Fair Play -lehti: Marko Lempinen heittäytyy työlleen: ”Tutkiva urheilujournalismi on kiehtovaa”
1.10.2019 14:26 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Fair Play -lehti: Marko Lempinen heittäytyy työlleen: ”Tutkiva urheilujournalismi on kiehtovaa”

Toimittaja Marko Lempiselle työ on elämäntapa. Se merkitsee jatkuvaa kehittymistä, heittäytymistä, altistumista kritiikille ja kateudelle. Mutta vastapainoksi tulee myös kiitosta, eikä mitään voita sitä tunnetta, kun omalla työllä maailmasta tulee vähän parempi paikka.

Lempisen lokerointi ei käy käden käänteessä. Toimittajan uraan perehtymällä selviää nopeasti, että hänen aivojensa jälki näkyy mediakentän monilla osa-alueilla. Urheilusta se lähti, mutta Lempisen kynä on sauhunnut niin politiikan, viihteen kuin kulttuurin kentillä.

Lempisen metodeihin pohjautuen on julkaistu niin lööppiä, skuuppia kuin kirjoja ja hitaampaakin poljentoa edustavia juttuja. Ilta-Sanomien erikoistoimittajana työskentelevä Lempinen on viimeisen kymmenen vuoden aikana meritoitunut myös tutkivan journalismin osaajana.

– Roolini toimituksessa on muodostunut melko vapaaksi. Päivittäisen tulosurheilun kanssa en ole enää juurikaan tekemisissä suurtapahtumia ja arvokisoja lukuun ottamatta, ja työkenttä on laajentunut myös urheilun ulkopuolelle. Työn alla on erityisesti niin ilmiöitä kuin tutkivan journalismin juttuja, Lempinen kertoo.

Suuntaus näyttäisi olevan pysyvä. Tutkivan journalismin asema on Lempisen mukaan Ilta-Sanomien toimituksessa kasvamaan päin, eikä sen olemassaolon tarkoitusta kyseenalaisteta. Päinvastoin.

– Urheilu ja urheilun seuraaminen ovat elämäntapa. Oma kiinnostukseni ja intohimoni ovat ajaneet työnkuvaani tutkivampaan suuntaan, ja samaan aikaan esimiestasolta asti on tuettu ja kannustettu tutkivaan työotteeseen.

– Hyvä työ on puolestaan tuonut tunnustusta työlle ja kiitosta lukijoilta, jolloin jatkuvuuden kehä on rakentunut, Lempinen kertoo.

Ammatillinen kunnianhimo ja intohimo ajavat entistä jääkiekkomaalivahtia eteenpäin nykyisessä työssään.

– Tutkiva urheilujournalismi on kiehtovaa. Siinä, jos missä toimittaja huomaa oppivansa koko ajan uutta. Työ on jatkuvaa kehittymistä, ja valmiiksi ei tässä tule koskaan.

– On palkitsevaa, kun asioita tutkii, ja välillä joutuu faktojen ja johtolankojen kanssa umpikujaan, mutta sitten sitkeä työnteko lopulta tuo palkinnon. Se kannustaa eteenpäin, Lempinen sanoo.

Lue lisää Marko Lempisen ajatuksista uusimmasta Fair Play -lehdestä: Fair Play -lehti 3/2019.


Marko Lempinen kokee voittopuolisesti nauttivansa niin
lukijoiden kuin kollegojensa arvostusta.
– Rohkeuttani kiitellään ja työtäni arvostetaan. Se ei tule
välttämättä esille yksittäisten juttujen kohdalla, mutta
heittäytyminen ja työmoraali, jolla työlleni antaudun, ei
jätä ihmisiä kylmäksi. Kuva: Ilta-Sanomat/Pete Aarre-Ahtio.


   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Syyskuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat