Fair Play -lehti: Mikä ihmeen kommentaattorikoulutus?
20.6.2019 12:33 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry


Johanna Sillanpää jalkapallosta ja Hellen Koskinen
ultimatesta piipahtamassa Inka Heneliuksen luona
hallille rakennetussa studiossa. Kuva: Anna Vlasoff
.

Fair Play -lehti: Mikä ihmeen kommentaattorikoulutus?

Suomen Valmentajien johtama Valmentaa kuin nainen -hanke on toiminut syksystä 2013 lähtien sen eteen, että palloilulajeihin saataisiin lisää naisvalmentajia. Pitkäjänteisen kehitystyön uusin toimi näki päivänvalon keväällä 2019, kun Valmentaa kuin nainen -hanke ja Yle järjestivät yhteistyössä kaksiosaisen kommentaattorikoulutuksen palloilulajeissa toimiville naisille. Mistä koulutuksessa oli kyse, ja miten ihmeessä se liittyi valmennuksen kehityshankkeeseen?

Idea kommentaattorikoulutuksesta henkilöityy Minttu Korsbergiin, joka toimi jalkapallon hankevastaavana työskennellessään Palloliitossa. Valmentaa kuin nainen -hankkeen toimissa tuli toistuvasti esiin naisten vähyys median asiantuntijarooleissa. Hankkeessa myös havaittiin, että urheilun tasa-arvon kehittäminen on kokonaisuus ja parhaat tulokset saadaan aikaan, kun kehitetään rinnakkain eri osa-alueita, kuten valmentaminen, johtaminen ja medianäkyvyys.

Korsbergin esille nostamaa ideaa kommentaattorikoulutuksesta lähdettiin kehittelemään eteenpäin ja se kirjattiin viimeisimmän hankekauden toimiin. Suunnitellusti keväällä 2019 järjestettiin kautta aikain ensimmäinen Kommentaattorikoulutus palloilulajien naisille. Valmentaa kuin nainen -hanke sai koulutukseen yhteistyötahoksi Yle Urheilun, joka on tehnyt oman tasaarvolupauksensa ja lähtenyt konkreettisiin toimiin sen eteen. Yle näyttää aiempaa enemmän palloilulajien naisten sarjoja ja arvokisoja, joten uusille asiantuntijoillekin on tarvetta.

Kommentaattorikoulutuksen ensimmäinen osa järjestettiin 1. helmikuuta Ylellä. Urheilutoimituksen päällikkö Panu Pokkinen oli valjastanut kouluttajakaksikoksi tuottaja Antti Ennekarin ja selostaja Matti Härkösen. He kertoivat osallistujille, että erilaiset tilanteet vaikuttavat siihen, millaisia odotuksia asiantuntijaan kohdistuu – on erilaista olla asiantuntijana selostamossa, studiossa tai kentän laidalla.

– Tiedä tarkkaan, mitä ollaan tekemässä ja kuka katsoo. Ylellä on myös paljon ei-laji-ihmisiä katsomassa, kun taas lajin maksullisessa lähetyksessä katsojina on pääsääntöisesti laji-ihmisiä, Ennekari ja Härkönen valaisivat.

Selväksi tuli myös, että Yle todellakin odottaa asiantuntijuutta palkatessaan henkilöitä lähetyksiinsä. Asiantuntijuuden he kertoivat koostuvan ennen kaikkea valmistautumisesta, ilmaisu- ja esiintymistaidosta sekä tilannetajusta.

Lue lisää kommentaattorikoulutuksesta uusimmasta Fair Play -lehdestä: Fair Play -lehti 2/2019.   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Syyskuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat