Fair Play -lehti: Eettiset kysymykset puhuttavat myös urheilussa
25.3.2019 10:34 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry


Lahden MM-hiihdoissa hurrattiin talvella 2017.
Kuva: SUEK.


Fair Play -lehti: Eettiset kysymykset puhuttavat myös urheilussa – SUEK valmiina tukemaan urheilutoimittajia

Urheilijoiden häirintätapaukset kohahduttivat syksyllä. Tämäkin vuosi alkoi räväkästi, kun Riku Riski kieltäytyi eettisiin syihin vedoten lähtemästä Suomen jalkapallomaajoukkueen otteluihin Qatariin.

Eettiset kysymykset puhuttavat myös urheilussa. Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEKin) viestintäpäällikkö Susanna Sokka näkee, että yhteiskunnan ilmapiiri on muuttunut ja aikaisemmin vaietuista asioista uskalletaan puhua ääneen.

– Kun häirintätapaukset nousivat julkisuuteen kulttuurialalla, niin muillakin aloilla on uskallettu puhua ja puuttua aikaisempaa rohkeammin tällaisiin tapauksiin. Ei ole enää sellaista kuoliaaksi vaikenemisen kulttuuria, Sokka sanoo.

Muutoksia saadaan keskustelun kautta. Sosiaalinen media ja esimerkiksi blogikirjoitukset mahdollistavat sen, että asioista on helpompi keskustella.

– Sosiaalisessa mediassa on hyvät ja huonot puolensa. On hyvä, että kun tulee painetta, niin asioita ei voida enää lakaista maton alle. Olisi naiivia luulla, ettei urheilussa olisi mitään lieveilmiöitä, Sokka toteaa.

Sokka toivoo, että urheilutoimittajat hakisivat laajempaa perspektiiviä ja erilaisia lähestymiskulmia, kun tehdään juttuja esimerkiksi urheilijoihin kohdistuneesta häirinnästä. Hän ottaa esimerkiksi Et ole yksin -hankkeen, joka nostettiin esille urheilun häirintätapauksista tehtyjen uutisten yhteydessä.

– Haettiin ratkaisuja eikä vain etsitty vikoja. Et ole yksin on kanava, jonne urheilussa häirintää kokeneet henkilöt voivat ottaa yhteyttä. Ei siis nähty vain pelkästään ongelmia, vaan haettiin vastauksia, mitä ongelmille voisi tehdä.

SUEK valmiina antamaan taustatukea toimittajille

Suomen urheilun eettinen keskus vastaa urheilijoiden dopingvalvonnasta Suomessa. SUEKin muita keskeisiä tehtäviä on torjua urheilukilpailujen manipulointia ja kehittää urheilutapahtumien katsomoturvallisuutta.

Dopingtapauksista uutisoidessa säännöt ja vaikeat termit menevät helposti sekaisin. Sokka kehottaa toimittajia hakemaan rohkeasti taustatukea SUEKin asiantuntijoilta, jos tuntuu siltä, ettei oma tietämys riitä.

– Toivon, että toimittajat kokevat, että SUEKin puoleen olisi helppo kääntyä tällaisissa asioissa. Vaikka emme aina voi kommentoida kaikkia asioita, niin olemme valmiita auttamaan ja tarkistamaan, että toimittajien jutuissa faktat ovat kunnossa, Sokka lupaa.

SUEKin verkkosivuille perustettu sanakirja kertoo, mitä puhtaaseen urheiluun ja reiluun peliin liittyvät käsitteet tarkoittavat.

– Sanakirjassa selitetään mahdollisimman selkeästi, mitä mikäkin termi tarkalleen ottaen tarkoittaa. Täydennämme tietoja, kun huomaamme sanakirjassa olevia puutteita, Sokka kertoo.

Dopingtapausten näyttävä uutisointi vie usein suurimman huomion, eikä muisteta sitä, että valtaosa urheilijoista on kuitenkin puhtaita.

– Dopingrikkomuksiin syyllistyvät urheilijat saavat valtavasti palstatilaa, vaikka heitä on reilusti alle prosentti kaikista urheilijoista. Puhtain keinoin kilpailevat urheilijat sanovat kokevansa epäreiluna sen, etteivät he saa lainkaan samalla tavalla palstatilaa.

Lue lisää Susanna Sokan ajatuksista uusimmasta Fair Play -lehdestä: Fair Play -lehti 1/2019.


   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Syyskuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat