Fair Play -lehti: Maakunnan media on ollut edelläkävijä
1.10.2019 15:25 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Fair Play -lehti: Maakunnan media on ollut edelläkävijä

Maakunnan mediaa pidetään edelleen resursseiltaan ja myös toteutukseltaan monessa mielessä valtakunnan tasolla ja myös pääkaupunkiseudulla toimivaa mediaa ”heikompana astiana”. Porilaisen mediatutkijan, filosofian tohtori Riikka Turtiaisen mukaan asia voidaan nähdä toisinkin.

Itse vuosia jalkapalloa huipputasolla pelannut Turtiainen sanoo, että maakunnissa tehtävä työ on joissain asioissa selvästi edellä sitä, mihin valtakunnanlaajuisesti on pystytty.

– Jos ottaa esimerkiksi vaikkapa palloilupelit, jalkapallon tai pesäpallon, niin porilainen Satakunnan Kansa raportoi niistä aivan eri tasolla kuin yksikään pääkaupunkiseudulla toimiva media. Porissa peleistä on lehdessä isot jutut, kun jossain Helsingin Sanomissa ei julkaista välttämättä edes sarjataulukkoa pääsarjakierroksen jälkeen, Turtiainen vertaa.

– Totuuden nimissä täytyy kuitenkin myöntää, että naisten joukkuepelit näkyvät nykyisin ihan eri tavalla, mitä ne näkyivät vielä muutama vuosi sitten. Paras esimerkki tästä on tietysti naisten jalkapallon MM-turnaus, johon Yle panosti näyttävästi. Ensimmäistä kertaa mukana olivat myös asiantuntijat ja katsojia taustoihin perehdyttävä kisastudio, hän jatkaa.

– Kysymys ei ole pelkästään miesten ja naisten välisestä tasa-arvosta, vaan myös yhteiskunnallisten epäkohtien huomioimisesta, muistuttaa Turtiainen.

”Hyvä buumi päällä”

Turun yliopiston Porin yksikössä opettajana toimivan Turtiaisen mukaan suomalainen media on tasa-arvon toteuttamisessa jopa selvästi edellä esimerkiksi saksalaista mediaa.

– Meillä ylitettiin jo muutama vuosi sitten yksi iso periaatteellinen raja, kun Marianne Miettinen nostettiin asiantuntijaksi miesten jalkapalloa käsitteleviin lähetyksiin. Nyt Saksassa ollaan samassa vaiheessa ja naiset saavat niskaansa paskaa ihan yhtä paljon, mitä Miettinen sai aloittaessaan. Suomessa sukupuoleen ei kiinnitetä enää ollenkaan huomiota, vertaa Turtiainen.

– Suomessa on hyvä buumi päällä, ja toivottavasti se myös jatkuu sellaisena.

Lue lisää Riikka Turtiaisen ajatuksista uusimmasta Fair Play -lehdestä: Fair Play -lehti 3/2019.


Riikka Turtiainen toivoo, että suomalainen
urheilujournalismi tarttuisi entistä tiukemmin
kiinni myös urheiluun liittyviin yhteiskunnallisiin
kysymyksiin. Nykyisellään tilanne on karrikoiden
se, että esimerkiksi ennen Venäjällä järjestettäviä
isoja kilpailuja kyllä kritisoidaan, mutta kilpailujen
alkaessa kritiikki loppuu kuin seinään.   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat