Fair Play -lehti: ”Arvokas perinne uudistuu oikeaan suuntaan”
1.10.2019 13:18 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Fair Play -lehti: ”Arvokas perinne uudistuu oikeaan suuntaan”

Tuore Vuoden Urheilija -valiokunta pääsee käärimään hihat ylös, kun valiokunta työstää syksyn ja loppuvuoden ajan uudistuneen Vuoden Urheilija -äänestyksen äänestyslistat eri äänestyksiin. Samalla valiokunta valitsee vuoden loppuun mennessä myös lajien parhaat urheilijat kaikkiaan 76 eri lajissa.

Äänestysuudistuksen lisäksi myös Urheilutoimittajain Liiton Vuoden Urheilija -valiokunta on rakennettu lähes täysin uusiksi. Valiokunnassa on nyt vankka urheilun asiantuntijaedustus maamme kaikista merkittävimmistä mediataloista.

Aiemmin valtaosa valiokunnan jäsenistä on ollut liiton hallituksen jäseniä, nyt vain kaksi yhdeksästä. Sen myötä äänestyslistojen laadinta- ja hyväksymisprosessissa on kaiken kaikkiaan mukana lähes tuplaten väkeä entiseen verrattuna.

Valiokuntaan valittiin kaikkiaan kahdeksan eri mediatalon edustajaa: Juha Kanerva (Ilta-Sanomat/Urheilulehti, Sanoma), Harri Laiho (Satakunnan Kansa, AlmaMedia), Matti Lehtisaari (Yle), Kai Nevala (Kaleva), Tommi Roimela (Keskisuomalainen), Mika Saukkonen (MTV), Maria Vesterinen (Turun Sanomat) ja Kaija Yliniemi (STT). Puheenjohtajana jatkaa ”välivuoden” jälkeen Helsingin Urheilutoimittajien puheenjohtaja Matti Hannula.

Olen ollut Urheilutoimittajain Liiton jäsen runsaan neljännesvuosisadan enkä ole kertaakaan jättänyt äänestämättä Vuoden Urheilijaa. Vuoden Urheilija -äänestys on liiton kruununjalokivi. Toki eri urheilulajien keskinäinen vertailu on käytännössä mahdotonta, mutta äänestykseen ei olekaan syytä suhtautua liian ryppyotsaisesti. Aladivaripelaajille annettuja kaveriääniä olen kuitenkin aina pitänyt erittäin huonona huumorina.
- Matti Hannula -

Vuoden Urheilija -äänestys on minulle tärkeä asia, jonka tuloksia olen seurannut pikkupojasta lähtien. Tutustuttuani vuonna 1988 professori Helge Nygréniin sain runsaasti ensi käden tietoa vanhoista valintakokouksista 1950-luvulta lähtien, mikä antoi lisähohtoa hienoon traditioon. Toisaalta en ota äänestystä liian vakavasti: valinnat ovat subjektiivisia ja tunteilla on sijansa. Mitalien määrä on vain yksi kriteeri – ei ainoa.
- Juha Kanerva -

Lyhyemmät ehdokaslistat lisäävät mielenkiintoa jo ennen äänestyksen alkua. Kuka pääsee ehdolle, kuka ei? Jo pääsy ehdokaslistalle nousee aiempaa merkityksellisemmäksi ja arvokkaammaksi. Samalla äänestyksen tilkkutäkkimäisyys vähenee ja nostaa toivottavasti myös äänestysinnokkuutta. Menestyneet joukkueet ovat hyvä lisä paikallisissa äänestyksissä, mutta valtakunnallisesti oma Vuoden Joukkue -kategoriansa on riittävä. Sekin selkeyttää äänestystä.
- Harri Laiho -

Seuraan työssäni päivittäin kaikkia mahdollisia urheilulajeja. Tuntui luontevalta lähteä mukaan Vuoden Urheilija -valiokuntaan, kun sellainen mahdollisuus tarjoutui. Vuoden Urheilija -äänestys on arvokas perinne, johon on ollut kunnia saada osallistua.
- Matti Lehtisaari -

Joukkueen äänestäminen Vuoden Urheilijaksi on ollut turhaa, koska joukkueet ovat jääneet roikkumaan välimallin tilaan.
- Kai Nevala -

Suhteeni Vuoden Urheilija -äänestykseen on sillä tavalla merkityksellinen, että olen kokenut joka vuosi äänestämisen tärkeäksi. Toisaalta taas en ole aivan ymmärtänyt asian ympärillä olevaa kiihkoa, koska eri lajien saavutusten vertaileminen on lopulta aina mahdotonta.
- Tommi Roimela -

Ehdokaslistojen lyhentäminen on oikea suunta. Muutenkin Vuoden Urheilija -äänestyksen päivittäminen on tärkeää.
- Mika Saukkonen -

Suhteeni Vuoden Urheilija -äänestykseen on ollut hieman ristiriitainen, koska lajien ja saavutusten vertailu on vaikeaa. Toisaalta olen kuitenkin kallistunut siihen suuntaan, että äänestys luo urheilun ympärille tietynlaista mielenkiintoa ja arvostusta, joten sitä kautta se on paikallaan.
- Maria Vesterinen -

Tähän asti listat ovat olleet aika puuduttavia, kun ehdokkaita on ollut paljon. Tiivistäminen on hyvä asia, mutta se lisää myös liiton vastuuta. Listalle pääsy tai pääsemättä jääminen pitää pystyä perustelemaan kunnolla. Olen vierastanut sitä, että joukkueet ovat aiemmin olleet samalla listalla yksilöiden kanssa, mutta sopeutunut jo siihen. Silti on parempi, että joukkueet palkitaan Vuoden Joukkue -kategoriassa.
- Kaija Yliniemi -

Lue lisää valiokuntalaisten mietteistä Vuoden Urheilija -äänestyksestä sekä äänestysuudistuksesta uusimmasta Fair Play -lehdestä: Fair Play -lehti 3/2019.


Matti Hannula (vas.), Juha Kanerva, Harri Laiho, Matti Lehtisaari, Kai Nevala, Tommi Roimela, Mika Saukkonen, Maria Vesterinen ja Kaija Yliniemi.   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Syyskuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat