Fair Play -lehti: Turvallisuus teemana Lausannen AIPS-kongressissa
27.2.2019 14:33 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry


KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach (vas.) nimesi
e-urheilun harmaaksi alueeksi. Kuva: Asko Tanhuanpää.

Fair Play -lehti: Turvallisuus teemana Lausannen AIPS-kongressissa

Kansainvälisen Urheilutoimittajien liiton AIPS-kongressissa Sveitsin Lausannessa nähtiin erikoinen episodi, kun järjestön jo korkeammalla iällä oleva venäläinen varapuheenjohtaja Nikolai Dolgopolov poltti niin sanotusti hihansa monikansallisen osanottajajoukon edessä. Dolgopolovia suivi EU:ssa journalistien turvallisuudesta vastaavan komitean brittiläinen edustaja Tom Gibson.

Gibson nosti Valko-Venäjän esimerkiksi maasta, jossa ihmisoikeustilanne ei ole parhaalla mahdollisella tolalla. Valko-Venäjän delegaatti Anastassia Marynina vastasi tähän, että hänen maassaan ei ole viime aikoina tapettu yhtään journalistia, kun taas esimerkiksi Maltalla ja Romaniassa näin on tapahtunut. Marynina nimesi pääkaupunki Minskin turvallisimmaksi paikaksi koko Euroopassa.

– On väärin tulla puhujapönttöön ja alkaa syyttää jotain maata ilman kunnon perusteluja. Sellaiseksi ei riitä jonkun ihmisoikeusjärjestön mielipide, puuttui Dolgopolov yllättäen keskusteluun.

– Jos minä tarvitsen jatkossa apua, on sinun edustamasi järjestö viimeinen paikka, jolta sitä pyydän, venäläinen keuhkosi.

AIPS:n italialainen puheenjohtaja Gianni Merlo vihelsi tässä vaiheessa pelin poikki muistuttamalla, että AIPS:n tavoite on taata kaikille oikeus tehdä töitä turvallisesti. Turvallisuus oli muutenkin AIPS:n tämänvuotisen kongressin kantava teema. Vuorollaan asiasta kävivät lavalla puhumassa muun muassa palkittu ghanalainen tutkiva toimittaja Anas Aremeyaw Anas sekä afganistanilaiset nuoret naiset, Ranskaan muuttanut pyöräilijä Alizada Masomah ja KOK:n urheilijakomission jäsen Samira Asghari.

AIPS Sport Media Awards ei innostanut suomalaistoimittajia

AIPS:n kongressi tarjosi myös yllätyksiä. Yksi niistä oli tieto siitä, että jopa 98:ssä maassa on järjestön jäseniä vähemmän kuin 20. Vielä isompi yllätys oli se, että jäsenmaista peräti 45:ssä ei henkilöjäseniä ole yhtään. Euroopasta näitä maita löytyy yksi (Monaco), Amerikasta 12, Afrikasta 17 ja Aasiasta 15. Kaikkiaan AIPS-kortteja on maailmanlaajuisesti jaossa 8 070.

Lausannessa hyväksyttiin AIPS-perheeseen myös uusi jäsen eli muutaman vuoden toiminnasta syrjässä ollut Pohjois-Korea. Järjestön virkaatekevänä pääsihteerinä seuraavaan vaalikokoukseen asti jatkaa Jura Ozmec Kroatiasta.

Suomalaisittain kongressin mielenkiintoisimpiin anteihin kuuluivat AIPS Sport Media Awards -mediakilpailun palkintojen jako ja järjestön jo muutaman vuoden ajan toteuttama nuorten journalistien Young Reporters -koulutusohjelma. Mediakilpailu ei tällä kertaa
suomalaistoimijoita juuri innostanut, sillä kilpailuun ilmoittautui vain yksi suomalainen urheilutoimittaja. Young Reporters -koulutusohjelmassa olimme kuitenkin viime vuonna mukana, ja se vei Hinni Hirvosen 15 muun nuoren journalistin tavoin Uruguayssa järjestettyihin 17-vuotiaiden tyttöjen jalkapallon MM-kilpailuihin.

Lue lisää AIPS-kongressista uusimmasta Fair Play -lehdestä: Fair Play -lehti 1/2019.   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat