Urheilutoimittajain Liitto on jäseniensä asialla ”Alan totuudesta on hyvä kiistellä"
5.3.2019 13:35 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Urheilutoimittajain Liitto on jäseniensä asialla
”Alan totuudesta on hyvä kiistellä"

Urheilutoimittajain Liitto on jäseniensä asialla
”Alan totuudesta on hyvä kiistellä"

Urheilutoimittajain Liitossa työskennellään urheilutoimittajien osaamisen kehittämiseksi ja alan arvostuksen nostamiseksi. Asiat menivät kuitenkin ikävästi mönkään, kun liitto ja sen puheenjohtaja Kalle Virtapohja joutuivat omiensa tikunnokkaan Vuoden Valmentaja -äänestyslistauksen yhteydessä. Mitä ihmettä oikein tapahtui?

Urheilutoimittajain Liitto on perustettu vuonna 1931, joskin liitto tunnettiin vielä tuolloin nimellä Urheilutoimittajien kerho. Varhaisvaiheessa toiminnan keskiössä olivat toimittajien keskinäiset urheilukilpailut ja kerhoillat.

Kilpailutoiminnassa liiton 1 350 (11/2018) jäsenellä on edelleen mahdollisuus mitellä kyvykkyyttään esimerkiksi golfissa, salibandyssa ja jalkapallossa, mutta liiton kustantamista kosteista kerhoilloista sen sijaan on luovuttu. Tilalle on tullut koulutustoimintaa, jonka tavoitteena on vahvistaa ammattikunnan osaamista, ja sitä kautta vaikuttaa urheilujournalismin arvostuksen nousuun yhteiskunnassamme.

Jäsenistönsä osaamisen kehittämiseen vakavissaan viime vuosina panostaneen liiton imagoon ei perinteisesti ole liitetty kuvaileviksi määreiksi dynaamisuutta, rohkeutta tai nopeaa sopeutumiskykyä. Julkinen mielikuva liitosta on pikemminkin ukkoutunut ja ummehtunut, jämähtänyt. Monen mielessä jäsenistö koostuu pääasiassa työiän jo ohittaneista, lehdistökortin ja ilmaisien sisäänpääsyjen perässä kulkevista vapaajäsenistä.

Aivan noin synkkä tilanne ei kuitenkaan ole, mutta mielikuvat muuttuvat hitaasti. Samoin jäsenistön ikärakenne. Eteenpäin on kuitenkin menty. Nykyjäsenistä 19–34-vuotiaita on 14 prosenttia, 35–64-vuotiaita noin 60 prosenttia ja yli 65-vuotiaita noin 30 prosenttia. Naisten osuus jäsenistöstä on vielä vaatimaton, vaivaiset 11 prosenttia.

Liitto tarjoaa nykyisin jäsenistölleen runsaasti täysin maksutonta tai edullista ja ajankohtaista koulutusta sekä seminaareja, missä käsittelyssä ovat alan viimeisimmät trendit ja ajattomat klassikot kuten kielenhuolto.

Näin kohu eteni

Oman alansa otsikoihin liitto on perinteisesti noussut vuosittain kruununjalokivensä eli Vuoden Urheilija -äänestyksen vuoksi. Tai oikeammin olisi ehkä sanoa ”sen ansiosta”.

Urheilutoimittajain Liitto on vuodesta 1947 alkaen nimennyt Vuoden Urheilijan ja sittemmin myös Vuoden Valmentajan ja Vuoden Joukkueen. Lisäksi liiton nimeämä Vuoden Urheilija -valiokunta valitsee vuosittain Vuoden Nuoren Urheilijan.

Lajien keskinäinen vertailu ja alansa huippu-urheilijoiden vertailu on kieltämättä vaikea tehtävä ja herättää vuosittain kiivastakin mielipiteidenvaihtoa, mutta tällä kertaa kohu nousi jo ennen palkintojen jakoa. Sensaatio-otsikoinnin aiheutti Minetit joukkuevoimistelun MM- ja EM-hopealle parinsa Teija Kukkalan kanssa valmentaneen Titta Heikkilän nousu Vuoden Valmentaja -äänestyslistalle. Urheilulehti oli julkaissut marraskuussa Heikkilästä laajan artikkelin, jonka mukaan hänen valmennusmetodinsa oli urheilijoita alistava ja aiheutti joidenkin voimistelijoiden sairastumisen anoreksiaan. Muutama urheilutoimittaja ilmoitti julkisesti eroavansa liitosta, koska Heikkilä oli mukana äänestyslistalla. Osa loukkaantui myös liiton puheenjohtaja Kalle Virtapohjan kommenteista Ylen artikkelissa: ”Kohuvalmentaja ehdolla Vuoden valmentajaksi” (12.12.).

Toimittaja Juha Kanerva puolestaan haastatteli Virtapohjaa Ilta-Sanomiin otsikoiden: Urheilutoimittajain liiton puheenjohtajan arvio valmentajakohusta – ”Nainen voidaan laittaa roviolle ilman, että tutkitaan” (16.12.). Saman päivän Helsingin Sanomat julkaisi Ari Virtasen aiheesta toimittaman jutun: ”Kohuvalmentajan ehdokkuus vuoden valmentajaksi synnytti porua ja eroja urheilutoimittajien liitosta” – ”Liitto ei voi ryhtyä tuomariksi”.

Voimisteluliitto puolestaan tiedotti 18. joulukuuta pyytäneensä Suomen urheilun eettistä keskusta (SUEK) selvittämään Heikkilän toimet mediassa paljastuneiden seikkojen johdosta. Kommentti kommentin perään liiton puheenjohtaja Virtapohja upposi syvemmälle soppaan. Lopulta arvosteluryöppy häntä kohtaan oli niin voimakasta, että Virtapohja julkaisi 21. joulukuuta tiedotteen, jossa pyysi osittain anteeksi asian yhteydessä antamiaan kommentteja ja kertoi liiton työskentelevän urheilujournalismin puolesta. Kaikkia Virtapohjan kirjoitus ei vakuuttanut, ja se koettiin puolustelevana selittelynä.

Koska jäsenistön ääni on Urheilutoimittajain Liitolle tärkeä, kolme alansa arvostettua toimittajaa, yksi kohusta huolimatta jäsenyytensä säilyttänyt, toinen siihen kohun innoittamana liittynyt ja kolmas kohun vuoksi liitosta eronnut, kertovat nyt, miten he asian kokivat, mitä havaintoja tapahtuneesta tekivät ja miten alan tilanne heille näyttäytyy.

Mitä siis ajattelevat asiasta Elmo-lehden toimittaja Janne Eerikäinen, Ilta-Sanomien ja Urheilulehden toimittaja Pekka Holopainen ja vapaa toimittaja Petteri Sihvonen?

”Yllätyin, miten näyttäviin tekoihin tilanne johti”
”Harmittaa, etten voi osallistua Vuoden Urheilija -äänestykseen”
”Urheilu ja valmentaminen eivät ole mustavalkoisia asioita”

Lue lisää uusimmasta Fair Play -lehdestä: Fair Play -lehti 1/2019.   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Syyskuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat