Vuoden Urheilija -äänestykseen iso muutos
23.9.2019 10:33 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Vuoden Urheilija -äänestykseen iso muutos

Vuoden Urheilija -äänestykseen iso muutos

Urheilutoimittajain Liitto päätti toukokuun ylimääräisessä yhdistyskokouksessa yksimielisesti, ettei Vuoden Urheilija -äänestystä avata suurelle yleisölle. Liiton hallitusta evästettiin kuitenkin uudistamaan äänestystä, johon tuleekin nyt radikaaleja muutoksia.

– Uudistusten ja modernisoinnin eteen on tehty koko syksy töitä. Jatkossa entisen parhaimmillaan hyvinkin laajan listan sijaan äänestyslomakkeelle valitaan urheilijat liiton Vuoden Urheilija -valiokunnan laatimalta TOP25-listalta, jossa on vuosittain noin 25 urheilijaa. Samalla joukkueet poistuvat Vuoden Urheilija -äänestyslistalta, kertoo liiton puheenjohtaja Kari Linna.

Miksi näin?

– Viime vuonna Vuoden Urheilija -äänestyksessä ääniä sai kaikkiaan 104 urheilijaa/joukkuetta ja vuotta aiemmin 113. Vaikka suomalaisurheilijat menestyvätkin hienosti eri arvokisoissa, niin onko meillä oikeasti olemassa yli sata potentiaalista urheilijaa Vuoden Urheilijaksi, kysyy Linna retorisesti.

– Jatkossa äänestys helpottuu huomattavasti ja TOP25-listalta löytyy varmasti Vuoden Urheilija. Edelleen jokainen äänestäjä voi sijoittaa listalle myös oman ehdokkaansa.

Myös Vuoden Joukkue ja Vuoden Valmentaja -äänestykset on uudistettu. Molemmissa äänestyksissä äänestetään yhden joukkueen tai valmentajan sijaan Vuoden Urheilija -valiokunnan laatimalta TOP5-listalta kolmea parasta.

– Ensimmäiseksi sijoitettu saa viisi pistettä, seuraava kolme ja kolmanneksi sijoitettu yhden pisteen, Linna kertoo.

Vuoden Urheilija -valiokunnassa laajasti vankkaa ammattiosaamista

Äänestysuudistuksen ohella myös Vuoden Urheilija -valiokunta koki ison muutoksen. Valiokunnan puheenjohtajaksi nimettiin Helsingin Urheilutoimittajien puheenjohtaja Matti Hannula, joka on jo aiemmin (2012–2017) vetänyt ansiokkaasti valiokunnan toimintaa.

– Valiokunnalla on vaativa ja tärkeä työ nimetä urheilijat TOP25-listalle. Listalle vuosittain pääsevien urheilijoiden määrä ei ole välttämättä juuri tuo 25, vaan se tarkentuu kulloinkin urheiluvuoden suomalaismenestyksen mukaan, Hannula huomauttaa.

– Valiokuntaan valittiin urheilutoimittajia, joilla on laaja kompetenssi huippu-urheilun parissa. Ammattiosaamisen lisäksi valiokunnan kokoonpanoa laadittaessa oli alusta asti tavoitteena sekä kaikkien merkittävimpien mediatalojen edustuksen mukaan saaminen että laaja maantieteellinen kattavuus. Siinä myös onnistuttiin.

Vuoden Urheilija -valiokunnan jäsenet vastaavat valiokunnassa kukin omista lajipattereistaan, joista kootaan Lajien parhaat urheilijat -lista sekä listat kaikkiin eri äänestyksiin. Työtä on paljon.

– Mutta hienoa, että uudistus saatiin vihdoin aikaan. Uskon, että uudistuksen myötä myös äänestysaktiivisuus nousee ja kiinnostus kasvaa entisestään, Hannula sanoo.

Yhteistyö Urheilugaalan kanssa jatkuu

Yhteistyöneuvottelut Urheilugaalan kanssa venyivät pitkälle syksyyn, mutta sopimus saatiin aikaan. Vuoden Urheilija julkistetaan jälleen Urheilugaalassa 16.1.2020.

– Pitkä ja hyvin toiminut yhteistyö sai jatkoa, ja Vuoden Urheilija saa ansaitsemansa tapahtuman tämänkin vuoden osalta, sanoo Linna.

Urheilutoimittajain Liiton kaikki palkinnot – Vuoden Urheilija, Vuoden Joukkue, Vuoden Valmentaja ja Vuoden Nuori Urheilija – jaetaan tammikuisessa Urheilugaalassa.

Vuoden Urheilija -äänestys pähkinänkuoressa
- äänestys alkaa 11.12. ja päättyy 2.1.
- kymmenen parhaan -listalle äänestetään Vuoden Urheilija -valiokunnan laatimasta TOP25-listasta
- kymmenen parhaan -listalle sijoitetaan vähintään viisi ja enintään kymmenen parasta urheilijaa
- TOP25-listan ulkopuolelta voi äänestää yhtä urheilijaa
- joukkuetta ei voi enää äänestää Vuoden Urheilijaksi
- Vuoden Joukkue -äänestyksessä kootaan kolmen parhaan lista Vuoden Urheilija -valiokunnan laatimasta TOP5-listasta – TOP5-listan ulkopuolisia ei voi äänestää
- Vuoden Valmentaja -äänestyksessä kootaan kolmen parhaan lista Vuoden Urheilija -valiokunnan laatimasta TOP5-listasta – TOP5-listan ulkopuolisia ei voi äänestää
- äänestysoikeus on kaikilla jäsenmaksunsa maksaneilla Urheilutoimittajain Liiton ja sen paikalliskerhojen jäsenillä
- Vuoden Nuori Urheilija -valinnan tekee Urheilutoimittajain Liitto
- voittajat julkistetaan Urheilugaalassa 16.1.

Äänestysohjeet

Vuoden Urheilija -valiokunta
Matti Hannula (pj, freelancer)
Juha Kanerva (Ilta-Sanomat/Urheilulehti, Sanoma)
Harri Laiho (Satakunnan Kansa, AlmaMedia)
Matti Lehtisaari (Yle)
Kai Nevala (Kaleva)
Tommi Roimela (Keskisuomalainen)
Mika Saukkonen (MTV)
Maria Vesterinen (Turun Sanomat)
Kaija Yliniemi (STT)

Kuva: Urheilugaala.


   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Syyskuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat