Fair Play -lehti: Se mikä tapahtuu elämässä, tapahtuu myös urheilussa
19.6.2019 11:26 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry


Kuva: Aura Nyholm.

Fair Play -lehti: Se mikä tapahtuu elämässä, tapahtuu myös urheilussa

Kirjoitin tähän samaan lehteen toisaalle urheilujournalisti Jukka Röngästä ja hänen päätoimittamastaan Elmo-lehdestä. Kannustan lukemaan tuon tekstin, koska lukemalla toistemme ajatuksia ja tekstejä omakin osaamisemme karttuu ja ymmärryksemme lisääntyy. Siksi itsekin suurkulutan suomalaista urheilujournalismia.

Rönkä puhuu lukijan ja lehden suhteesta kuin kahden ihmisen välisestä rakkaudesta. Lehdentekijän tulee Röngän mukaan ymmärtää, miksi lukija on solminut pysyvän suhteen lehteen ja mitä arvoa lukija lehdestä saa. Näitä tarpeita tulee palvella, mutta jos mielistelyn puolelle menee, niin ei hyvä heilu. Rönkä paljastaa, että aina tavoitteena ei ole paras juttu, vaan juttu, joka uppoaa kohderyhmään. Arvoilleen on pysyttävä uskollisena. Ikuisesti.

Röngän ajattelu sai minut pohtimaan itseäni urheilujournalismin kuluttujana. Mihin kohderyhmään kuulun? Mikä saa minut kiinnittymään lehteen tai mediaan? Mitä minä siitä saan?

Luen, kuuntelen ja katson paljon. Monesta kanavasta, ja mikä mielestäni merkittävää, monessa roolissa. Työssäni viestintäpäällikkönä näkökulma on toinen kuin palavasti jalkapallon juniorivalmennukseen koukuttuneena kunnianhimoisena valmentajana. Eikä käy kiistäminen, etten pohtisi usein urheilujournalismia myös sukupuoleni kautta, naisena. Lisäksi urheilevien lasten vanhempana, entisenä kilpaurheilijana ja urheilujournalismiin intohimoisesti, ammatillisesti oppimishaluisesti suhtautuvan urheilutoimittajana tutkin lukemaani ja kokemaani suurella uteliaisuudella. Moni suomalainen urheilutoimitus painii tiukassa resurssipaineessa, ja urheilun osuus toimituksissa ei ole viime vuosina ollut ainakaan rajusti kasvamaan päin. Suuntaa olisi syytä harkita. Urheilujournalismi on nimittäin yksi yhteiskunnan kirkkaista peileistä. Se mikä tapahtuu elämässä, tapahtuu myös urheilussa.

Lue lisää Taru Nyholmin kolumnista uusimmasta Fair Play -lehdestä: Fair Play -lehti 2/2019.   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Syyskuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat