jotka ovat olleet suomalaisessa
urheilujournalismissa sen historian alusta alkaen,
eivät ole muuttuneet ollenkaan, sanoo tutkija Seppo
Pänkäläinen.
Kuva: Matti Hannula.


   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat