Fair Play -lehti: Meistä on tehty jo lähes robotteja
1.10.2019 15:58 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Fair Play -lehti: Meistä on tehty jo lähes robotteja

Suuntaus on pelottava. Urheilutoimitusten henkilömäärät pienenevät nopeaa vauhtia. Isoissakin maakuntalehdissä alkaa olla kolmen henkilön toimituksia. Väen vähentyminen on lähes yleisin keskustelun aihe kollegoiden kanssa.

Eikä tilanne muutu viestintäpuolellakaan. Esimerkiksi taloushankaluuksiin ajautunut Suunnistusliitto iski irtisanomisissaan nimenomaan viestintään. Kun aiemmin Suunnistusliiton viestinnässä oli mukana kolme henkilöä, on siellä jatkossa vain yksi. Ja nyt puhutaan lajista, joka tarvitsisi ehdottomasti vahvan viestintäosaamisen. Suunnistus on erinomaisessa maineessa ja harrastajamäärä on nousussa, mutta silti se ei laajasti näy mediassa, ja osin siksi suosiota ei ole onnistuttu muuttamaan euroiksi.

Summattuna edellinen. Meitä urheilun viestintäalan tekijöitä on paljon vähemmän kuin muutama vuosi sitten. Valitettavasti meitä taitaa silti olla enemmän kuin tulevaisuudessa. Samalla työmäärä on monestakin syystä lisääntynyt. On helppoa ymmärtää, että ollaan tultu erittäin kiviselle tielle.

Seurasin taannoin Twitterissä erästä keskustelua. Siinä muutamat maakuntalehtien toimittajat "kehuivat", kuinka paljon oli työvuoroon mahtunut työtä. Sivutolkulla taittamista, reilusti yli 10 000 merkkiä kirjoittamista ja kaikkea muuta sälää. Tätä illasta toiseen ja viikosta viikkoon. Kenties vuodesta vuoteenkin. Katsoin keskustelua ihastellen ja ihmettelin, että ovatpa kovia tekijöitä. Toisaalta seurasin sitä kauhulla. Tähänkö on todella tultu?

Muutama vuosi sitten toimituksiin alkoi ilmestyä kirjoitusrobotteja tai ainakin niillä peloteltiin toimittajia. Ja kyllähän sitä säikähdettiinkin. "Nyt ne robotit vievät meidän työn", saatettiin todeta. Nyt tilanne on muuttunut. Sen sijaan, että niitä kalliita robotteja olisi joka paikkaan ilmestynyt, meistä tekijöistä on tehty robotteja.

Kuulostaa hurjalta ajatukselta, mutta mitäpä muuta me maakuntalehtien urheilutoimittajat alamme olla. Äsken mainitsemani Twitter-keskustelu on kelpo todiste. Keskustelussa ilmenneitä työmääriä ei oikein enää ihminen tee. Tekijän täytyy olla, ainakin melkein, robotti.

Lue lisää Tommi Roimelan kolumnista uusimmasta Fair Play -lehdestä: Fair Play -lehti 3/2019.


Tommi Roimela haastattelemassa Nooralotta Neziriä
syyskuussa Jyväskylän yleisurheilukentällä.


   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Syyskuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat