Fair Play -lehti: Naisten urheilu saa yhä enemmän palstatilaa
2.10.2019 17:18 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Fair Play -lehti: Naisten urheilu saa yhä enemmän palstatilaa

Miesten urheilu on hallinnut television urheilulähetyksiä ja lehtien urheilusivuja. Naiset ovat jääneet vähemmälle huomiolle, mutta ajat ovat nyt muuttumassa. Naisten urheilu on saanut viime aikoina selvästi aikaisempaa enemmän julkisuutta.

Yle Urheilu alkoi selvittää noin kolme vuotta sitten sitä, miten tasa-arvo toteutui niin tv:ssä, radiossa kuin verkossakin. Urheiluruudun osalta oli jo ennestään tietoa naisten urheilun näkyvyydestä jutuissa, mutta verkon puolelle hankittiin seurantatyökalu, jota käytetään edelleen.

– Kartoitimme tilanteen ja havaitsimme, että yksilölajeissa ei ole näkyvyyden kannalta juurikaan merkitystä, onko urheilija mies vai nainen. Sen sijaan palloilulajeissa jopa 90 prosenttia jutuista on saatettu tehdä miesten otteluista, Yle Urheilun toimituspäällikkö Joose Palonen
lyö tylyjä lukuja pöytään.

Näin suuria eroja kukaan ei voi muuttaa yhdessä yössä, mutta vähitellen koko toimitus on saatu mukaan talkoisiin.

– Näimme, että naisten urheilussa on paljon potentiaalia, kiinnostavia tarinoita. Se on kiinnostavampaa kuin on ajateltu. Toimittajamme ovat alkaneet kiinnittää huomiota siihen, ovatko tehneet koko vuoronsa ajan juttuja vain miesten urheilusta, Palonen kertoo.

Viime vuosina on saatu aikaan merkittäviä muutoksia.

– Verkossa tuorein kuukausiraportti (heinäkuu) kertoo, että 35,5 prosenttia verkkojutuissa mainituista henkilöistä oli naisia. Todella hyvä luku, johon emme ole aikaisemmin yltäneet, Palonen valottaa.

Luku ei kerro suoraan, miten suuri osa jutuista käsitteli naisurheilua. Naistenkin urheilussa valmentajat tai järjestöjen johtohenkilöt ovat usein miehiä.

Hesari haluaa naisetkin lukemaan urheilusivuja

Myös Helsingin Sanomissa tehdään uutterasti töitä, jotta tasa-arvo toteutuisi urheilusivuilla niin hyvin kuin mahdollista. Mutta lehdelle on vähintään yhtä tärkeää, että naiset saataisiin houkuteltua lukemaan urheilujuttuja.

– Haluamme tavoittaa sellaista lukijakuntaa, jota meillä ei vielä ole. Olen todella iloinen siitä, että olemme oppineet tekemään juttuja, joita lukevat muutkin kuin vain urheilun suurkuluttajat, Helsingin Sanomien urheilutoimituksen esimies Erkki Kylmänen toteaa.

Naisten osuus HS:n urheilusivujen lukijoista on ollut kovassa nousussa. Analytiikka kertoo, että Hesarin urheilun digipuolen lukijoista 56 prosenttia on miehiä ja 44 prosenttia naisia. Kylmänen muistuttaa, että aiempina aikoina jopa 70-80 prosenttia lukijoista oli miehiä.

– Nykymaailmassa olisi höperöä ajatella, että Hesarin tapaisessa päivälehdessä olisi osasto, joka olisi suunnattu käytännössä vain miehille. Eihän siinä olisi mitään järkeä, Kylmänen painottaa.

Laskurit seuraavat päivittäin, miten monta miestä ja naista on mainittu julkaistuissa urheilujutuissa.

– Itse asiassa tänään meillä on ollut todella hyvä naisten päivä. Viimeisen vuorokauden aikana 40,7 prosenttia urheilujutuissa mainituista henkilöistä on ollut naisia, Kylmänen taustoittaa tilannetta elokuisena iltapäivänä.

Lue lisää Joose Palosen ja Erkki Kylmäsen ajatuksista uusimmasta Fair Play -lehdestä: Fair Play -lehti 3/2019.


Suomen pika-aiturinaiset kamppailivat Paavo Nurmen
kisoissa Turussa: Annimari Korte (vas.), Nooralotta Neziri
ja Julia Enarvi.
Kuva: SUL/Anssi Mäkinen.


   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Elokuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat