Fair Play -lehti: Kuinka hyvä Teemu Pukki on?
10.6.2019 10:29 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry


Kuva: Maarit korhonen.

Fair Play -lehti: Kuinka hyvä Teemu Pukki on?

Teemu Pukki viimeisteli Englannin Championshipissä 29 liigamaalia ja antoi tilastoihin päätyneen maalisyötön yhdeksän kertaa. Pukki voitti Championshipin maalikuninkuuden, hänet valittiin sarjan parhaaksi pelaajaksi, sarjan tähdistö-kentälliseen ja seurajoukkueensa Norwichin kauden pelaajaksi.

Championship on Englannin toiseksi korkein sarjataso Valioliigan jälkeen. Valioliiga on kenties maailman tasokkain kansallinen jalkapallosarja. Kaudella 2018–2019 Euroopan parhaan seurajoukkueen tittelistä kisasivat Mestarien liigan finaalissa englantilaiset Liverpool ja Tottenham. Niistä kumpikaan ei kuitenkaan yltänyt Englannin mestaruuteen, vaan se meni Manchester Citylle, joka muuten putosi Mestarien liigasta juuri Tottenhamille.

Absoluuttista totuutta ei ole olemassa

Mikä on sitten Championshipin taso? Jos kaikki Euroopan jalkapallosarjat laittaa paremmuusjärjestyksessä allekkain, mihin Championshipin voi sijoittaa? Kun tähän pystyy, pystyy jotenkin arvioimaan Teemu Pukin suoritusta.

Euroopan ja maailman kovimmat liigat löytyvät Englannista (Valioliiga), Italiasta (Serie A), Espanjasta (La Liga) ja Saksasta (Bundesliiga). Sen jälkeen sijoitukset vaihtelevat riippuen käytetyistä mittareista. Toisten mielestä Championship on Euroopan sarjoista sijoilla 6-10, toiset sijoittavat sen hieman alemmas.

Yksi asia on Championshipin taso verrattuna Euroopan muihin sarjoihin, mutta sen lisäksi on hyvä vertailla Pukin edustaman lajin tason laajuutta verrattuna muihin lajeihin. Laittamatta tarkoitushakuisesti mitään kahta lajia toisiaan vastaan, otetaan vertailuksi vaikkapa suomalaisille merkittävä jääkiekko. Voidaan kiistatta sanoa, että Patrik Laine on saattanut jossain vaiheessa olla maailman paras maalintekijä lajissaan. Pukista tuskin kiivainkaan kotkalainen voi argumentoida samoin. On hyvä miettiä, kannattaako jalkapallon kohdalla vilkaista myös taaksepäin. Ei pelkästään sitä, että Pukki on maailman 100. tai 200. tai 500. paras hyökkääjä, vaan sitä, kuinka monta hyökkääjää hän jättää vertailussa taakseen.

Lue lisää Antti Salon ajatuksista Vuoden Urheilija -äänestykseen ja Teemu Pukkiin liittyen uusimmasta Fair Play -lehdestä: Fair Play -lehti 2 /2019.

Antti Salo toimii Viasatin jalkapallotuottajana ja hän on myös Urheilutoimittajain Liiton jäsen sekä Helsingin Urheilutoimittajien hallituksen jäsen.


   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Syyskuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat