Fair Play -lehti: Freelancereiden käyttö urheilutoimituksissa vähenemään päin
19.6.2019 9:12 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry


Kuva: Unplash.

Fair Play -lehti: Freelancereiden käyttö urheilutoimituksissa vähenemään päin

”Hei, nyt olisi hyvä juttuaihe siitä mielenkiintoisesta urheilijasta, joka teki upean suorituksen. Mutta kuka tekisi siitä tarinaa?”

Kyseessä varmasti usein tapahtuva tilanne urheilutoimituksen arjessa. Yhä harvemmin vastaus on, että jutun tekee freelancer. Tuoreen tutkimuksen mukaan freelancereiden käyttö suomalaisissa urheilutoimituksissa on laskussa. Laaja kuva kertoo selvää kieltä, että freelancereita ei käytetä enää samalla tapaa kuin ennen.

Jyväskylän yliopistossa keväällä 2019 valmistunut kandidaatintutkielma tutki freelance-toimittajien käyttöä suomalaisissa urheilutoimituksessa kontekstina muuttuneiden mediamarkkinoiden vaikutus käyttöön. Nuoli ei ole jyrkästi alaspäin, vaan tutkimus löysi tietyissä tilanteissa myös lisääntynyttä freelancereiden tarvetta.

Tutkimus tuo esille, että freelancereiden käytön vähenemisen taustalla ovat etenkin mediayhtiöiden taloudelliset säästöt sekä juttujen tuottaminen yhä enemmän omalla toimituksella. Medioiden panostaessa yhä enemmän verkkouutisointiin oletettiin sen olevan hyväksi freelancereille – mutta niin ei näytä käyneen.

– Oletettiin, että on freelancereiden kulta-aikaa, kun lehdet supistavat, mutta se ei olekaan satanut freelancereiden laariin, vaan mennyt ohi, kertoo tutkimukseen haastateltu freelancer.

Median murroksen kautta tapahtunut siirtyminen digiaikaan ei ole mennyt taloudellisesti ruusuilla tanssien, ja sen vaikutukset näkyvät aina freelancereiden käytössä asti. Kasvukivut ovat osuneet myös urheilutoimituksiin.

Lue lisää Antti Raunion tekemästä tutkimuksesta uusimmasta Fair Play -lehdestä: Fair Play -lehti 2/2019.   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat